Skip to content

Juteszembe antiDRM

Majdnem leírtam, hogy innen káeurópából nézve az amerikai DRM ellenes tüntetések furcsának tűnnek. Itt a felhasználók két kis kezüket tennék össze, ha az iTunes zeneboltból tudnának vásárolni, mert vannak felvételek, amiket csak ott lehet megtalálni. (Meg vannak, amiket ott se, pedig a 128 kilobit per szekundumos warezelt Trisanom épp hogy csak élvezhető.)

Aztán szerencsére időben eszembe jutott, hogy itthon is van legalább két zenebolt, ahonnan válogatni lehet. Persze a T-Online Zeneboltja az ezerszer leírt okok miatt - wma-t árulnak microsoft drm-mel, amit macen nem lehet lejátszani - rögtön ki is esik, de ott van még a dalok.hu, amiről annó régen lelkesedtem már egy sort. Az elmúlt fél évben annyi történt, hogy a szolgáltatás működni kezdett. Még elég kevés benne a tartalom, a “legzsúfoltabb” kategória alatt sincs tizenötnél több előadó, de böngészni és vásárolni már lehet. 120 forint egy dal, visa electronnal is lehet fizetni, a vásárolt dalokat három napig lehet letölteni 192 kilobites mp3ban.

Most meghallgatom még párszor Kányádi Romácát, amit DRM nélkül (de vízjelezve) vásároltam meg pár perce. Szevasz nyugat.

11 Comments

 1. zsoltu wrote:

  a t-online zeneboltjával elég jót vitáztam anno. merthogy (vita elôttig) nem volt közölve, hogy macin nem fog menni. letöltöttem, aztán néztem, mint a moziban, hogy hátbaz, ez nem megy. namost nem az volt a kérdés, hogy miért nem - microsoft hiba vagy mi - hanem az, hogy ha tudhatóan nem megy, és be van építve egy gépfelismerô rendszer, akkor ha látja, hogy ez biza egy maci ssafarival, mert ezt látta, ki is írta, akkor miért nem mondja, hogy koma, húzz haza, itt te ne végy semmit, vagy ennél még erjópérebvb mód miért nem teszi eleve lehetetlenné a letöltést, hisz pénzem van benne. microsoft ügyfélszolgálatot felhívtam, semmi. írtam nekik mailt. ez azért jó egy éve volt, semmi. nem jött még válasz. t-online egy hónap után reagált, hogy szeerintük töltsem le a legfrissebb verziót a wmp-bôl, az segíteni fog. :) mondtam, hogy nem, nem segített. hát akkor nem tudják. ez van. ja, a pénzem, na azt nem utalták vissza.

  Monday, June 12, 2006 at 05:16 | Permalink
 2. PAStheLoD wrote:

  hm, 120 forint egy dal.. 1200 forint mondjuk egy album, egész jutányos ár. Vajon ebből mennyi jut a művésznek? ~100 forint? :|

  Monday, June 12, 2006 at 19:03 | Permalink
 3. Kelt wrote:

  Zsoltu: Én a helpben olvasgattam utána annó a T-online zeneboltnak. A help egyik fele megadja a linket a MS Mediaplayerének maces kiadásához. A másik fele pedig közli, hogy de ezt nem támogatják ám. (Persze akkor még volt Mediaplayer, nem mintha visszasírnám.)

  PAStheLoD: Egy művészt ismerek, ő viszont nincs jelen a dalok.hu-n. Arról viszont megkérdezhetjük, hogy miért nincs.

  Banyek, jelenésed van! :)

  Monday, June 12, 2006 at 19:18 | Permalink
 4. banyek wrote:

  50 ft körülre tippelek. :) de az igazság odaát van.

  Tuesday, June 13, 2006 at 00:14 | Permalink
 5. zsoltu wrote:

  amikor a vitám volt, utána tették bele, hogy nem támogatja. elôtte csak a link volt. :) hát igen, ez az énrám jutó éves dicsôségszint.

  Tuesday, June 13, 2006 at 10:54 | Permalink
 6. emil wrote:

  Dalok.hu egyik szerkesztője vagyok. A nettó 99 Ft-os árból lejön a fizetési megoldás költsége, az üzemeltetési költség és 20-26 Ft szerzői jogdíj (amely a legtöbb esetben magukat a zenészeket illeti). A maradék a felvétel tulajdonosáé, amely vagy az előadó, vagy a kiadó. Ez 38 vagy 55 Ft a fizetési megoldástól függően. Igyekszünk rávenni a kiadókat, hogy a bevétel 50 %-át fizessék ki a művészeknek. Tehát az előadó részesedése a fentiek függvényében 20% és 80% között van.

  Tuesday, June 13, 2006 at 11:56 | Permalink
 7. ib_cyprus wrote:

  Egy kis off, valogatas a mexikoi electro szcenabol: http://www.staticdiscos.com/luckystock/luckystock.rar

  Tuesday, June 13, 2006 at 12:22 | Permalink
 8. Zoli wrote:

  Bejegyzésedet olvasva kedve kaptam én is a dalvásárlásgoz, meg is találtam rég keresett kedvencemet, az Üllői Úti Fuck-tól a Pesti lányokat, regisztráltam, de nem tudom megvásárolni… a helpben ez van: “Minden dal megvásárolható? Nem, csak azok, melyek címe mellé kiírjuk az árát. Ha egy dalt nem tudsz megvásárolni, úgy az egész dalt meghallgathatod. ” De az egészet meghallgatni sem tudom. hm.

  Tuesday, June 13, 2006 at 12:25 | Permalink
 9. Kelt wrote:

  Emil: Köszönöm a választ.

  Zoli: Szerintem egy levelet irányíts az info@dalok.hu felé, olvassák, válaszolnak.

  Imagi: Zene nem lehet off. :) Töltöm, hallgatom.

  Tuesday, June 13, 2006 at 13:27 | Permalink
 10. banyek wrote:

  off 2: static discos mint kiadó jó példa. ott semmilyen ‘scene’ nem volt, ma már eu usa szerte dicsőítik a kiadványaikat. persze a fene se tudja mennyire nem “yonderboi-szindrómáról” van szó és hogy hazájukban mi a helyzet.

  Wednesday, June 14, 2006 at 13:14 | Permalink
 11. Anonymous wrote:

  Egy nagy hülyeség !!!!!!!

  Monday, July 10, 2006 at 11:49 | Permalink

One Trackback/Pingback

 1. dalok.hu at cloaca maxima on Monday, June 12, 2006 at 20:54

  […] Végre elindult a dalok.hu. Márciusra volt igérve, azt hittem nem lesz belőle semmi. Túl jó ötlet: non-profit magyar zenebolt. Korrekt árak ~120 Ft / szám, 1200 Ft / album. A forma se rossz, drm mentes mp3 (192 kbps) (vízjellel), a számokba bele lehet hallgatni (real audio). Előadó / album / számcím tagek kitöltve. A választék se rossz (szerzői kiadások), kb ilyesmit vártam. […]