Skip to content

“Temporális Hidegháború”

Kérdés: Miért nem képes egyetlen amerikai scifi sorozat sem elszakadni attól az elképzeléstől, hogy az x évadból legalább pár résznek szólnia kell (1) alternatív történelemről, ahol a nácik nyerésben vannak (2) nácizmushoz gyanúsan hasonlító helyi rendszerekről. Mindezt ráadásul úgy, hogy az aktuális gonosz hatalmak egy az egyben a harmadik birodalmak ikonikáját használják?

A poént többen lelőtték már, kezdve mondjuk Dick 1962-es Ember a fellegvárban (magyar kiadás: Agave) című regényével vagy mondjuk a Rutger Hauerrel készült 1994-es Fatherlanddel. Nyilván nem az SF aranykorát éljük éppen, de kezd sok lenni az önismétlésből.

(A szerző belenézett a Star Trek Enterprise négyes évadjába kíváncsiságból, de a post szólhatna a Stargate SG-1-ről vagy a SG Atlantisról is. És így tovább.)

4 Comments

 1. PAStheLoD wrote:

  Oh.. és lehet, hogy nem láttál még mindent.. majd a 4.-ik évad végén fosz borulni.. “tükör júníverzúúm” a DS9-ből, a gonosz Terra föderáció vagy mi, mond valamit?

  Tuesday, May 16, 2006 at 22:09 | Permalink
 2. Kelt wrote:

  Még semmit. :) Eddig egészséges távolságban tartottam magam a Star Trektől, most meg egyszerre csak jó ötletnek tűnt belenézni. :)

  De különben a scifi show-k földi történelem és amerikacentrikusságát nagyjából bármelyik sorozatban ki lehet mutatni. Még a legtisztességesebben összerakott Battlestar Galactica is egy űrhajókból összerakott usában játszódik.

  Tuesday, May 16, 2006 at 22:23 | Permalink
 3. PAStheLoD wrote:

  Haha, a StarTrek pont ettől volt olyan merész még az ‘50-es években, vagy mikor, amikor elkezdték, hogy volt benne egy orosz, egy kínai.. később egy néger, a DS9-ben arab.. stb :)

  Amúgy a TNG (the next generation, Picard kapitánnyal) egy jó sorozat. A Voyager az meg mégjobb :) Viszont a legjobb az DS9 (Deep Space Nine) meg az ENT (Enterprise) a TOS (The original series) szerintem kicsit túl ócckúl :)

  Friday, May 19, 2006 at 19:04 | Permalink
 4. Kelt wrote:

  Közben kaptam egy szezon Buffy, the vampire slayert is. Közeledik a vizsgaidőszak, most már nézek minden vackot. :)

  Babylon 5-öt néztél? Érdemes leszedni valamit belőle?

  Friday, May 19, 2006 at 22:03 | Permalink