Skip to content

A helyettesem

Ezután elhallgatott, és visszadugta foga közé a pipaszárat. Az asztal körül ülők csendben emésztették, amit mondott. Senki sem talált kivetnivalót az okoskodásban. A miniszter mellett ülő Sanguinetti lassan rábólintott.
– Na és, felügyelő úr, ki a legjobb detektív Franciaországban? – kérdezte a miniszter csöndesen. Bouvier néhány pillanatig gondolkozott, aztán ismét kivette szájából a pipát.
– A legjobb detektív Franciaországban, messieurs, az én helyettesem, Claude Lebel felügyelő. - Hívassák ide – mondta a belügyminiszter.

(Frederic Forsyth - A sakál napja)

Nem csak azért, mert A sakál napja krimi alapélmény könyvben és filmen egyaránt, hanem mert elég jó példája annak, hogy a Detection Clubtól, a bűnügyi regények tízparancsolatától és a jól hangsúlyozott detektívi egótól hová (is) eljutott a krimi a múlt században. Ha lenne kedvenc féloldalak rovat, ez az idézet oda menne.

One Trackback/Pingback

  1. Turulcsirip - Adam Szedlak on Wednesday, June 25, 2008 at 10:29

    […] akartam emelni egy idézetet a sakál napjából, de két éve már megtettem egyszer http://worldshots.hu/2006-06/a-helyettesem/ « előző | Adam Szedlak — 2008. 06. 25. […]