Skip to content

“Strong web bloggers no longer link.”

They recognize their power to shape thought and would rather take the risk of losing attention than the certainty of letting it flow onto others.

A szöveg további része - a fenti pár mondat csak a jéghegy csúcsa - az internetes szövegek befogadásáról, időmenedzsmentről és az attention economy-ról. Még csak nem is rossz textus, igaz a fentieket nem bizonyítja. Viszont az idézett pár mondatba mindenképpen bele kell kötni. Egyrészt, mert a blogoszférát a párbeszéd jelleg teszi - itthon inkább teheti - értékessé. A linkekkel összekötött egymást erősítő, továbbgondoló vagy esetenként pontosító, megcáfoló írások lehetővé teszik, hogy az olvasó alaposan tájékozódjon az adott témáról.

Ráadásul egy erős blogger tudja, hogy (1) nem csak neki van véleménye, (2) nem orákulum, hogy kinyilatkoztassa az igazságot és (3) hogy mindent úgysem írhat meg - és nem is kell. Ezekben egészen biztos vagyok. A link nem lerázza, továbbpasszolja az olvasót, a linkeléssel a blogger nem veszít el senkit, viszont lehetőséget biztosít a továbbhaladásra. Abba már hadd ne akadjak bele, hogy a web blogger és az internetes honlap jellegű kifejezések mennyire blődek.

3 Comments

 1. banyek wrote:

  egy hipertextuális világnak nincs értelme, ha nem hipertextuális. szerintem. a “belinkelem, majd lol/mennyire szenvedek/stb” mentalitás pedig szintúgy értelmetlen.

  Monday, May 8, 2006 at 14:32 | Permalink
 2. Kelt wrote:

  Persze az összevissza linkelésnek sincs értelme, viszont a blogoszféra az én értelmezésemben még mindig a beszélgetésről szól. Az ilyen nem linkelek, mert ahhoz túl kúl vagyok, pedig megtöri ezt.

  Monday, May 8, 2006 at 22:44 | Permalink
 3. Aneninen wrote:

  Igen, sokan azt hiszik, hogy ha nem linkelnek, akkor azzal azt fejezik ki, hogy ők linkek nélkül is népszerűek… Pedig (1) ha egy gondolatot folytatunk, egyenesen illik, és (2) gyakran az emberek azért teszik ki a linkeket, mert ők maguk is használják őket…

  Tuesday, May 9, 2006 at 22:48 | Permalink