Skip to content

Lelkendezés: Statski sovetnik

Ha az ember nem rendszeres tévénéző, vagy unja már Megrét, Kolombót, a kis belgát a hegyes bajszával és a többi tévédetektívet, akkor nem igazán jut jó krimihez. Olyanhoz, aminek a végén nem csak legyint ‘igen, gyanús, volt, hogy Miss Scarlett volt a tettes a konyhában a gyertyatartóval’. PMég az a legjobb, ha nézzük a Dunán a film noir klasszikusait, ott legalább többnyire okkal gyilkolnak.

Zárójel: Chandler mondta Hammettről, hogy kivitte a sikátorokba és visszaadta azoknak az embereknek, akik okkal ölnek. Milyen igaz.

A Statski Sovetnik valahol a krimi két fent vázolt - és védhetetlenül felületes - kategóriája között van. Gyilkolnak benne elvekért, manipulációból, előmenetelért, új világrendért, bosszúból, szóval nem aprózzák el. Kedvenc Eraszt Fandorinunk pedig a néhol véres hóban lépdelve próbálja kinyomozni, ki van az elvek, ki van a manipuláció és ki van a bosszú mögött. Amit Akunyin első regényéről írtam annó

olyanok, mintha egy Agatha Christie regényt ráztunk volna össze két kávéskanálnyi Háború és békével és némi vodkával

még mindig áll. Ebben a történetben most kicsit több a Háború és béke, a vodka mellett megjelent a pezsgő is, de ettől még kőkemény krimi maradt. Szép nők, összeesküvők, köcsögkalapos titkosrendőrök, orosz birodalom. Nem is tudok róla normális ajánlót írni, aki teheti, nézze meg.

4 Comments

 1. Trevize wrote:

  Ezek szerint sikerült megszerezni. Mint lelkes erasztomán kérdezem: lehetne-e…?

  Friday, December 1, 2006 at 15:53 | Permalink
 2. Megoldjuk.

  Friday, December 1, 2006 at 15:54 | Permalink
 3. dani wrote:

  és a jó nyolcvanas évekbeli sherlock? nálam egyértelműen ő a nyerő. (nem is maga a sorozat és a film, hanem jeremy brett. az összes nyamvadt bondocska elbújhat mögé, jó hátra. szerintem.)

  Saturday, December 2, 2006 at 19:35 | Permalink
 4. dani wrote:

  (ha már kiskanálnyi háború és béke: brett második szerepe volt nicholas rostov az 1955-ben - többek közt henry fondával és audrey hepburnnel - forgatott filmben)

  Saturday, December 2, 2006 at 19:39 | Permalink

2 Trackbacks/Pingbacks

 1. Jescso ráz az oroszok - Worldshots on Friday, January 5, 2007 at 22:00

  […] Oroszok a spájzban, oroszok az interneten és oroszok a mozivásznon. Nagyjából egy éve mindenhol beléjük ütközöm. Hol dark/urban fantasy filmet forgatnak, hol Holmest megszégyenítő úriember detektíveket énekelnek (és filmesítenek) meg. Olyan is előfordult, hogy fantasztikus vaporware jellegű fejlesztések hírét lehetett hallani felőlük. Most ír/orosz zene jött szembe. […]

 2. […] biztosak lehetnek, hogy lesz következő Fandorin sztori. (Na meg azért is, mert az élelmesebbek már több mint egy éve lekalózkodhatták a sorozat következő kötetéből, *Az államtanácsosból készült […]