Skip to content

Átlátszó ablakok

Meggyőződésem, hogy az okosan átlátszósítható - ezt nem írom le még egyszer, ígérem - ablakok hozzátartoznak az ideális felület Szent Gráljához. Egy félig átlátszó kontaktlista, pár egymást félig fedő terminálablak hihetetlenül szexi tud lenni, de az igazi az esti békat film feletti cset- vagy szövegszerkesztő ablak.

Amíg az Apple ezt nem oldja meg - és ha már lehet kérni, akkor ne ezzel siessen, hanem új Finder, rendes hálózati lemez kezelés satöbbi - addig vannak remek és kevéssé remek inputmanager hackek a cél elérésére. Az egyik ilyet szemléztem is idén áprilisban, de nem vált be. A SetAlphaValue az alap átlátszósági beállításokat érvényesnek gondolta minden futó programra, ráadásul makacsul ragaszkodott is a tévedéséhez, az appoknál egyesével kellett kikapcsolni az átlátszóságot.

A TUAW eheti találata, az Afloat, már sokkal fejlettebb. Az hacket a System Preferences alatt kell engedélyezni, és nincsenek általános beállításai, ablakonként hangolható és sajnos marhára feledékeny. Az ablak bezárása után a beállításaink elvesznek. Mindenesetre egy lépéssel közelebb vagyunk a Grálhoz.

Az ideális persze az leszen egyszer, ha az Apple beépíti a rendszerbe ezt a csillivillit, vagy valaki megírja végre a hacket app szinten beállíthatóra.

2 Comments

  1. avman wrote:

    nem tudom mit esznek ezeken az áttetszővé tehető ablakokon. valszeg én vagyok túl analóg, de gyakorlati hasznát még nem találtam, inkább zavaró.

    Monday, August 7, 2006 at 09:25 | Permalink
  2. Kelt wrote:

    Felhasználástól függ. Én sem szeretem, ha mondjuk minden háttérbe kerülő program átlátszó lesz, mert gyakran használok két ablakot egyszerre (ír, olvas), fókuszt meg csak egy kaphat. Viszont mondjuk a képregényre ráhúzott átlátszó fordítás.txt egészen hatékony segítség tud lenni.

    Monday, August 7, 2006 at 10:47 | Permalink