Skip to content

Konvertáljunk!

HTML - Markdown konvertert kerestem, hogy egyszerűen rakhassam el markdownba a jegyzeteimet, úgy találtam a pandocra. Ha felnő, visz majd mindent, mint kamion a tömegkarambolban, egyelőre még akad vele gond. Html-t, reStructuredTextet, Latexet és Markdownt konvertál át egymásba, illetve alakít rich textté és S5-té. Elvben PDF kimenete is, erre ment rá a mai délutánom egy része, de működésre bírni nem tudtam. Viszont a html->markdown, markdown->html - és úgy néztem, a latex is - megbízhatóan működik.

Hülyeségeim emlékműve A következőkre érdemes figyelni:

 • Legalább 6.4.1-es GHC kell neki, ezen belül lehetőleg a haskell.org-ról letölthető verzió. A finkről telepíthetővel küzdött egy darabig, de eredményre nem jutott. (Lelkes hibavadászoknak, a Parseckel volt valami gondja.)
 • A teTeX csomagokhoz nem jár utf-8 támogatás alapból (legalábbis a fink és az i-Installer nem telepíti), van viszont jó kis kézzel másolandó, jelenleg nem fejlesztett csomag.
 • Iszonyat mennyiségű időt lehetett volna megtakarítani csomagkezelőkkel való szórakozás (három meghiúsult tetex install finkkel) helyett make és make install parancsok kiadásával.

A csomag része öt shellscript is - html2markdown és társai - hogy ne kelljen hosszú pandoc parancsokat kiadni a felhasználónak. Ez a része már teljesen baráti.

2 Comments

 1. veszig wrote:

  http://homepage.mac.com/tjim/

  Markdown bookmarklet… kenyelmes es mukodik. TextMate-ben a Markdown-hoz van preview, amit utana tudsz PDF-be nyomtatni, ha epp az kell. :)

  Thursday, December 28, 2006 at 00:37 | Permalink
 2. Ne kérdezd, hogy ez hogyan maradhatott ki a szórásból. :) A TextMate előnyeiről már regélt szaboat is, de SubEthával egyelőre teljesen meg vagyok elégedve. Az előnézethez és a konvertáláshoz van applescriptem, a többi funkciója ugyan tetszik, de nem 39 eurónyira.

  Thursday, December 28, 2006 at 01:38 | Permalink

One Trackback/Pingback

 1. Konvertáljunk! (2. rész) - Worldshots on Sunday, February 25, 2007 at 14:01

  […] Pandoc dependenciáit feltérképező postom óta megjelent a szoftver 0.3-mas verziója. Van belőle maces installer, windowsos exe fájl, […]