Skip to content

Félelemtörténet

Egy érdekes vitát - szex a könyvtárban, elláttam vele Danit, hátha megér egy postot - követve ott ragadtam tegnap a Könyvtári Figyelő archívumában. Tíz évfolyam végiglapozása után az a meggyőződés alakult ki bennem, hogy amióta net van, azóta féltik tőle az állásukat a könyvtárosok. Ritka szórakoztató mondatok születtek így.

És remélnünk kell, hogy az áramszolgáltatás soha nem szünetel. Persze a tanulók olvashatnának gyertyafény mellett, de vajon mit olvasnának?

vagy

Mindamellett, ha az amit olvasni szeretnénk hosszabb egy oldalnál, akkor mi a teendő? Kinyomtatjuk. Továbbmenve, egy olvasókészülék 200-2000 dollárba kerül. Minél olcsóbb, annál rosszabb a szemnek. Meg fog ez változni? Kétségkívül, de most nincs piaci erő, mi megváltoztassa. Meg fog ez változni 75 éven belül? Valószínűtlen!

A forrás mindkét esetben Mark Y. Herring cikkének magyar tömörítése, amely a KF 2001-es évfolyamának negyedik számában jelent meg.

Visszafelé lapozva az archívumban lehet találni földtől még elrugaszkodottabb vádakat a netre, és néhány valóban érdekes írást. Utóbbiak valahogy képesek hanyagolni a hisztit, és érdemi kérdésekkel foglalkoznak. Ilyen Drótos László cikke a digitális szövegformátumok problémáiról. Persze Drótos MEK-es, ami a magyar internet legjobb szolgáltatása, így könnyű. :)

Ugye mondtam már, hogy kordokumentumokat szórakoztató olvasni?

update: Bűnös hanyagság volt ezt a linket kihagyni. Csak úgy csengenek a mondatok.

2 Comments

 1. korhinta wrote:

  nincs jobb dolguk, mint a pornót szaporítani? e

  Wednesday, May 16, 2007 at 13:06 | Permalink
 2. Eszenyi írása szerint nem szaporítják, csupán elérhetővé, kutathatóvá teszik. Ez ellen viszont nehéz volna érvelni.

  Wednesday, May 16, 2007 at 14:03 | Permalink

4 Trackbacks/Pingbacks

 1. 3… 2… 1… klog at élet és könyvtár on Wednesday, February 28, 2007 at 20:41

  […] még post is lesz belőle. Addig meg közgondolkodásra (az engem olvasó kedves kollégáknak) linkelném kiemeléseit régi Könyvtári Figyelős cikkekből. Ütnek, mint a légkalapács. Szórakoztató dolog azon […]

 2. 0690-es könyvtár at élet és könyvtár on Wednesday, May 9, 2007 at 21:56

  […] És itt hadd trackback. […]

 3. 0690-es könyvtár | élet és könyvtár on Sunday, November 14, 2010 at 17:15

  […] És itt hadd trackback. […]

 4. 3… 2… 1… klog | élet és könyvtár on Sunday, November 14, 2010 at 17:18

  […] még post is lesz belőle. Addig meg közgondolkodásra (az engem olvasó kedves kollégáknak) linkelném kiemeléseit régi Könyvtári Figyelős cikkekből. Ütnek, mint a légkalapács. Szórakoztató dolog azon […]