Skip to content

Alsós hackereknek - Scratch

Lackac már megírta, hogy mivel lehet programozásra tanítani a gyerekeket. Ki viszont nem próbáltam az általa lelkesen ajánlott Hackety Hacket, mert momentán csak windows verzió érhető el belőle. Találtam helyette egy egy mérettel kisebbeknek szánt fejlesztői környezetet: a Scratchet.

Az oktatócsomagot az MIT beszédes nevű Lifelong Kidergarten Group-ja - betyárosan magyarítva: Örök Óvodás Csoport - rakta össze Squeak-re alapozva, ami a Smalltalkra épült, kezdetben pedig Buddha lelke lebegett a vizek felett. Tartalma: egy raklap példaprogram (egy pong is!), angol dokumentáció, maga a Scratch környezet, és link millió jó oktatóanyagra. Az online anyagok közül is kiemelkedően jó ötlet a nyomtatható - gyűjtögethető! - [Scratch kártyák gyűjteménye][4], amelyeken egy-egy programozási trükk található “kóddal” és illusztrációval. De a programba épített kódmegosztási lehetőség, úgyis mint share gomb, mellett sem tudok szó nélkül elmenni. (A Scratch honlapján megosztott projektek CC BY-SA licenc alatt vannak, még egy jópont.)

Magáról a nyelvről sokat mondani nem lehet, a lényeg látszik a mellékelt ábrán. A gyerekek felhasználók nyolc típusú blokkból legózhatnak: mozgás, kinézet, hang, toll, irányítás, érzékelés, számok, változók. A blokkok puzzle szerűen kapcsolódnak, épp csak a cuppanó hang hiányzik, amikor összekapcsolódnak az összeragasztott programrészletek. A programot futás közben is piszkálhatjuk, leállíthatjuk, újraindíthatjuk, az ezzel kapcsolatos frusztrációt sikerült a minimumon tartani a fejlesztőknek. A programunk kimenetét alapból egy kábé 500*500 pixeles dobozban látjuk, de a beépített dicsekedőmódnak hála, ezt a területet teljesképernyősre is nagyíthatjuk. Lássuk be, az egész osztály érdeke, hogy lássa, mit csinál a frissen összehakkolt program. (Bele se merek gondolni a lehetőségekbe.)

Végszó? Szívesen kipróbálnám tanteremben, vagy mivel nem vagyok számteches, szívesen megnézném, ahogy egy számtechtanár kipróbálja tanteremben. Egyrészt mert alkalmasnak tűnik a programban való gondolkodás tanítására, másrészt pedig megosztásra, remixre nevel. Nem vagyok benne biztos, hogy az előbbi a fontosabb.

4 Comments

 1. Aadaam wrote:

  Itt emlitenem meg nem is olyan halkan a Logo programozasi nyelvet (http://en.wikipedia.org/wiki/Logo_programming_language), amit anno szinten gyerekeknek talaltak ki, es ami - kis szinezessel, csikos hatterrel es “red” helyett piros negyzettel - fenn lathato a fenti kepen. Pontosan ez a Logo szintaxisa.

  Anno rendeztek hazankban Comenius Logo (mintha magyar termek lenne) versenyeket felsosoknek (6.-8. - asszem), nem tudom most mi van.

  Idezet a logo.hu -rol: A verseny második kategóriájában általános iskolák 6.-8., a hatosztályos gimnáziumok 1.-2., nyolcosztályos gimnáziumok 2.-4. osztályos tanulói vehetnek részt.

  Tovabbi szep hekkelest minden programozasalsosnak :)

  Friday, May 18, 2007 at 22:23 | Permalink
 2. MiszterX wrote:

  En is anno Logo-ztam… de nekem nem jott be :( Ez a Scratch tetszik… :) Bar kotveki hiszem hogy barki ezzel fog informatika orat tartani :)

  Saturday, May 19, 2007 at 08:06 | Permalink
 3. moshi wrote:

  hú, köszi! ezt otthon letöltjük a lányomnak.

  Monday, May 21, 2007 at 15:02 | Permalink
 4. Nincs mit. Én tizennagyonkevés éves unokaöccsök elé raktam oda. Meglátjuk mit tudnak vele csinálni. :)

  Monday, May 21, 2007 at 15:46 | Permalink