Skip to content

GPS - mert ilyen még nem volt

Szegény ember gyalog wardrájvol. Ilyet játszottam múlt csütörtökön Gerivel és Gazzsal, majd valamikor a héten el is lehet olvasni a megfelelő szaklapban, ha Geri nekidurálja magát. Mivel nem volt olyan gpsünk, ami beszélt volna a gépemmel, nincsenek igazán látványos adataim. Azt persze elmesélhetem, hogy még Kőbányán is lehet találni kellemes nyitott AP-ket, a beljebbvárosban meg igazán nem feladat.

Az igazi tanulság viszont az volt, hogy mindenképpen kell egy gps a wardrive során gyűjtött adatok érdekes megjelenítéséhez. A választásom a Metróban épp akciósan árult Navibe GB732-esre esett, mert ez tűnt a legolcsóbbnak. Helyszíni szemle alapján több dolog derült ki.

 • Nem GB732-est, hanem GB735-öst árulnak. Igaz a két típus a gyári specek szerint semmiben nem tér el.
 • Nem árulnak, mert a pult alól kell kérni. Nincs hozzá magyar használati utasítás, nem kerülhet fel a polcra. (Az angol meg minicd-n van, azt is ütni kéne, aki kitalálta.)
 • Nem ez a legolcsóbb, van egy abszolút nem bizalomgerjesztő Royaltek készülék 14k körül.

Elhoztam a GB735-öset. Van rajta csatlakozó külső antennának, bekapcs gomb, három led, és ennyi. Bluetooth-on soros kapcsolaton keresztül beszél az iBookommal, sőt még egy Windows mobile telefonnal is sikerült párbeszédre bírni. (Ez pedig a tökéletesség csúcsa, mert ami azzal is…)

A bevásárlólista nagy felbontású térképekkel (vagy google maps-szel) és gpssel beszélő programokkal folytatódik. A következő post az utóbbiról fog szólni.

7 Comments

 1. Hehe, nekem pár hete lett egy GPS-em, Salának kb. múlt héten (egy újabb), Daninak meg ma :-)

  Tuesday, April 10, 2007 at 22:36 | Permalink
 2. sala wrote:

  naja, csak ezek közül egyik sem bt-s. ellenben láttam a teszveszen egy kézi kütyüt, ami annyit tud, mint az alap garmin etrex, de raktak bele bt-t is. (fortuna gpsmart)

  Wednesday, April 11, 2007 at 06:18 | Permalink
 3. moshi wrote:

  mi baj a mini cédével? szerintem cuki.

  Wednesday, April 11, 2007 at 09:08 | Permalink
 4. Gazs wrote:

  moshi: csak annyi, hogy tálcátlan/lemezbenyelős optikai meghajtókba nem tudod belerakni a nemstandard méret miatt. Vagyis bele tudod, csak 1. nem fogja tudni beolvasni és 2. utána mást se fog tudni beolvasni, még ha sikerül is kivakarni a minicd-t. Nehéz macesnek lenni :)

  Wednesday, April 11, 2007 at 10:50 | Permalink
 5. moshi wrote:

  hát, most, hogy mondod …

  Wednesday, April 11, 2007 at 13:24 | Permalink
 6. Gazs: Kimaradt a legjobb, a karácsonyfa, szívecske, névjegy alakú cédé. Na az a legalja, lejátszani se lehet, ha lehetne se lenne jó.

  Wednesday, April 11, 2007 at 13:52 | Permalink
 7. moshi wrote:

  juj, névjegykártya alakút kaptam egyszer, még egy kis 8cm-es műanyag izét is adtak hozzá, amibe be lehetett pattintani és akkor kör alakja lett a kombónak, de sose mertem megkockáztatni, hogy betegyem.

  Thursday, April 12, 2007 at 13:41 | Permalink