Skip to content

Hajnali részegség

“Milyen kínai vagy te, bazmeg? Összeraktok valamit otthon, aztán nem tudod megmondani, hogy mi az?”

De ez már a történet közepe. A mese az öt-félhatos keléssel, esti maradék zöld teával, trolihoz slattyogással kezdődik. Este még remek ötletnek tűnt hajnalban majd - kulcsfogalom - kimenni a piacra, ötkor, langyos teát kortyolgatva, már annyira nem tűnik zseniálisnak. Viszont visszafeküdni egyenlő a vereség beismerésével. Elindulok.

A jó ötletért való bűnhődés a piackapuig folytatódik. A kitartó és piros szovjet troli zaja elnyomja a jóreggeltzenét, a lámpák pirosak, a kilences az orrom előtt megy el, így sétálhatok a parkolókon - Dohánygyár, bútorbolt, piac - keresztül az első kávém felé.

Innentől már élmény a piacolás. A leghátsó sorokban kezdem a nézelődést, ha jött szállítmány Németországból, akkor ott pakolják ki a cuccokat a kisbuszból. Az ilyesmi spontán karnevállal jár, el se lehet téveszteni. Csokornyi ütvefúrót szitár, Sába tévét gitárkombó követ. Hordják az árut hűvös halomba, minden tapasztalt piaclény a sajátjába. És persze kommunikálnak, a mai mottó is kirakodás közben talált meg.

Eddig még sose láttam egész macet a piacon, de van olyan gépem, amit itt vettek nekem. Ma is csak egy törött 7200-as alaplapba futok bele, amit otthagyok, dísznek is kevés. Zsákmányként csak egy Quantum Trailblazer scsí vinyót hozok, jó lesz tuningolni az SE-met. Hazaindulás előtt még benyomok egy másik kávét három cukorral, a buszon se kéne elaludni.

2 Comments

 1. JoeP wrote:

  Az idézet az üzleti szférában is tökéletesen megállja a helyét. Akár a kínai partner termékeivel foglalkozó kolléga is mondhatta volna. Lehet, hogy mondta is.

  Friday, September 15, 2006 at 15:52 | Permalink
 2. moshi wrote:

  hát ez halálosan jó lett. zsoltu is pont most volt piacon, de ő zöldség-gyümölcsben utazik.

  Saturday, September 16, 2006 at 00:55 | Permalink

3 Trackbacks/Pingbacks

 1. - Worldshots on Saturday, October 7, 2006 at 14:56

  [markup=][…] Eddig úgy voltam vele, hogy a brand az pont olyan, mint Agatha Christie. Tudniillik az írónő könyvei állapottól és kínálattól teljesen függetlenül mennek az egyszer már megénekelt debreceni piacon. Christie az háromszáz forint. Stabil pont az ötvenforintos ideológia és kettőt százért Mág Bertalan árjában. […]

 2. B - Worldshots on Saturday, October 7, 2006 at 15:07

  [markup=][…] Eddig úgy voltam vele, hogy a brand az pont olyan, mint Agatha Christie. Tudniillik az írónő könyvei állapottól és kínálattól teljesen függetlenül árazódnak be az egyszer már megénekelt debreceni piacon. Christie az háromszáz forint. Stabil pont az ötvenforintos ideológiai irodalom és a kettőt százért Mág Bertalan árjában. […]

 3. G4 puzzle (1. rész) - Worldshots on Saturday, January 20, 2007 at 16:39

  […] Vettem ma egy G4 400Mhz-es PowerMacet a piacon. (Aki még nem írta volna fel magának: piacra járni jó.) A gépet félig kibelezték, hiányzik belőle a RAM, nincs meg a vinyó, az azt tartó keret és hiányzik a dvd olvasó is. Cserébe benne maradt a gyári ATI Rage 128 Pro videókártya, érintetlen a proci és néhány szállítás okozta karctól eltekintve - a piacozók nem mind esztétika-filozófia szakos érzékeny lelkek - gyönyörű állapotban van a gép is. És ami a legszebb, került mindez hétezer forintomba. […]