Skip to content

Agyonrúgott szúnyogok meg a barátságos internet

“és itt mit kell csinálni :D” (Unokaöcsém, 12 éves)

Amikor legutoljára írtam a Bigyoo.hu - Gyermekbarát internet - webhelyről, akkor még csak a stroboszkópfényben szúnyogokat lekaratéjozó kutya volt fellelhető az url-t begépelve. A karatéjozás még mindig meglelhető, az az intró, de közben került mögé úgynevezett tartalom is.

A tartalom jelenleg öt, popup ablakban felbukkanó szövegből áll:

 1. Hello! Itt Bigyoo - bemutatkozás, egyéb oldalak (baratsagosinternet.hu, Infomediátor) reklámja
 2. Kitárul a világ - a gyermek megtudja, hogy a netezéshez szüksége van számítógépre, modemre és telefonvonalra, illetve, hogy további információkat is lelhet a Bigyoon.
 3. Spamek, férgek, vírusok - bizony, ilyenek is vannak, gyorsan le is írják, mit tesz az egyik, mit tesz a másik. A szövegben nem esik szó a vírus- és spywareölő programokról, gyanítom felesleges tudás. Van viszont obligát link a magyar wikipédia nyitóoldalára.
 4. Védd magad! - Ne add ki a neved címed, ne tölts le mosatlan programot, jól nézd meg mit futtatsz. Az első hasznos információs blokk a honlapon, jó rövidre sikerült.
 5. Jogaid a neten - “Jogom van ahhoz, hogy az emberek tiszteletet tanúsítsanak velem szemben az interneten.” és ehhez hasonló jogok. Ha lenne tartalom az oldalon, elférne mellé, így felesleges.

Van ezen felül két Bigyoo képregény is. Az elsőből megtudjuk, hogy a palacsintát az igazi férfi kutya feldobva fordítja meg (true, tényleg így van), és hogy közben az igazi kutya fejbe tudja rúgni a rá támadó szúnyogvírust. A második pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy ha jó idő van és neteztünk, akkor utána ki kell menni “egy kis analóg sportolásra is”. Társadalmi hirdetésünket hallották.

A vérgagyi oldalért a felelősséget - az oldalon található logók alapján - a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete, az Inforum és az [origo] vállalta. Ezek közül az MTE-nek és az [origo]-nak kéne legyen lövése arról, mi számít tartalomnak, de úgy tűnik, ezt az információs társadalom építése közepette elfelejtették.

A méltatlankodás mellett csak kérdések maradnak. Mibe került vajon az államnak ez a kevéssé hatékony gyermekvédelem? Milyen a látogatottsága? (A szélessáv.hu-n és a barátságos interneten linkelve van, megy a link körbe körbe…) És persze, mit segített a hírhedt 89% csökkentésében?

6 Comments

 1. banyek wrote:

  ez így leírva is sokkol, meg se merem nézni. lesújtó.

  Sunday, August 27, 2006 at 01:58 | Permalink
 2. sala wrote:

  valaki ott fent elolvashatta az írásod, mert ez az izébigyó biza nem jön be

  Sunday, August 27, 2006 at 19:22 | Permalink
 3. Kelt wrote:

  Megint online a Bigyó. Pedig ha lekapcsolnák, már lenne mit mesélnem az unokáimnak. ;)

  (És akkor Ádám bácsi kihúzta az internetet, megpödörte a bajszát és így szólt: “Azért ezt már mégse, é!” ;)

  Sunday, August 27, 2006 at 21:26 | Permalink
 4. sala wrote:

  haljon meg a csigám, de nálam nem jön be. pedig de megnézném, hogy mit kell beírjak a bannoló listába

  Sunday, August 27, 2006 at 21:36 | Permalink
 5. sala wrote:

  nakérem www. előtaggal már bejött. bár ne próbáltam volna ki…

  Sunday, August 27, 2006 at 21:41 | Permalink
 6. Kelt wrote:

  :) megnyugodtam.

  Sunday, August 27, 2006 at 22:30 | Permalink

One Trackback/Pingback

 1. IH 2006 - Apróságok - Worldshots on Thursday, October 19, 2006 at 16:51

  [markup=][…] Másrészt: Bár a konferencián eszméletlen mennyiségű Macintosh-t láttam, a cégek szóróanyagai közül egy sem volt, amely futott volna ügyeskedés nélkül macen. A Bigyoo - lieblingem régebbről - anyagát legalább meg lehetett tekinteni a mellékelt .exe nélkül is, mert a cédé a bigyoo.hu honlap anyagát tartalmazta, de a VirusBuster olvasatlan maradt részemről. Lehet a Cherryon tette jól, ők egy írható cédét adtak. Backupnak jó lesz. (Jézus megment elment és backupol is, ahogy tudjuk.) […]