Skip to content

G4 puzzle (1. rész)

sawtoothg4.jpgVettem ma egy G4 400Mhz-es PowerMacet a piacon. (Aki még nem írta volna fel magának: piacra járni jó.) A gépet félig kibelezték, hiányzik belőle a RAM, nincs meg a vinyó, az azt tartó keret és hiányzik a dvd olvasó is. Cserébe benne maradt a gyári ATI Rage 128 Pro videókártya, érintetlen a proci és néhány szállítás okozta karctól eltekintve - a piacozók nem mind esztétika-filozófia szakos érzékeny lelkek - gyönyörű állapotban van a gép is. És ami a legszebb, került mindez hétezer forintomba.

Ugyanott - piac leghátsó sor - otthagytam egy Fujitsu-Siemens Pentium hármas Primergy szervert SCSI cuccokkal teletömve. Valaki igazán megmenthetné, az is hat-nyolcezer forint közt mozog.

A gépről rövid nyomozás után - a segítséget Neuromancernek köszönöm - kiderült, hogy a PM G4 Sawtooth Gigabit Ethernet sorozathoz tartozik. A Sawtoohtokkal kopott ki a a macekből a ZIF tokozású processzor, velük jelent megy az AGP csatoló, a következő generáció pedig hozta magával a gigabites hálókártyát. A Sawtootnak amúgy volt egy különlegessége is, a hátlapra kivezetett két FireWire csatoló mellett volt még egy alaplapi is extraként. A második harmadik generációs G4 Powermac (Gigabit Ethernet becenevű) gépekben ennek már csak a helye van meg, a csatlakozót nem forrasztották be.

Mostanra sikerült kukáznom hozzá 64 MB sdramot, ami a belerakható 1,5 gigához képest röhejes, de pont ennyivel szállították, valami ősi Seagate vinyót és egy cd meghajtót. A gond már csak az, hogy az Open Firmware booton túljutáshoz kéne még billentyűzet is.

(Folytatása következik, telepítünk rendszert, faragunk plexiből drivebayt, szép idők jönnek.)

Upd.: Sikító tárgyi tévedések javítva. Nem írok, amíg ki nem aludtam magamat, becsszó.

11 Comments

 1. Balázs wrote:

  Gratula! Még ha csak dísznek is, génégyes hétért? :)

  Saturday, January 20, 2007 at 17:11 | Permalink
 2. Ha felnő letöltőgép/fájlszerver lesz. Kiváltja a tisztességben megöregedett G3 PowerBookomat.

  Ha nem nő fel, akkor meg.. postaláda. :)

  Saturday, January 20, 2007 at 17:38 | Permalink
 3. Gazs wrote:

  Hova jársz te piacra?? Mifelénk max. Performákat meg Quadrákat, nagyritkán egy SE-t lehet kapni ötezerér’ (igaz, egyszer hallottam egy PowerBook 140-esről is). Tudom, tudom, ki a kicsit nem becsüli, nem érdemli a New World-masinát…

  Saturday, January 20, 2007 at 17:39 | Permalink
 4. sala wrote:

  nálunk a piacon g4-ből legfeljebb hagymát tudok venni. megy olcsó bőrkabátokat. miért nincs a közelben nagyváros??

  Saturday, January 20, 2007 at 22:48 | Permalink
 5. kobak wrote:

  Engem is érdekelne, hogy melyik piacra jársz. :-)

  Sunday, January 21, 2007 at 01:27 | Permalink
 6. neuromancer wrote:

  akiket erdekel melyik piacra jar: debreceni, ahogy irta mar korabban :))) egy masik ismerosunk szokott ott rengeteg dolgot bagoert szerezni (onnan van nekem kek PowerCD-m 3k-ert meg neki procihibas O2-je otszazert :)

  Miskolcon piacon egyebkent hardverfronton ha mar latsz egy kibelezett szakadt 386-os pc hazat, akkor mar oromunnepet ulhetsz. :(

  Sunday, January 21, 2007 at 09:14 | Permalink
 7. Annyian kérdeztétek, hogy melyik piacra járok, hogy felraktam a jó-helyre (igaz, látnivalóként, mert nagy boltnak azért nem nevezném). Debreceni Használtcikk-piac

  Sunday, January 21, 2007 at 12:08 | Permalink
 8. MiszterX wrote:

  Oooo Te :) Legkozelebb engem is vihetnel magaddal. Egy ilyen gep nalam is elfert volna. Amugy ha mondod mennyi, milyen ramot akarsz bele, akkor boltolhatunk hozza ramot. Sok jot ehez a gephez.

  Sunday, January 21, 2007 at 12:24 | Permalink
 9. Részemről oké, MiszterX. Azt nem ígérem, hogy tele lesz szórva macival a piac, de egy sör amúgy is időszerű lenne. (Ma egy drága beige G3 volt csak a forrásaim szerint.)

  Sunday, January 21, 2007 at 20:23 | Permalink
 10. moshi wrote:

  arrgh! ha jól sejtem, ez az a piac, amit régen kgst- vagy lengyelpiacnak hívtak, de én ott sosem láttam normális cuccot, csak ukrán lemezvágó ollót meg orosz merülőforralót. megáll az ész.

  Wednesday, January 24, 2007 at 16:52 | Permalink
 11. Azaz, csak megváltozott a termékek szabad áramlásának az iránya. Jön németbő’ a kisbusz tele levetett nagyképernyős tévével meg egyéb jóságokkal.

  Wednesday, January 24, 2007 at 17:21 | Permalink