Skip to content

Hellboy! Mozog!

Csak a napokban döbbentem rá - pedig fél éves a hír - hogy örök szerelmemből, a Hellboy képregényből csináltak két hetvenöt perces rajzfilmet is. Az első részt 2006 novemberének végén, a másodikat a napokban mutatták be a Cartoon Network-ön. Jött ki DVD, vannak mindenféle torrentek. A klasszikus poént milliomodszorra ellőve megjelent DC-n és kazettán.

Shoot

Az animációs filmben az az igazán jó, hogy mind rajzstílusában (lásd fent) mind történetmesélésében közelebb áll a képregényhez. Nem odaszögeznie kell a nézőt a mozik székeibe, utazással, rémisztő kalandokkal és a teljes Hellboy legendárium bemutatásával, hanem csak szórakoztatnia. (Írom mindezt úgy, hogy az egyik legsikerültebb képregény adaptációnak tartom a mozifilmet.) Utazás helyett elég egy-két helyszín, követve a Trade Paperback kiadások epizódszerűségét. A látványos okkult náci történeti szál helyett pedig előveszik a népek meséi vonalat.

És ha már népek meséi, akkor akár újra is lehet hasznosítani néhány régebbi epizódot. Az első rajzfilmben, a Sword of Storms-ban például a már képregényben sem komolyan vehető repkedő japán fejekkel (nuke-kubi) hozza össze a sors. A folytatás pedig úgy tűnik a délszláv vámpíros sztorit veszi elő, ami már papíron is ijesztő volt. Modern, okkult népmese felnőtteknek kategóriában hirtelen nem tudok jobbat.

A szerző Hellboy fan, ez azért vétessék számításba.

7 Comments

 1. greg wrote:

  nem annyira a hellboy miatt, inkább a hasonló okkultista légkör miatt említeném a Tannhäuser néven hamarosan megjelenő társasjátékot. persze Indiana Jones / Constantine rajongóknak is érdekes lehet, de témáját tekintve inkább Hellboyhoz áll közel ez a táblás társasjáték: http://www.boardgamegeek.com/game/25261

  Tuesday, March 27, 2007 at 16:11 | Permalink
 2. Tényleg jól néz ki. Azt hiszem, megérne egy tanulmányt - nem létezik, hogy nincs még ilyen - a náci, okkult legenda nyugati kultúrában betöltött szerepe.

  Tuesday, March 27, 2007 at 21:22 | Permalink
 3. MiszterX wrote:

  Nekem tetszett a hellboy, en csak filmen lattam eloszor, de tenyleg tetszett! Talan pont a misztikum es a tortenelmi hitelesseg osszefonodasa miatt, es hat ki ne szeretne a szuperhosoket. En szivesen megneznem a rajzfilmet is…

  Tuesday, March 27, 2007 at 23:30 | Permalink
 4. kobak wrote:

  A hellboy jó. Az egyiket valamikor a múlt előtti héten néztem, a másik még áll a megtekintendő filmek sor ban. :-)

  Wednesday, March 28, 2007 at 14:13 | Permalink
 5. kobak wrote:

  Hmmm. Á betű helyett entert nyomtam az előbb… (sorában)

  Wednesday, March 28, 2007 at 14:22 | Permalink
 6. greg wrote:

  Ha már a nácizmus és az okkult kapcsolatát érintjük, akkor két könyvet ajánlanék: http://www.amazon.com/Unholy-Alliance-History-Involvement-Occult/dp/0826414095/ (bár a termérdek holt nyelvű név és a sok felsorolt személy és szervezet miatt nem kis koncentrációt igényel ha az ember nem akarja elveszteni a szálat, de egyébként olvasmányos — kicsit furán nézett rám az az ortodox, idős uriember aki mellett elkezdtem olvasni a repülőn. de hát ő max a borítót látta…) http://www.amazon.com/Spear-Destiny-Trevor-Ravenscroft/dp/0877285470/ (szórakoztató háttérirodalom, jóval kevesebb tényleges kutatómunkával Levendához képest. az író - Levendával ellentétben - állítja, Hitler maga is okkultista volt, nem csak egyes magasrangú nazi tisztek. egy másik elképzelés, érdekes olvasmány.)

  Wednesday, March 28, 2007 at 14:36 | Permalink
 7. Köszönet greg, igyekszem őket begyűjteni. Addig is találtam pár tanulmányt, ha elolvastam őket, referálok.

  Thursday, March 29, 2007 at 20:13 | Permalink

One Trackback/Pingback

 1. Nácik és karnevál - Worldshots on Friday, March 30, 2007 at 20:33

  […] lényegében abból, ami a múltkori Hellboyos post kommentjei között is feltűnt, hogyan jelennek meg a nácik a populáris kultúrában. Az eddig általam megtalált írásai […]