Skip to content

Kommunitik

(hír via PAStheLoD)

A mi webkettőnk működésének igazán szép példáját produkálták a felhasználók múlt héten. A mese azzal kezdődött, hogy a szpemmerek DDoS-olni kezdték az izraeli Blue Security antispam cég weboldalát. Tették mindezt azért, mert nem tartották fair taktikának, hogy a Blue Security által kifejlesztett ingyenes Blue Frog kliensprogram a szpemek szponzorait “zaklatja”. A BS vonatkozó oldala szerint kliens először a szpemmert kéri fel emailben, hogy ne küldjön több reklámot, ha ez hatástalan úgy a reklámozott oldalon tölt ki leiratkozási kérelmet és értesíti a visszaélésről az oldal szolgáltatóját is.

Miután a BS oldala elérhetetlenné vált, a domaint átirányították a Sixapart Typepadjén hostolt vállalati blogra. Ennek következtében hamarosan leszakadt a netről a blogs.com, livejournal.com, typepad.com és úgy általában a Sixapart hálózata. A hirtelen támadás nem tette maradéktalanul boldoggá a felhasználókat, az eseményeket utólag elemző - Typepad felé elfogult - QDN post alatt több szóváltás található arról, mennyire nem volt szerencsés a Blue Security lépése.

A Sixapart közösséggel ellentétben a Digg felhasználói magukénak érezték az ügyet, ezért elkezdték szpemelni a szpemmerek message boardját. Valamelyikük még egy képet is belinkelt a hubblesite.org-ról (18000*18000px, 24MB), meglepve az óvatlan kattingatókat.

Ami igazán szép az ügyben, hogy közösségek harcolnak. BS tagok a szpemek és szpemmerek ellen lépnek fel, a sixapart felhasználó a BS ellen berzenkednek, a diggerek a szpemmerek ellen vonulnak, kialakulnak a kis helyi keresztes hadjáratok.

Vonatkozó irodalom:

6 Comments

 1. PAStheLoD wrote:

  Kicsi ‘o’ -val írom, de ez irreleváns, ami fontosabb, hogy feltetted-e a KékBrekkencset? :) Igaz még nem teljesen heverte ki a dolgot a Béka :]

  Sunday, May 14, 2006 at 17:04 | Permalink
 2. Kelt wrote:

  Javítottam, mert miért is ne. Most elvben helyükön vannak a nagybetűk.

  Egyelőre nem raktam fel, mert a download oldaluk még le volt robbanva, nem tudtam megnézni, hogy az other systems alatt mit lehet találni. Ha van Camino vagy Mail.app kieg, akkor megnézem.

  Sunday, May 14, 2006 at 17:12 | Permalink
 3. véb wrote:

  wow.

  az volna a szép fordulat, ha dikerülne, hogy a BS mögött a valami szerzői jogi kartell vagy mondjuk az MS áll. imidzsjavítás, lassú, természetesnek ható infoszivárogtatás, ahogy kell. vagy csak én parázok a BS rövidítéstől?:)

  Monday, May 15, 2006 at 00:53 | Permalink
 4. Kelt wrote:

  Szerintem csak te parázol. Bár tényleg vicces lenne. El tudok még képzelni egy a háttérben a google áll és el akarja pusztítani a typepadet összeesküvés-elméletet, ha nagyon eleresztem magam. :D

  Monday, May 15, 2006 at 12:00 | Permalink
 5. PAStheLoD wrote:

  Áh jut eszembe, Mac -ra nem jó, kár.. viszont szerintem majd csak előjönnek egy uni. binárissal, nemde? :) És köszi a javítást.

  Tuesday, May 16, 2006 at 01:07 | Permalink
 6. Kelt wrote:

  Az unibin még kevés a boldogsághoz, az csak ppc és intel osx-en megy natívan, a windowsos binárisokkal nem kompatibilis. Marad a Firefox extension használata, csak nem igazán szeretem azt a böngészőt.

  Tuesday, May 16, 2006 at 01:12 | Permalink