Skip to content

Ördögi pofonok

Valószínűleg fejlődési rendellenesség, de ha egy szereplő képes úgy narrálni magát, mint a hard boiled krimik hősei, akkor azt valószínűleg szeretni fogom. Elég mondjuk a piros Ferrarihoz égő módon fehér tornacsukát viselő Thomas Magnumra gondolni.

HellboyMike Mignola képregényhőse, Hellboy azon túl, hogy ügyesen beszél ki a történetből még rendelkezik néhány egyéni vonással. Például vörös, démon, a náci okkultisták idézték meg 1944-ben egy skót szigeten, egyik keze ismeretlen “mindenálló” kőből van, legjobb barátai között egy tűzgyújtó lányt - akik olvastak Teremtő Alvint, azoknak fáklya - és egy halembert találunk. Vagy, hogy egy amerikai paranormális ügyekkel foglalkozó ügynökségnek (B.P.R.D.) dolgozik, mindennapi munkája során gyakran találkozik teljesen idiótákkal gyakorta küzd meg gusztustalan csúszós szörnyekkel, őrült náci rekvizítumtudósokkal, a Föld üreges részében lakó őrült gyíkemberekkel és egyéb régi rohadványokkal. Call of Chtulhu sok humorral és badszpenszeri pofonokkal, Indiana Jones ostor és egyetemi háttér nélkül, valahogy így kell elképzelni.

Slusszpoén, hogy a Hellboy történetek gyakorta alapulnak népmeséken, hiedelmeken - ezeket a legkönnyebben lewarezolható megszerezhető gyűjteményes kiadás előszavában maga a szerző ismerteti -, és mivel a felénk hiedelmekből elég randák vannak (Drakula, Báthory Erzsébet, szerb vámpírok), a B.P.R.D. ügynökei gyakran járnak Kelet-Európában. Mindig jó érzés azt olvasni egy nagydarab vörös démon szövegbuborékjában, hogy “I called a guy in Aggtelek”.

A képregény olvasható történeti sorrenben, kezdve a Seed of Destruction kötettel, majd a Hellboyok elfogytával folytatva a B.P.R.D. történeteivel, ahogy a Wikipédia megfelelő szócikkében fel van sorolva. De olvasható bele a közepébe módszerrel, a népmesésebb elemeket előre véve is. Ha az utóbbit választjátok, akkor a The Chanied Coffin and Others és a The Right Hand of Doom köteteket ajánlom kezdésnek.

8 Comments

 1. yves wrote:

  Bár én nem ismerem a Hellboyt, de akkor már inkább Delta Green, nem CoC.

  Monday, July 31, 2006 at 18:36 | Permalink
 2. Kelt wrote:

  Határeset (Hellboyjal majd ellátlak), mert a kalandok 1954-ben kezdődnek, és van pár olyan képsor is, ami a b.p.r.d.-be bekerülés előtt jászódik.

  (Ez például egy igen korai darab ;) )

  Tuesday, August 1, 2006 at 01:16 | Permalink
 3. véb wrote:

  “I called a guy in Aggtelek”

  az megvan, hogy amikor a Clone Wars-ban a novon harcosok a “mutálódásukat” követően hazatérnek, az első fiú, aki meg meri szólítani az apját, azt mondja neki, hogy “apu!”? (természetesen az angol nyelvű verzióban.)

  Tuesday, August 1, 2006 at 01:24 | Permalink
 4. Kelt wrote:

  Véb: De még mennyire. Később még mondja az öreg sámán, hogy “meg kell ezt tárgyalnunk”, illetve a legenda szerint elhangzik az is, hogy “az ördög az enyim”. ;)

  Tuesday, August 1, 2006 at 01:28 | Permalink
 5. véb wrote:

  :) ezeket mikor mondják? nem emlékszem. vagy csak a könyvekben van?

  Tuesday, August 1, 2006 at 14:08 | Permalink
 6. Kelt wrote:

  Clone Wars második dvd. 25:00 - Az ördög az enyim. Mindent elrontottal. Ez volt az en probam. 27:54 - Meg kell ezt beszélni (…)

  Tuesday, August 1, 2006 at 21:35 | Permalink
 7. véb wrote:

  jee, továbbiak: “Hol a kezed?” (ezt nem értem ártem egészen pontosan, de többször is mondják a novonok, legutoljára amikor Anakint követve letépik a műkarjukat) “Ez fog egy kicsit fájni” (34:21)

  Wednesday, August 2, 2006 at 08:51 | Permalink
 8. véb wrote:

  ja és oroszul is beszélnek, nem hiába Genndy Tartakovsky (Геннадий Тартаковский) az alkotó.

  Wednesday, August 2, 2006 at 08:54 | Permalink

One Trackback/Pingback

 1. Hellboy! Mozog! - Worldshots on Tuesday, March 27, 2007 at 14:55

  […] a napokban döbbentem rá - pedig fél éves a hír - hogy örök szerelmemből, a Hellboy képregényből csináltak két hetvenöt perces rajzfilmet is. Az első részt 2006 […]