Skip to content

Paranoidiskola

Zárójel: Kis paranoidiskolának akartam nevezni a postot, de aztán ránéztem a Finderben a hat és fél megás, 880 oldalas PDF-re, és kitöröltem a kist a címből.

Biztonságról olvasni, legyen szó bár kétes hátterű wifi törésekről vagy hardverhiba miatt eltűnő adatokról, mindig ijesztő egy kicsit. Rádöbbenni, hogy pillanatok alatt törhető a nyolc betűs szótári szó, ami a felhasználói fiókomat védi, rátesz még egy lapáttal.  Ráadásul ez nem a jóleső borzongás, amit a Hackers nézése közben, vagy Neurománcot olvasva - vajon átjut-e a Kuang-11? - érez az ember. Ez maga az IT horror.

John és William Ray Mac OS X Maximum Security című kézikönyvét olvasom. Nem nekem írták, a home user helyett inkább a Mac környezetben dolgozó rendszergazdát célozza meg a szöveg, de még így is érdekes. Segít eloszlatni az “OS X-et használunk, sebezhetetlenek vagyunk” életérzést, és a helyére plántálni valami ‘ésszel használjuk a gépet, nagy gond nem lehet’ hozzáállást. Aki ráér Háború és béke terjedelmű könyveket lapozgatni it biztonságról, mindenképpen nézzen bele, még akkor is, ha nem Macet használ.

10 Comments

 1. JoeP wrote:

  Ezzel az utolsó megjegyzéssel meglehetősen leszűkítetted a kört.:)

  Tuesday, September 12, 2006 at 11:01 | Permalink
 2. sala wrote:

  van egy kedves ismerősöm, itt dolgozott a cégnél. ő volt a felelős a info-rendszer biztonságtechnikájáért. időközben már felkerült a székesfővárosba. sikerült rábeszélnem a mac-e, örül a mac-jének, ahogy csak lehet. kérdeztem, hogy ugye biztonságos az osx. megnyugtatott, hogy biztonságosabb, mint a windows. de ennek oka legfőképp az elterjedtségtelensége (huhuhuhu) miatt van.

  nem is értem, miért akarok egyre több embert megtéríteni. hiszen hosszú távon csak magamnak ártok

  Tuesday, September 12, 2006 at 12:13 | Permalink
 3. MiszterX wrote:

  Esetleg ezt a 880 oldalas pdfet nekem is el tudnad juttatni? :)

  Tuesday, September 12, 2006 at 13:33 | Permalink
 4. Kelt wrote:

  JoeP: Egy kicsit talán tényleg… :)

  Sala. Én sem akarok téríteni, még demózni sem (mert ahhoz például kéne még memória, hogy igazán csillogjon a rendszer :) ). Arról viszont szívesen írok, hogy egy könyv szerint ha ésszel használjuk a gépet, akkor kevesebb bajunk lehet. Ez kábé általános igazság, és mégis gyakran elfelejtik.

  MiszterX: Megoldjuk. ;)

  Tuesday, September 12, 2006 at 14:01 | Permalink
 5. moshi wrote:

  szótári szó jelszónak? merész vagy. : ) nekem vagy hat ilyen van, hogy pl. gZ(2bq9a.

  Tuesday, September 12, 2006 at 14:33 | Permalink
 6. sala wrote:

  -Te tényleg a kutyád nevét adtad meg jelszónak? -Persze! Miért ne hívhatnának egy pulit L5ko56kFSV-nek?

  Tuesday, September 12, 2006 at 20:29 | Permalink
 7. Kelt wrote:

  moshi: Notebook. Ideális esetben más nem próbál rá belépni a tudtom nélkül. :) Ennek ellenére le akarom cserélni, de valami olyasmire, amit nem felejtek el másnap reggelre.

  Wednesday, September 13, 2006 at 14:25 | Permalink
 8. mustar wrote:

  Van egy jó trükk jelszavazásra: kiválasztasz egy szöveget amit nem felejtenél el (mondjuk a címed, például Budapest, Kossuth Lajos utca), majd elhagyod a magánhangzókat: BdpstKssthLjstc Így biztosan nincs szótári alakban, viszont nem is felejted el :)

  Thursday, September 14, 2006 at 13:43 | Permalink
 9. Kelt wrote:

  Kösz, mustar. Eddig nagybetűsítéses és 1337esítéses jelszavam volt. Felveszem az eszköztárba.

  Következő szent grál a megjegyezhető, nehezen feltörhető, könnyen gépelhető jelszó. Azt megtanultam a ws összerakásakor, hogy az öt mássalhangzó egymás mellett nem az igazi. :)

  Friday, September 15, 2006 at 12:32 | Permalink
 10. JoeP wrote:

  Én versidézeteket szoktam ajánlani. Aztán össze lehet olvasni az első betűket, a sorhatároknál meg belerakni a sorszámot. Pl.: Edward király, angol király Nyargal fakó lován. Jelszó: 1Ek,ak2Nyfl.

  Friday, September 15, 2006 at 15:57 | Permalink