Skip to content

Nullsör könyvtár: Szlengkutatás

Szlengkutatásról egyrészt azért jó olvasgatni, mert az szótár részek szórakoztatóak, legalább ugyanannyira, mint a hétköznapi etimologizálás.

Legjobb példa a huncut szó, ami gyerekkorában ‘cafka, kurva’ jelentésben szerepelt például Csokonainál, és ami német hundsfott (‘kutyapicsa’) szóból került át hozzánk.

Másrészt mert ezek a szövegek tipikusan olyanok, amik hatására az ember elkezdi ünnepelni azt, hogy ő nyelvhasználó. “Hátradől” egy kicsit beszéd közben, talán a lábát is felteszi az asztalra, mert végülis otthon van, mondjanak bármit is a nyelvészek. Harmadrészt pedig azért, mert jó nézni, hogy nem csak a webkettő küzd definíciós problémákkal, hanem a szlengkutatás is olyanokkal éri be, hogy a szlenget “mindenki felismeri, de senki sem tudja meghatározni”. Ennek megfelelően örültem, amikor ma az egyetem díszudvarában találtam egy kipakolást, ahol többek között a Kis Tamás által szerkesztett Szlengkutatás sorozat négy kötetét lehetett 70%-os kedvezménnyel megvenni, ami nagyjából kötetenként 300 forintot jelent, ezzel a kétsör könyvtár kategóriába esve. Be is szereztem a gyűjteményemből hiányzó harmadik és negyedik kötetet. De nem lennénk webkettesek és participatívak, ha ugyanezeket az anyagokat, plusz a készülőben lévő ötödik kötetet, nem lehetne CC - by-nc-nd licenc alatt letölteni az egyetemi szerverről és a MEK-ről.

Zárójel: a MEK-en a szleng tárgyszóra megtalálhatjuk Hoffmann Ottó Mini-tini szótárát vagy a Zolnay-Gedényi-féle A régi Budapest a fattyúnyelvben-t is. Bárczi Géza A “pesti nyelv”-e egyelőre hiányzik.

Tolle lege. És ha ez sem lenne elég, akkor Kis Tamás magyar szleng oldalán lehet folytatni az olvasgatást.

3 Comments

 1. JoeP wrote:

  Köszi, rácsatlakoztam.

  Thursday, June 1, 2006 at 20:23 | Permalink
 2. moshi wrote:

  ciki. vagy két hete még arra tippeltem valahol az élet és könyvtáron, hogy a szociolektus valószínűleg egy csinált szó, különösebb tartalom nélkül. erre most látom, hogy mi.

  Friday, June 2, 2006 at 14:21 | Permalink
 3. Kelt wrote:

  Hasonlóan jó szó még a ‘passziolália’, egyrészt mert gyönyörűen hangzik, másrészt a fenti emlegetett ‘nyelvhasználatnak való örülés’ jelentés megérdemel egy szót. :)

  Friday, June 2, 2006 at 14:43 | Permalink

One Trackback/Pingback

 1. Nullsör könyvtár: Szleng és karnevál - Worldshots on Thursday, September 21, 2006 at 11:29

  […] A Kis Tamás által szerkesztett Szlengkutatás című folyóiratot már linkeltem, a napokban viszont megtudtam, hogy Tamás egyéb szlenges anyagai is elérhetőek a neten. A Szleng és karnevál előadássorozat anyagába néztem bele, és bár a “böszmeség” még nem szerepel a nyelvi adatok közt, a szöveg rendkívül aktuális. […]