Lelkendezés: Statski sovetnik

Ha az ember nem rendszeres tévénéző, vagy unja már Megrét, Kolombót, a kis belgát a hegyes bajszával és a többi tévédetektívet, akkor nem igazán jut jó krimihez. Olyanhoz, aminek a végén nem csak legyint ‘igen, gyanús, volt, hogy Miss Scarlett volt a tettes a konyhában a gyertyatartóval’. PMég az a legjobb, ha nézzük a Dunán a film noir klasszikusait, ott legalább többnyire okkal gyilkolnak.

Zárójel: Chandler mondta Hammettről, hogy kivitte a sikátorokba és visszaadta azoknak az embereknek, akik okkal ölnek. Milyen igaz.

A Statski Sovetnik valahol a krimi két fent vázolt - és védhetetlenül felületes - kategóriája között van. Gyilkolnak benne elvekért, manipulációból, előmenetelért, új világrendért, bosszúból, szóval nem aprózzák el. Kedvenc Eraszt Fandorinunk pedig a néhol véres hóban lépdelve próbálja kinyomozni, ki van az elvek, ki van a manipuláció és ki van a bosszú mögött. Amit Akunyin első regényéről írtam annó

olyanok, mintha egy Agatha Christie regényt ráztunk volna össze két kávéskanálnyi Háború és békével és némi vodkával

még mindig áll. Ebben a történetben most kicsit több a Háború és béke, a vodka mellett megjelent a pezsgő is, de ettől még kőkemény krimi maradt. Szép nők, összeesküvők, köcsögkalapos titkosrendőrök, orosz birodalom. Nem is tudok róla normális ajánlót írni, aki teheti, nézze meg.

6 Replies to “Lelkendezés: Statski sovetnik”

  1. és a jó nyolcvanas évekbeli sherlock? nálam egyértelműen ő a nyerő. (nem is maga a sorozat és a film, hanem jeremy brett. az összes nyamvadt bondocska elbújhat mögé, jó hátra. szerintem.)

  2. (ha már kiskanálnyi háború és béke: brett második szerepe volt nicholas rostov az 1955-ben - többek közt henry fondával és audrey hepburnnel - forgatott filmben)

Comments are closed.