Skip to content

Biztonság

Kicsit elbizonytalanodtam. Károsnak véltem, hogy a Mac felhasználók állandóan azt hajtogatják, az én rendszeremnek semmi sem árthat, macre nincs spyware, vírus, adware. Most viszont belefutottam egy topikba a beszMacen, ahol a felhasználó elújságolja, hogy törölte a /usr-t, mert vírusnak vélte.

Szóval a kicsit megnövelt paranoia sem működik - bármennyire szükség van rá -, mert a hozzá nem értő felhasználók pillanatok alatt ölik ki a saját rendszereiket, mert nem látnak túl a guin. Marad nyitva a kérdés: ki fog tudatos felhasználókat nevelni?

5 Comments

 1. sala wrote:

  azon a topikon dondebr kartács fogalmazott jól… a beszmeken szinte állandósult dolog, hogy előbb kérdez az illető, aztán utána esetleg használja a keresőt. páciensünk előbb cselekedett, aztán kérdezett. ez legalább akkora hiba (ha nem nagyobb)

  a kérdés az volt: ki fog tudatos felhasználókat nevelni? a kérdés sztem így helyes: ki védi meg a felhasználót saját magától?

  Saturday, April 29, 2006 at 07:17 | Permalink
 2. Kelt wrote:

  Igen, arra is meg kell tanítani a felhasználókat, hogy keressenek, mielőtt kérdeznek. Ehhez viszont adni kell alájuk egy jó keresőt, mert anélkül nem sokat ér a tanítás. Például a fent linkelt topikot még a részletes keresés se dobja ki, ha a /usr-re keresek, a normál keresés pedig közli, hogy nem jártam sikerrel. Ez nem menti a felhasználót, mert ha nem ismeri a rendszert és bele akar turkálni, akkor az lenne a minimum, hogy utánaolvas. Viszont hasznos lenne, ha ezt a kedvenc oldalán meg is tehetné.

  Másrészről: magától senki. A felhasználók nagy része priviliged account-tal dolgozik (de csak azért, mert a rootot alapból nem kapcsolták be), és kapja a marketing szöveget, hogy az os x annyira stabil és biztonságos, hogy el se lehet rontani. Arra meg nem kötelezhetek senkit, hogy olvasson Daring Fireballt és Drunkenblogot.

  Saturday, April 29, 2006 at 11:51 | Permalink
 3. Zoli wrote:

  AAAARRRRRRGGGHHHHH!!!! Törölte a /usr-t?

  Sunday, April 30, 2006 at 13:18 | Permalink
 4. Zoli wrote:

  Közben beleolvastam a fórumba, és visszavonom a hörgést (bár nem teljesen). Azt hittem, terminal-ból törölte, admin jelszó megadásával, de látom, hogy finderből, és jelszót sem kért a rendszer. Mindkettő fura.

  Sunday, April 30, 2006 at 13:26 | Permalink
 5. Kelt wrote:

  Így is, úgy is furcsa az ügy. Azt tudom, hogy néhány backup program nem kezeli jól jogosultságokat, láthatóságot, stb (volt erről valami a diggen is). Viszont itt “magától” lett látható a cucc. Más kérdés, hogy törölni talán túlzás.

  Monday, May 1, 2006 at 15:44 | Permalink