Skip to content

Édes. Anya. Nyelvünk.

Azt hiszem, a nyelvvédelemnek mindig volt egy kis jobbos stichje. Védték a nyelvet a németektől, védték az oroszoktól, most meg talán az angoloktól védik. Mindezt persze úgy, hogy nem a németeknek, oroszoknak vagy az angoloknak mondták, mit nem illik, mit nem kéne, hanem az embereknek, akié a nyelv.

Nyelvet védeni egyébként könnyű. Hivatkozni kell egyszer-kétszer Kazinczyra, Aranyra, azt’ máris megvan az erkölcsi felsőbbrend. Aki ellentmond úgyis rögtön szibarita váznak fog tűnni, az anglománia, germanizmus, az nagybetűs idegen szekértolójának. Kicsit szólamszerű, de marhára kényelmes.

Pont a szólamszerűség miatt nem tudom komolyan venni például Seszták Ágnes tegnapi Magyar Nemzetes jegyzetét (rtf beépített ocr hibákkal). Az ismizéstől a cafetériáig, a shoppingolástól a csinál “nyakló nélküli használatáért” minden nyelvi bűnért kiosztja a népet, az istenadtát. Olyan mondatokat enged el, mint:

Gyurcsány Ferenc szabadalmaztatta a “csinál” szörnyszüleményt: zöld jelzést adott e sekélyes ige nyakló nélküli használatának. Azóta a filmeket, a zenéket, a kapitalizmust, Magyarországot, a jólétet, a politikát, a színházat és a hangulatot csináljak minálunk.

vagy

Ma nem jó hírneve van valaminek, hanem brandje, nem a vitavezető elnököl, hanem a moderátor és disztribútortól vagy termékmenedzsertől rendelhetünk különleges hashajtót. A miniszterelnök nem közléskényszerben szenved, hanem blogol.

Szóval népművelőbb az Édes Anyanyelvünknél, idegesítőbb a word helyesírás-ellenőrzőnél. (Zárójelben jelzem, az utóbbi sem szereti a csinált, talán a tesz, végez igéket javasolja, mert azok kúlak szabatosabbak.) És ezek mellett annyira összeszedett, mint egy Douglas Adams regény. Azzal a különbséggel, hogy Adamsnek ez jól állt.

Abszolút boldoggá tenne, ha Seszták Ágnes számára nem a blog lenne a gyűlöletes idegen szó. Ha a miniszterelnököt nem a “nyelvénél fogva” kezdené el kiosztani. És ha nem írna ilyen nyelvművelő jellegű ranteket filippikákat beszélyeket. Kúrogatják elegen a nyelvhasználókat így is, legalább az ne tegye, aki szemmel láthatólag kevés hozzá.

Upd:

Nincsenek elmondatlan történetek, don B kicsit több mint egy éve ugyanerről írt a korrektorblogon.

3 Comments

 1. Tgr wrote:

  Azért az oksági kapcsolat irányára kíváncsi lennék. Márminthogy azért nem szeretjük-e Gyurcsányt, mert magyartalanul beszél, vagy éppen fordítva…

  Friday, December 15, 2006 at 22:57 | Permalink
 2. Ha kötözködni akarnék, akkor azért felkérnélek, hogy a ‘magyartalan’ fogalmát talán definiáljuk.

  Saturday, December 16, 2006 at 22:57 | Permalink
 3. Tgr wrote:

  Ha kötözködni akarnál, akkor nem értetted volna meg, amit mondtam :-)

  Monday, December 18, 2006 at 13:35 | Permalink