Skip to content

Let’s go!

“A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni…”

KomiNagyjából egy hónap kemény munkával már meg lehet unni a MacIagót. Ennyi idő alatt az ember elfoglalta a négy sarkot minden irányból, eliminálta a fehér játékost teljesen, nosztalgiázott hosszú perceket, hogy az othello.exe 286-on, az volt az igazi. És persze ki is kapott párszor megalázóan, ezt a részt borítsa homály.

Legalább egy hónap MacIago után tegnap jutottam el odáig, hogy valami más kell, így ültünk le gózni Aadaammal. Lényeges dolgok derültek ki már az első - számítógépes - játszma alapján is:

 • a játék kiválóan alkalmas az idő elverésére
 • egy emberi játékos nem tud folyamatosan annyira buta lenni, mint a MacIago MI-je, így nagyobb öröm, ha a másik elnézi (káröröm powah!)
 • a gófanatikusok által üzemeltetett szerverek használatával megmenekülünk a játék összehozásának hálózati részétől.

Az általunk kipróbált kliens GNU Go alapú, annak pedig a legtöbb platformra van portja. A weboldala linuxos és windowsos klienst ajánlgat a download szekcióban. Ha valaki kipróbálja őket, mindenképpen számoljon be róla komment vagy trekbek formájában.

Addig is olvasnivaló: a Terebess és a magyar(!) Wikipédia a góról.

Zárójel: kit kell megölnöm azért, hogy a MS Catan telepesei játéka elérhető legyen macre is. Komolyan.

7 Comments

 1. sün wrote:

  Azt nem tudom kit kell megölni, de inkább vegyél egy valódit, sokkal jobb, mint a számítógép előtt! Szerintem gyorsan találnál társakat! Egy óra mindig van rá!

  Thursday, January 25, 2007 at 11:06 | Permalink
 2. Ott a doboz a szekrényem tetején, de már hetek óta nem sikerült összejönnünk játszani. Ilyenkor támadnak az embernek hátsó gondolatai.

  Thursday, January 25, 2007 at 11:11 | Permalink
 3. dani wrote:

  pedig nagyon jó… sok-sok órát szúrtunk el vele gimiben :D

  Thursday, January 25, 2007 at 11:17 | Permalink
 4. LacKac wrote:

  Van egy elég jó portál, ahol lehet játszani Catant kiegészítőkkel együtt. Lehet mások ellen is, de botok is vannak. Cím: http://games.asobrain.com/

  Ugyanott van Carcassonne is. Előbbi neve Xplorers, utóbbié pedig Toulouse.

  Amúgy meg készül egy Cities3D nevű desktop Catan, amivel meg csak egymás ellen lehet játszani neten, vagy hotseat módban. A Windowsos kliens már használható, de lesz Linuxos meg Maces is, mivel wxWindowst használnak.

  Thursday, January 25, 2007 at 11:23 | Permalink
 5. Valami azt súgja nekem, hogy az utolsó vizsga és a szorgalmi időszak kezdete közötti gondtalanul üres napokat tengeted most :-) (Hüpp, hogy szerettem ezt az időszakot, amikor néha sikerült nem az utolsó nap befejezni a vizsgáimat…)

  Thursday, January 25, 2007 at 13:58 | Permalink
 6. greg wrote:

  Katan és másik 50 társasjáték játszható mac-en java-s klienssel ezen a német oldalon: http://www.brettspielwelt.de/ persze natív kliens jobb és szebb lenne…

  Thursday, January 25, 2007 at 14:01 | Permalink
 7. LacKac, Greg: Köszönöm, megnézem mindkettőt. Amúgy a javás kliens még mindig szerencsésebb, mint mondjuk a gnocatan/pioneers, amihez egy fél linuxot kell telepíteni. (Épp fut a fink.) Gyanítom a netes catan “közösség” nem akkora, mint a GNU Góé. Alap itt is van, amire lehetne építeni…

  Zoli: Nyertél, múlt pénteken meglett az utolsó szigorlatom, azóta büdös a tanulás. Pedig még lenne mit csinálni, de azok “nem fontosak”. :)

  Thursday, January 25, 2007 at 16:52 | Permalink