Skip to content

Szakmáról is szólván

Mert az irodalom és az irodalomtudomány végsősoron csak az életről szól, ha nem az élet maga, aki ezt nem hiszi, az járjon utána ugyan olvasson bele egy-egy cikkbe, ami Elbert János vagy Gerézdi Rabán halálával foglalkozik. A két történetben benne van minden.

Azért a bevezetés, mert nem lehet csak úgy belekiabálni a világba, hogy a magyar irodalom két legrosszabbul tanított költőjének megzenésített verseihez jutottam hozzá az idei Kalákán.

Meg ha igazán entellektüell akarnék lenni, akkor még sírnék egy sort, hogy ki olvas mainapság verset, meg ó tempora, ó móres.

A Misztrál Balassi albumának borítójaBalassi rosszul tanítottsága egy percig sem kérdés, azt hiszem. Szó esik az Egy katonaénekről (In laudem confiniorum, szigorú szakmaisággal vagy “Vitézek mi lehet…” nem annyira szakmaian), a személyes istenképről, Balassi-strófáról, meg arról, hogy Bálintunk nem egy asszonyszemély után futott életében. Ami ezen túlmutat, kezdve a Sommer Jánosnékkal és folytatva a Balassi versek dalokban, dallamokban való erős gyökereztével, az tanárfüggően vagy elsikkad, vagy nem.

A Misztrál együttes Balassi - Mezőn széllel járók című albuma a Sommer Jánosnés gondra, illetve a Balassi életregény elmeséletlenségére nem ad megoldást, a “folytatvát” viszont hozza. Ha a kobzos, lantos, énekelt verses - Sebő ugye mindenek felett - vonal nem áll távol tőlünk, erősen ajánlott.

Mutatom persze én is a képet, körülbelül egy éve Sárközi Máté Az szép hadak majd indulnak kezdetű verse megy körbe-körbe, Bálint pihen.

Ferenczi György - PetőfiA másik album a Hangzó Helikon sorozatban jelent meg - amiből már van egy Palya Bea - Weöres Sándor: Psychém is, szintén szót érdemel egyszer - és igyekszik bebizonyítani, hogy Petőfi egészen jó rock and roll meg blues nótákat írt a maga korában. És ami a legszebb, sikerül is neki maradéktalanul.

Ferenczi és a Rackajam azokat a dalokat vette elő, amikről korábban már mind megtanultuk, hogy zsánerdal, hitvestársi líra vagy lángoló forradalmiság, és rendre megmutatja, máshonnan is lehet őket nézni. A teljes - szerintem reálisabb - Petőfi kép kialakításához nem elég az album, ahhoz az 1845-ös Úti jegyzetek és az 1847-es Úti levelek elolvasása is szükségeltetik, de kezdésnek nagyon jó. Jövünk egy köszönettel a herflistának.

One Comment

 1. Avea wrote:

  Udvozollek!

  Oly sokan elunk itt a foldon es az a gyonyoru, hogy mindegyikunk maskepp latja onmagat es a vilagot. Human beallitottsagu vagyok evek ota verseket irok.

  Egy egeszen mas vilagot szeretnek Neked megmutatni:ami en vagyok,az en tukromon keresztul valo.

  Blog:avea.blog.xfree.hu

  Friday, July 14, 2006 at 21:13 | Permalink