Skip to content

Markdown, blog és mac

Tegnap pragmatikus döntést hoztam, és a hat oldalban összefoglalható szintaxisú Textile egyszerűsített leíró nyelv

Magyarán: nagy lustaságomban nem gépelek be html tageket, nem kattingatok a wysiwyg szerkesztő gombjaira, hanem csillagokkal meg aláhúzásokkal formázok.

helyett a Markdown-t választottam, aminek az összefoglalója ráfért egy ánégyes lapra.

Mindehhez a szükség van a Markdown PHP verziójára, egy pluginre - ez a markup selecter -, ami választhatóvá teszi a szerkesztőfelületen postonként a markup motort és jókedvre, bőségre.

A megoldás igazi szépsége abban rejlik, hogy több módon is beilleszthető mac környezetbe. A Humane Text Service a szervíz menüben ülve konvertál XHTML és Markdown közt - nálam ugyan fennakadt az ő/ű karaktereken -, a legeditorabb Textmate alapból támogatja a Markdownt - és bővíthető XML-RPC klienssel is! -, és még SubEthaEdithez is található preview szkript.

Egyéb linkek:

One Trackback/Pingback

  1. Markdown előnézet - Worldshots on Saturday, October 7, 2006 at 19:34

    [markup=][…] Matt Wilson markdown előnézet szkriptjét linkeltem már tegnap is, de azóta rájöttem, hogy sokkal jobb, ha az ideiglenes html fájlt egy új SubEtha ablakban nyitjuk meg. Így egyrészt látható a kód színezett tagekkel - nehéz nem szeretni ezt a funkciót -, másrészt Alma-R-re kaphatunk Web Preview-t is. […]