Skip to content

Reggeli napalm (upd3)

 • A Macheist bundle kapcsán várhatóan elszabadulnak az indulatok. Gus Mueller és a ThinkMac oldalán már találhatók jó postok a bundle árairól. (Röviden: ha egy appot megveszel, azzal támogatod a fejlesztőt, ha macheist bundle-t veszed, azzal támogatod a Macheist-ot.) Nagyon remélem, hogy reggelre beszáll a beszélgetésbe Daniel Jalkut és Jon Rentzsch is, mert szeretem őket olvasni. Ja, bundle-t nem veszek.
 • Rui Carmo csinált iPhone bullshit bingót, lehet vele játszani. Nem hiszem, hogy flame lesz belőle, mert a fanboyok Apple Insidert olvasnak, nem Tao of Macet, de ettől a bingó maga még szórakoztató. Lassan időszerű lenne egyébként összerakni egy ilyet iPodhoz is, mert az Indexen minden tech újdonság kapcsán leírják, hogy fog beépülni az iPodba. (A mai menü: Gyorsulhat az iPod)

Így reggelre ennyi. Jóéjt, nép.

Update:

Mondtam én, hogy vita lesz ebből. A TUAW-on megjelent egy nincs is annyira igaza Gus Muellernek post, és már ott is zajlik az eszmecsere. Az ellenérvek a szokásosak, a fejlesztők reklámot kapnak és felhasználói bázist építenek, és ez nekik jó. Ellenérvként - ha bele akarnék mászni a nagy vitába, és nem az alváshiányomat pótolni - a Reinvented Software-es Steve Harris írását lenne érdemes felhozni.

(Off: Harrisre egyébként nem a ZOT hívta fel a figyelmemet, hanem a Disco körüli vita. Lehet egy szoftverakciónál értékesebb egy érdekes vélemény?)

Upd2:

Paul Kafasis - mindig szerettem volna leírni: of Rogue Amoeba fame - és Fraser Speirs is csatlakozott a vitához. Mindketten Mueller oldalán vannak. (Szerintem egyáltalán nem meglepően.)

Upd3:

Cikk az O’Reilly Mac DevCenteren a MacHeist mellett, igaz, az író a csomagban szereplő egyik program fejlesztője. És megszólalt Gruber is, ő nem a Heist mellett és nem röviden. Egyik sem lepett meg.

8 Comments

 1. sala wrote:

  (húú, de korán keltél/feküdtél)

  megaztán ott van az sg.hu-s konzol hír. még jó, hogy vannak emberek, akik hallottak a pippinről, mert elkezdődtek a “decsúnya” szerű találgatások egy régen eldobott termék képe alapján

  Tuesday, December 12, 2006 at 05:47 | Permalink
 2. (Esszé leadás van, de egyébként akkor feküdtem.)

  Az sg cikk pedig akkor szerepeljen linkkel is, pláne, hogy a kommentek közt vannak fotók a bandai pippinről: http://www.sg.hu/cikkek/49116

  Tuesday, December 12, 2006 at 07:17 | Permalink
 3. „az Ipodot gyűlölöm mert kommersz, és árának töredékéért lehet kapni ugyanolyan ha nem jobb minőségű lejátszókat….” :-D

  Tuesday, December 12, 2006 at 08:27 | Permalink
 4. kobak wrote:
  Ja, bundle-t nem veszek.

  Pedig a NewsFire + TextMate nem rossz progik. Persze ki tudja, hogy bekerülnek-e. :-)

  Tuesday, December 12, 2006 at 09:06 | Permalink
 5. Ezt amúgy nem értem (bár a linkeket nem néztem meg). Ha a fejlesztőnek olyan rossz, hogy bundléban árulják a programját, miért engedi?

  Tuesday, December 12, 2006 at 09:59 | Permalink
 6. Zoli: Elvben az mögötte a logika, hogy a fejlesztő iszonyat mennyiségű reklámot kap, és kialakít egy felhasználói bázist, akik majd mind megveszik a következő fizetős verziót is. Gyakorlatban, ahogy hallom, az ilyen akciók inkább töménytelen terméktámogatást kérő levélként csapódnak le az elején.

  kobak: Persze, nem rosszak. De tényleg bizonytalan, hogy bekerülnek-e. (A hájpmasina jól működik, úgyhogy valószínűleg legalább az egyik igen.) Másrészt ha igazán szükségem lenne bármelyikre is, akkor a Textmate például pont annyiba kerül mint a bundle, és a pénz tényleg a fejlesztőnek megy…

  Tuesday, December 12, 2006 at 10:09 | Permalink
 7. Tehát ilyenkor a fejlesztő ingyen adja oda a programot (esetünkben) a Macheist-nak?

  Tuesday, December 12, 2006 at 11:10 | Permalink
 8. Vagy legalábbis olcsón. Mueller három-négy dollár köztire tippelte a fejlesztő hasznát egy eladott licencen. Hivatalos számadatok nincsenek.

  Tuesday, December 12, 2006 at 11:28 | Permalink