Skip to content

Anyanyelvészek

“Balázs Géza, tudjátok, aki a tévében szokott számítógépezni.” - jelölte meg az egyik tankönyv szerzőjét a szemináriumvezető.Mosolyogtam egy jót, mert nem ő volt az első, aki Balázs Géza munkásságából ezt tartja a leginkább jellemzőnek. Pedig volt neki egy vékony vitairata, amit valami SF regény miatt nem vettem meg, nyelvész tanszéki könyvtárba meg nem teszem be a lábam, ha nem kell.

Juteszembe idézet, a múltkorjában sikerült tévedhetetlenül beazonosítanom egy gólya lánykát. Azt kérdezte tőlem a tanszéki könyvtárban: “Bocsáss meg, nem tudod, hová tűnt az a férfi, aki a könyveket szokta adni?”, ahelyett, hogy “Szia, Laci bácsi merre van?”.

Visszatérve Balázs Gézához, le nem írtam volna a fenti megkülönböztető jegyet, ha most nem találkozom a professzor úr nevével a radio.hu-n. Belehallgattam egy általa szerkesztett észosztó-nyelvvédő műsorba (RM), és sikerült megint szembesülni azzal, hogy ha egy anyanyelvész (kopirájt Deme prof) szlengről beszél, akkor a példái (nyelvi tényei - kopirájt Szikszainé tanárnő) legalább tíz éve halott szlengszavak. Ráadásul következetesen a fiatalok nyelvhasználatáról beszélnek, amikor a szleng szóba kerül. Zavaró.

Update: Megleltem Görömbei előadását a népi írókról, amit a Mindentudás Egyetemén tartott. Link itt.

2 Comments

 1. bocc wrote:

  http://arxiv.org/abs/physics/0509134

  a zenek objektiv osztalyozasa fizikai modszerekkel. a lejto alja, nagyon bizom benne!

  Friday, September 16, 2005 at 01:48 | Permalink
 2. Kelt wrote:

  Olcsó leszek, mint a profi túrórudi, de mire is jó ez tulajdonképpen?

  Friday, September 16, 2005 at 04:32 | Permalink