Skip to content

É mint értesült

Hogy mit nem szoktam szeretni az Apple-lel foglalkozó magyar nyelvű hírekben? Azt, hogy hajlamosak torzítani. Egyrészt a magyarra “leforduló” hírek mindig a szenzációk és a pletykák közül kerülnek ki, ezért van például tele a techsajtó az iPhone-nal (illetve néhol már az iPhone 2-vel). Másrészt ezekben a hírekben is eltolódnak valahogy a hangsúlyok.

Rakjunk egymás mellé két mondatot:

A legújabb hírek szerint az Apple két iPhone-nal is előrukkol a közeljövőben. A korábban beharangozott modell mellett egy olyan készüléken is dolgozik a cég, amely azonnali üzenetküldési lehetőséggel és iTunes-támogatással is bír - értesült az eWeek.

(sg.hu - iPod mobilok az Apple tervezőasztalán)

és a forrása

Apple Computer is now working on developing a second iPhone that will likely have instant messaging capabilities and will work with its iTunes software, according to one Wall Street analyst.

(eWeek - Analyst: Second iPhone in the Works)

Ugye megvan? Az elemző eltűnik a mondatból, összemosódnak a tények, a pletykák és a remények. A valószínűségből - az Apple tényleg megrendelt 12 millió mobilt a Hon-Hai-tól/Foxconn-tól - bizonyosságok lesznek, ‘úgy véli’-ből ‘arról számolt be’.

Pedig annyira szívesen olvasnék mondjuk arról, hogy a cég webes jelenléte egyáltalán nem meggyőző - és most nem kezdek el a kommunikációról írni - hogy a digitális élet középpontjába állítható .mac csomag tartalmát le lehet váltani Google szolgáltatásokra. Vagy például, hogy a WebObjects még mindig barátságtalan url-eket generál, bármennyire is 2006-ot írunk.

A tisztesség kedvéért: a HWSW iPhone cikke teljesen jó volt.

2 Comments

  1. MiszterX wrote:

    Teljesen igazad van. Valoban a magyar hireket generalo oldalak tobbnyire az ujdonsagokkal es pletykakkal foglalkoznak, vagy epp ok krealjak oket.

    Abban is teljesen igazad van hogy keves szo esik a gondokrol. De akkor foglalkozz te veluk, es irj ezekrol… Engem kifejeztten erdekelnenek.

    Sunday, November 26, 2006 at 02:00 | Permalink
  2. A saját kérdéseimre többnyire keresek választ, a Google-re való költözést például a MacDevCenter remekül feldolgozta. De azért lesz még ilyesmiről szó. Most Spanning Syncet bétatesztelek, de egyelőre post helyett bugreportokat írok róla. Hasznosabb. :)

    Sunday, November 26, 2006 at 02:05 | Permalink