Skip to content

Hype

A Web2.0-s álomvilág legnehezebben elviselhető tulajdonsága, hogy folyamatos hájp megy valami mellett. Egy darabig elviselem, aztán kezd terhemre lenni a folyamatos ujjongás és kötelező hula-hula, végül rá se bírok nézni a (különben jó) termékekre. A Firefox-szal ezt az utat már régen bejártam, azzal az enyhítéssel, hogy találtam helyette Gecko motoros böngészőt, ami ráadásul natív is. De azért vannak Ffoxos marhaságok, amire felkapom a fejemet. Ilyen volt a ‘Too cool for IE’ hiszti múltkor (istenkém, a beszéljükmacen még kint van), és most ilyen az Exporer Destroyer. Nettó parasztság aktivisták részére.

(via download squad)

6 Comments

 1. maKACS wrote:

  A szép a dologban, hogy végül mindig kiderül, hogy nevezett aktivpistáknak nem is az IE-vel van csak bajuk, hanem kompletten a Trident motorral.

  Merthogy én pl Maxthont használok, ami az IE motorját a Tridentet használja (tudja a Geckot is megjelenítésre), de az aktívakat ez nem érdekli. Tök mindegy, hogy alapban van popup blokkoló meg minden egyéb nyalánkság, amik alapból a FF-ben nincsenek benne, mellékes, szart használok. Utálom a hájpot dettó.

  Saturday, November 12, 2005 at 07:14 | Permalink
 2. Kelt wrote:

  Ez az alapból nincs benne a Firefoxban azért egy olyan érv, ami kicsit öv alatti, mert a Ffx felvállaltan nem tartalmaz semmi extrát, a júzerre bízza, hogy feldíszítse magának. A másik, hogy lehet utálni az IE-t a biztonsági problémái miatt meg a funkciószergénysége (pl tabok, több keresőmotor) miatt is. (Meg mert a windows része, de akinek ez nagyon fáj az talál magának más os-t)

  Ettől függetlenül ki milyen brózert, csetprogramot, ofiszt, videólejátszót használ, legyen azzal boldog és ne próbálja rákényszeríteni a többiekre a választását.

  Saturday, November 12, 2005 at 09:16 | Permalink
 3. Kelt wrote:

  Szerintem is egyetértünk a lényegben. Meg különben úgyis arról szól - amit nálam lényegsen hozzáértőbbek ezerszer leírtak - hogy a dizájner magát égeti, ha egy ilyen csíkot kitesz ahelyett, hogy behekkelné az oldalt minden böngésző alá, ahogy illik.

  Más kérdés, hogy a másfajta kis szalagok is tudnak zavarni. Például a szintén sarokban trónoló, make poverty history, viselj te is plasztik karláncot jellegűek. Ez viszont tényleg off.

  Sunday, November 13, 2005 at 02:54 | Permalink
 4. maKACS wrote:

  Nagyjából annyira öv alatti, mint jótékonyan elfeledkezni arról, hogy az SP2 már magával hozza a popup blokkolást (az említett oldal egyik érve is ennek hiánya), már van kiegészítés ami a tabokat is meghozza, a különféle keresők toolbarjairól nem is beszélve, és általában is sok kiegészítővel díszíthető (funkcionálisan), csakúgy, mint a FF.

  Ugyanilyen öv alatti nem megkülönböztetni az IE-t és más Trident alapú böngészőt, holott a user agent alapján megtehető többnyire.

  Kicsit öv alatti arról is megfeledkezni, hogy az extrák ráaggatásával (pluginek, extensionok) instabillá is válhat a bizonyos hájpolt böngésző.

  Én amúgy egyszerűen elkerülöm az ilyen sárgacsíkos oldalakat, mert tapasztalatom szerint többnyire más téren is hasonlatos gondolatiságot jelenítenek meg. A kevés kivételnél meg a tartalomszűrővel kifogom a sárgaságot. Sokak járnak el hasonlóan, úgyhogy lehet nem is éri annyira meg a csíkozás.

  Ezzel szemben viszont szívesen olvasom funkciók, pluginok hajcihőmentes leírását, függetlenül attól, hogy melyik böngészőről van szó.

  Mindezzel együtt alapvetően egyetértünk. Hülyeség ez a hájp (akár enyhébb formáiban is), én sem mondom a FF-ról, hogy rossz, mert nem az, pusztán annyit, hogy az én igényeimnek nem a megfelelő. És mindenki használja azt, amit szeret (s ne feltélen azt, amit a barátja, szomszédja s főleg ne pusztán ezért vagy egy sárga csík miatt vagy az esetleges csurranó dollárok miatt).

  Sunday, November 13, 2005 at 12:10 | Permalink
 5. maKACS wrote:

  Hehe, már a destroyer destroyere is megjelent:

  Destroy Explorer Destroyer

  Monday, November 14, 2005 at 02:43 | Permalink
 6. Kelt wrote:

  Feladom. A nyertes majd írjon egy mailt. :)

  Monday, November 14, 2005 at 05:19 | Permalink