Skip to content

Feedek

Az a jó a nagy igazságokban, hogy időnként különböző apropókkal el lehet őket mondani. Az új freeblog (‘inkább alfa mint béta’ by Neuromancer) kapcsán például a feedekről lehet beszélni.

A mai nagy igazság tehát az, hogy normális, működő feedeket kell a júzereknek adni, nem valami vackot. Semmiképpen nem olyat, ami nem valid, és ami nem tartalmaz formázásokat. Pláne akkor, ha a versenytársat ezzel jól meg lehet előzni, mert legendásan rossz feedeket biztosít. És ha ezen is túl vagyunk, teljesítve a minimális webkettes követelményeket, akkor lehet beszélni az adatok hordozhatóságáról, és lassan kezdhetjük hájpolni a 3.0-t.

10 Comments

 1. Tschöppy wrote:

  Nálad működnek a feedek? Mert nálam abszolut nem, a régi beállított freeblogos feedek egyáltalán nem, a Cavinton blogról próbáltam új feedet behúzni, de nem igazán sikerült hozzájutnom.

  Saturday, May 27, 2006 at 14:58 | Permalink
 2. Kelt wrote:

  Elköltöztették őket. Most a http://blogneve.freeblog.hu/feed/ linket kell megadni az olvasódnak. Nem volt őszinte a mosolyom tegnap este, mikor átírtam az olvasómban a freeblogosokat.

  Saturday, May 27, 2006 at 15:14 | Permalink
 3. Tschöppy wrote:

  Köszi. Csak egy a gond: nem megy mindegyik blognál. A már említett Cavintonnál (is) üres lapok jönnek be…

  Saturday, May 27, 2006 at 15:24 | Permalink
 4. yves wrote:

  A tömeges brokenlink-gyártás szerintem sem webegy, sem webkettő, se semmi. :-/

  Saturday, May 27, 2006 at 19:33 | Permalink
 5. zsoltu wrote:

  könyörgöm, egyszer valaki mesélje el nekem, mi az a vebkettő. vagy haljam hülyére magam? (most innen ülve azt gondolom róla, hogy ezt a webdesignerek, kóderek találták ki maguknak - miután a megrendelők, laikusok már lassan beletanultak a netbe éss a szakszavaikat kiismewrték, kell egy új vonal, hogy megint lehessen a hülye embert bevinni az erdőbe. mondom, agy látom inne, mert hogy mi ez, még nem tudtam értelmesen megtalálni sehol.) egyébként pedig az egész dolog az unalomról szól. a baj ott van, hogy a szolgáltatók - éspedig a free szolgáltató is szolgáltató - nem ugyanakkor unatkoznak, mint a felhasználóik, ebből akadnak a bonyodalmak, és igazi nagy haragok. holott ez egyszerű: egyszerre kell unatkozni. és akkor mindenki örülne.

  Sunday, May 28, 2006 at 12:23 | Permalink
 6. Kelt wrote:

  Első megközelítésben interaktívabb felületek, több csillogás, mindez AJAX (Aszinkron Javaszkript nameg XML) meg Rails felhasználásával. Erről bővebben a http://webketto.blogter.hu/ -n és a http://online.blogter.hu -n lehet olvasni.

  Másik megközelítésben - engem ez a fele érdekel inkább - a felhasználók által létrehozott tartalmakra, a köztük zajló interakcióra épülő szolgáltatások. Magyarul a blogok és a rajtuk zajló beszélgetés, az iwiw és a kapcsolati hálók, a wikipédia és az olyan amilyen közös tudás, és így tovább. Lényeg, hogy nem a tartalmat kínálja az üzemeltető, hanem csak a tartalom létrehozásának lehetőségét. Ezzel persze együttjár az aktívabb nethasználat, meg ilyesmi.

  Sunday, May 28, 2006 at 13:17 | Permalink
 7. doransky wrote:

  Kelt: az ajaxos csilivilizést én hátra tenném. Persze vannak olyan web 2.0 szolgáltatások, amik kihasználják a lehetőséget - ami még annyira nem lehetőség, amig az ajaxal támogatott rendszerekkel kapcsolatos gyakorlatok nem rögzülnek -.

  A második az alap.

  Sunday, May 28, 2006 at 13:32 | Permalink
 8. Kelt wrote:

  Doransky: egyszer akartam udvarias lenni a fejlesztőkkel, mert se eddig se ezután nem foglakozom a munkásságukkal. ;) Nyilván a felhasználók bevonása - legyen már valami nagyarcú is - a konverzáció támogatása a lényeg.

  Sunday, May 28, 2006 at 13:58 | Permalink
 9. zsoltu wrote:

  akkor jól sejtettem. nevet adtak annak, ami eddig is létezett.

  Sunday, May 28, 2006 at 15:54 | Permalink
 10. Kelt wrote:

  Persze hogy létezett. Csak a korábbi kísérletek (dhtml oldalak, dotkom közösségi oldalak) megbuktak, mert nem hozzájuk felhasználó. Most viszont van elég felhasználó az ilyen projektekhez.

  Remek példa a wiw és az iwiw népszerűsége közti különbség. 2002-től nagyjából a kutyát se érdekelte a wiw, aztán múlt decemberben robbanás.

  A jelenség létezik, innentől az, hogy 2.0-e vagy sem, névtani probléma, nem más.

  Sunday, May 28, 2006 at 16:20 | Permalink