Skip to content

Kedvenckönyvek

A diákok a magyar íróktól kedvenc könyvként a Sorstalanságot, az Abigélt és a Tüskevárat említették, míg a külföldi szerzőktől a Harry Potter, A Gyűrűk ura és A Da Vinci kód szerepelt az első három helyen. (forrás: hvg.hu)

Ha sikerül magunkat túltenni azon, hogy ismét napvilágot látott egy rendkívül égő felmérés a magyar iskolások (és tanárok) olvasási szokásairól, akkor felteszem a kötelező kérdést: a kedves olvasó milyen magyar gyerek-, ifjúsági irodalmat adna iskoláskorú gyermeke kezébe?

Egyéb égések:

Upd:

A rendes postcím nem luxus.

Upd2:

A pontos link sem.

26 Comments

 1. Tschöppy wrote:

  A Sorstalanságot leszámítva (legalábbis tudomásom szerint) kötelező olvasmányok ezek, a magyar könyvek. Azon csodálkoznék, hogyha egyszer-kétszer nem kötelező kerülne bele a legolvasottabb magyar könyvek közé. Bár a Sorstalanság nem az ugye, de esélyes hogy aki látta a filmet (gondolom itt is volt testületi mozizás, mint anno a Széchenyi filmnél), az azt mondja, hogy olvasta a könyvet is.

  Tuesday, June 20, 2006 at 10:28 | Permalink
 2. gazs wrote:

  Sorstalanság nekünk tavaly kötelező olvasmány volt már, meg persze volt testületi mozizás is (asszem úgy volt, hogy az állami támogatásért beigért nézőszám eléréséért minden iskoláscsoportot ingyen vittek el mozizni. Vagy valami ilyesmi).

  Tuesday, June 20, 2006 at 10:43 | Permalink
 3. Kelt wrote:

  Kötelező volt az, ritka gazságokra képesek ám a pedagógusok. ;) Komolytalanságot félretéve, nem rossz regény a Sorstalanság, de nem könnyű elképzelni, hogy diákok tömegei nevezik meg kedvenc könyvükként. Legalább ennyire ámulnék, ha mondjuk a Termelési regény végzett volna első helyen.

  De hogy offtopik is legyek: Csak gyerekirodalom ugrott be. Békés Pál: A kétbalkezes varázsló (mek) illetve Böszörményi Gergő könyvei (“magyarpotter”), aminek az első két kötete nem volt rossz emlékeim szerint.

  Tuesday, June 20, 2006 at 10:59 | Permalink
 4. Megmondos wrote:

  Megelőztél Kelt, de én is Böszörményit ajánlanék. :)

  Tuesday, June 20, 2006 at 11:34 | Permalink
 5. sün wrote:

  régen léteztek Delfin könyvek, szerintem mind megállná a helyét, izgalmasak, érdeksek, olvashatók voltak.én azokat raknám a gyerek kezébe! és Janikovszky Évát + Nicolast, ha már nagyobb! (és hogy ma mi kapható a piacon? én azt tudom)

  Tuesday, June 20, 2006 at 14:51 | Permalink
 6. sala wrote:

  könyvek a születendő fiamnak: - tüskevár (akkor is alap könyv) - zabhegyező - indul a bakterház - nem regény, viszont nagyonnagyon: búvár zsebkönyvek (hogy okoskölök legyen :D ) majd valamikor másfél évtizedes korában megkapja a sorstalanságot. addig remélem gondtalan és vidám lesz

  Tuesday, June 20, 2006 at 16:16 | Permalink
 7. HH wrote:

  A link pontosan: http://hirbehozo.freeblog.hu/archives/2005_Dec_hirbehozo.htm#1098821

  Tuesday, June 20, 2006 at 18:10 | Permalink
 8. véb wrote:

  Hemingway háborús regények ifjúsági irodalom? tudjátok, Hemingway megtanít becsületesen győzni és méltósággal veszteni, más szóval megtanít az életre:)

  és még valami: keleti kibaszott meséket a kölköknek! legább párat. sok leszmá a nyugati racionalitásból, erkölcsbül meg tudományos világszemléletbül. nem-e de?

  Tuesday, June 20, 2006 at 18:16 | Permalink
 9. PAStheLoD wrote:

  hah, csak scifit meg fantasy-t a többi úgyis hazugság ^-^ Különben is, azon gondolkozom, hogy van-e olyan régeny, amit szeretek és nem esik az előbbi 2 kategóriába. Hm, semmi extra úgy érzem, pár magyar (mint mondjuk az egri csillagok) meg pár külföldi (mondjuk a winnetou) és a jó krimik.. hm, mint például Asimov: A gyilkosság az űrvárosban vagy most már Acélbarlangok néven fut azt hiszem :))

  Igazából mire oda jutottnék, hogy elolvassak valami velőset, mondjuk háború & béke, vagy akármi mást, egyszerűen elmegy tőle a kedvem, köszönhetően 8 év kitartó irodalomóráinak..

  Tuesday, June 20, 2006 at 19:44 | Permalink
 10. Kelt wrote:

  Sün: Delfin könyvek még volt a kilencvenesek közepén is, úgy rémlik. Egy listát érdemes lenne átnézni, hogy mik jöttek ki. A Delfin elődjéből, tán angolna könyvek volt - örököltem valahonnnan - rémlik egy két darab, ami durván ideologikus volt. (A fehér pisztoly, ez rémlik, Szása a partizán öli a németet, és mikor lelövik, terem új Szása.) Janikovszki jó ötlet gyerekirodalomnak, de egy bizonyos kor után elkezdenek rövidek lenni a könyvei. (Guglizva találtam egy ilyet közben: http://konyvbazis.hawaweb.hu/?p=productsList&iCategory=6)

  Sala: Tizensokévesen (16 tán) került a kezembe a Zabhegyező. Akkor már tudtam értékelni, ha nem is teljes egészében, de kisebb srácok nem feltétlen, hogy tudnak vele mit kezdeni. Ugyanez igaz a Sorstalanságra is.

  Véb: Nem vagyok róla meggyőződve, hogy gyerekkönyvnek számít. Ifjúságinak viszont eladhatjuk.

  Tuesday, June 20, 2006 at 20:07 | Permalink
 11. Kelt wrote:

  Visszatérve a kérdéshez (holnap szétnézek az Alexandrában, végre lesz időm), magyar ifjúsági irodalmat tudtok még mondani? Senki többet harmadszor?

  Tuesday, June 20, 2006 at 20:07 | Permalink
 12. salander wrote:

  Dékány András nekem nagyon nagy élmény volt ifjú koromban [meg a scifi / fantasy / rpg] elott. [Matrózok, hajók, kapitányok; Kalózok, bálnák, tengerek; Csempészek, hősök, kikötők; A fekete herceg…stb]

  Tuesday, June 20, 2006 at 20:13 | Permalink
 13. zsoltu wrote:

  mekkora a gyerek, ez a kérdés. ha török, akkor micimackót malacka nélkül. de félre búbánat. janikovszky éva réber lászló rajzaival. kötelezően. szeleburdi család és a többi. csukás istván. amíg lehet és eszi, meséket. igen sokat segít a mese a dolgok feldolgozásában, átgyúrásában. az abigéllel nekem semmi bajom. szabó magda, szepes mária, két istennő nekem. aztán az a pókerozós mesesrác, mittomén a neve, az a mai fiatal. az se rossz. és ha nagyon durvítani akarom az agyát: agota kristof (kristóf ágota): a nagy füzet (trilógia). zabhegyező, de a többi salinger is, vonnegutok, én updike-t is olvastatnék. bulgakovot is. és amikor felnő, akkor eco-t.

  Tuesday, June 20, 2006 at 20:34 | Permalink
 14. zsoltu wrote:

  ja, és vettem ma egy kedvenc könyvet. macbook. :D bocsánat, nagyon rossz, üssetek.

  Tuesday, June 20, 2006 at 20:36 | Permalink
 15. Kelt wrote:

  Salander: Dékányért nagy köszönet, el is felejtettem. Pedig a Jadrannal magam is nagy tengeri medvévé olvastam magamat.

  PAStheLod: Kuncz: Fekete kolostor, Benedek István: Aranykoporsó (upd. hülyeséget írtam) Aranyketrec, Szilágyi: Hollóidő, Bálint Tibor: Zarándoklás a panaszfalhoz, Király László: Kék farkasok. Így első nekifutásra bármelyiket ajánlom, igaz egyik se ifjúsági. (És ebből persze le is jön, hogy debreceni bölcsész vagyok, egy eltés egészen más listát állítana. :) )

  zsoltu: Tényleg rossz volt, de grats. Még egyik kötetem se ment 80 celsius felett, mindenképp írd meg a tapasztalataidat.

  Tuesday, June 20, 2006 at 21:21 | Permalink
 16. sün wrote:

  Rejtőt ismeri a mai fiatalság? mert én megismertetném! a búvár zsebkönyv pedig nagy királyság!

  Tuesday, June 20, 2006 at 22:25 | Permalink
 17. sala wrote:

  kedvencem vol még a jóholda szíriusz kapitány! és a folytatásai, igazi kölök scifi. még rádiójáték is volt belőle gyakrak elképzeltem leonida néni habos forró csokoládéját…

  Tuesday, June 20, 2006 at 22:47 | Permalink
 18. PAStheLoD wrote:

  Köszönöm az ajánlásokat, majd . majd .. megnézem, hogy a MEK-ben bent vannak-e :)

  Most vettem 2 Dűnét (a corrinó ház és az eretnekei :]] ) Az Otoriak történetét fejeztem be tegnap (3ik rész Ragyog a hold, nindzsás-szamurájos-romantikus, Lian Hearn írta..) ha esetleg ismered kíváncsi lennék a véleményedre .. vagy bárki máséra is természetesen :)

  Wednesday, June 21, 2006 at 00:59 | Permalink
 19. Kelt wrote:

  Az új Dűnéket szégyen szemre nem olvastam. Becsülettel belekezdtem, de nem hozta azt a fílinget, mint az első (első három ;) ) könyv.

  Btw - és már megint én offtopikolok itt - az “első” Dűnét próbáltad már úgy olvasni, hogy megpróbálsz összeállítani valami működőképes vallásfélét az elhintett darabokból. Nagyon nem jön össze semmi, de kétségkívül ezek a darabok adja a mű misztikus hátterét.

  A MEK-ben nem lesznek még szerintem meg, Kuncz Aladár és Benedek István kivételével kortársak. (Igaz a Kék farkasok is hetvenvalahányas.) Ennyire nem járunk elöl a digitalizációban.

  Wednesday, June 21, 2006 at 01:09 | Permalink
 20. zsoltu wrote:

  akkor beoffolok. macbookra. hátha más is érdekelt a kérdésben. ha semmit se csinálok vele, akkor 45-47 fok. ha netezek, akkor 50-54 között. ennyi most a tapasztalat, mert közben egyrészt az akkut formázom, másrészt meg mivel aki ezt használni fogja nálunk, az este jön csak, így az örömét nem akarom elvenni, hogy mindenféle komolyabb erőt elváró szoftot telepítek rá. de az első benyomások pozitívak. és az is biztos, kell bele vennem még memóriát majd, ha kiheverem ezt a befektetést. ami érdekes, hogy annyira el volt mindenki hasalva az inteles cuccok sebességétől… na, nem tudom, mi az ok, de egyszerre installtam ezt a középső macbukit, meg a 17-es powerbukimat. zero all data. 80-as sata a kisbukiban, 100-as sima a pb-ban. és a pb előbb lett kész. és install urtán, szűz oprendszerrel a pb érezhetően hamarabb áll fel indításnál. oké, nem vagyok ganyé, nem hasonlítom az asztali 2.3-as dc-hez, mertr ott tényleg csak egy villanás az indulás. de ez mindenképp meglepett.

  Wednesday, June 21, 2006 at 09:09 | Permalink
 21. PAStheLoD wrote:

  A Dűnét én PDF-ben olvastam nem rég, előtte még jó pár évvel pedig papíron :) És elsőre nagyon megfogott. Azt hiszem épp egy horvát kempingben voltunk, a tenger hideg volt és unatkoztunk, aztán az egyik sráctól elkértem a könyvet, mert tetszett a címe.. mintha valami féle stratégiai játékra hajazott volna ;]] Azóta meg már olvastam az előtrilógiát (szerintem nem rossz, ha nem tesszük “olyan” magasra a lécet) most vadászok a házak előtörténetére (eddig 1 a 3ból) és a folytatásokra (1 a sokból).

  Igazából azért is olvastam újra a Dűnét, mert nem emlékeztem pár dolgora, zavaros volt, fűszer, homok, fremenek, birodalom, pajzs és víz. Láttam a filmet a 2 olvasás között, de igazából csak egy féle látványi hátteret adott, mert nem minden volt benne.

  Szerintem a Dűne attól olyan jó, hogy egyből a közepébe vág, ugye amikor az Atreidesek átveszik az ellenőrzést a fűszerkitermelés felett.. és orvul csapdába csalják őket. A menekülés, a fremenek, stb.. sok-sok ismeretlen elem, amire csak utalások képében ad magyarázatot Frank H. és persze maga a Dűne-univerzum bonyolútsága.. elragadóan veszélyes :]

  na de minek is tépem a számat, mindenki tudja, hogy nagyon jó könyv és biztos mindenkinek másért tetszik :)

  Wednesday, June 21, 2006 at 12:46 | Permalink
 22. xteddy wrote:

  http://f451.fly.to/

  Wednesday, June 21, 2006 at 19:29 | Permalink
 23. xteddy wrote:

  http://www.terebess.hu/keletkultinfo/

  Wednesday, June 21, 2006 at 19:43 | Permalink
 24. xteddy wrote:

  http://www.karpatinfo.org.ua/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownload&cid=7

  Wednesday, June 21, 2006 at 19:52 | Permalink
 25. Kelt wrote:

  Megkérnélek, xteddy, hogy ha a jövőben linket ajánlanál, akkor írj mellé pár szót, és lehetőleg ne egy linket egy kommentben. Köszönöm.

  Wednesday, June 21, 2006 at 19:57 | Permalink
 26. Tgr wrote:

  Lázár Ervin minden mennyiségben.

  Thursday, June 22, 2006 at 09:49 | Permalink