Skip to content

Káros-e a wifi?

Nem engem foglalkoztat a kérdés, wifivel élő ember vagyok, nem érzem magam rosszul router közelébe, miegymás. Viszont a brit közvéleményt érdekli a kérdés, például mert ott van igazi iskolai és városi wifi program. A BBC Panorama készített is egy kellemes félórás műsort a kérdésről, megmutatva, hogy bár ők találták ki az újságírást, azért tudnak durván elfogultak lenni. (Az elején megmaradt két perc a helyi szomszédokból, áttekerendő.)

A műsort követő hozzászólások durván fele örül a főtudós kinyilatkoztatásának és azonnal kihúzná a routereket, a másik fele előbb szeretné látni a megfelelő kutatásokat és a számokat. Én arcátlanul továbbdobom a labdát Meskó Bercinek, hátha van róla mondanivalója.

(Hozzám Fleishmannon és a BadScience-en keresztül jutott el)

8 Comments

 1. Meskó Berci wrote:

  Hello és köszi a labdát! :)

  Sokat beszéltünk megelőző orvostanból a mobiltelefonok hatásairól és meggyőző tanulmány nem akadt világszerte sem. Voltak, amik kimutattak daganat és mobilhasználat közti kapcsolatot, de azokban több hiba is akadt.

  Egyetlen tanulmány (ha jól emlékszem, finn) mutatta ki valamennyire meggyőzően, hogy a mobilhasználók között több volt a neurinóma, egy idegdaganat (a hallóidegé), azon az oldalon, amelyiken gyakrabban használták telefonjaikat.

  A wifiről még ennél is kevesebb adat van. Elvileg a mobilnál sem az elektromágneses sugárzás okozhatja a bajt, hanem a szövetek felmelegítése. A sugárzás mértéke jóval az előírt alatt szokott lenni. Márpedig a wifinél a szövetek felmelegítéséről nem beszélhetünk.

  Amint lesz wifiről tanulmány, írok róla. :)

  Wednesday, May 23, 2007 at 15:14 | Permalink
 2. Meskó Berci wrote:

  Csak rávettél, hogy írjak róla bővebben is. :)

  http://tinyurl.com/2jndct

  Wednesday, May 23, 2007 at 16:29 | Permalink
 3. Köszönet. Jó témának tűnt. :)

  Wednesday, May 23, 2007 at 17:09 | Permalink
 4. zsoltu wrote:

  azt gondolom, hogy nem kötelezően halálos betegségeket kell keresni, és akkor közelebb jutunk a megoldáshoz.

  nem kell belehalni a mobilba, elég, ha hatással van rád a sugárzása, ha módosítja a reakcióid, viselkedésed. nem tudom, hogy ilyen mérések voltak-e, vagy csak a rákra mennek rá a tudósok.

  ami a wifit illeti: én akkor kezdtem elgondolkodni a dologról, amikor a lakásomban az airporttól mintegy 5 méterre lévő laptopban megszűnt a vétel akkor, amikor bekapcsoltam a mikrohullámú sütőt. a kérdés, hogy a szuperjó májkrovév ha ennyire be tud zavarni, akkor azért lehet, hogy vannak egyéb hatások is.

  csak hangosan gondolkodás: mi van akkor, ha mondjuk csak a koncentrációt nehezíti? mi van, ha csak álmatlanaságot okoz, vagy allergiát, vagy ahhoz hasonló immunrendszeri választ? kutatták ezt? azért ahhoz, hogy hallóideg daganat előfordulási rátáját rontsa le, már durva hatások kellenek.

  Wednesday, May 23, 2007 at 19:10 | Permalink
 5. A mikrosütős ügy oka, hogy a mikró 2,45GHz-en működik a Bluetooth/Wi-Fi pedig 2,4-en, nem elképzelhetetlen, hogy interferálnak egymással.

  Így hirtelen egy wifiplanetes cikket találtam a témában, de úgy emlékszem árulnak analizátor cuccokat is (WiSpy?), hogy a zavarforrásoktól minél messzebb tudd telepíteni a berendezéseidet.

  Wednesday, May 23, 2007 at 19:26 | Permalink
 6. Meskó Berci wrote:

  Zsoltu: voltak ilyen felmérések, a telefonálás például egyenesen javította a koncentrálást, sőt a mobilozók egyike sem jelentett szubjektív tüneteket (fejfájás, fülzúgás, stb). Nekem nem származik abból előnyöm, ha kiderül, a mobilok használata nem káros, tehát nem ezért mondom.

  Viszont a jelenlegi tanulmányok sora szerint, nem káros.

  Wednesday, May 23, 2007 at 20:57 | Permalink
 7. A drótnélküli fejhallgatóba is bezavar a wifi sajnos. Kaptam egyet a névnapomra, és tök zajos volt meg ki is kapcsolt randomszerűen, visszavittük a boltba, ott gyönyőrűen működött az adótól 30 méterre is. Tanácstalankodtunk egy darabig, aztán megkérdezte az eladó, hogy van-e wifi otthon. Merthogy ezek is egy frekvencián működnek…

  Thursday, May 24, 2007 at 09:37 | Permalink
 8. Gazs wrote:

  Jaj. 5:32-kor már akkorát csúsztat a skót(?) scientific advisor: “bezzeg ha a mobilnál nem akarod magad veszélyeztetni, elég kikapcsolni a készüléket” és mi lesz a tornyokkal? = ugyanez a wifinél, de mindegy. Fogamat összeszorítva nézem tovább, szafarizni jó lesz.

  Saturday, May 26, 2007 at 12:29 | Permalink

2 Trackbacks/Pingbacks

 1. […] aki fél tőle -Káros-e a Wi-Fi?-, és annak is aki nem, csak éppen nem akarná a külvilág számára publikálni a wireless […]

 2. Wifi-könyvtár-erotika - Worldshots on Saturday, December 8, 2007 at 16:09

  […] A BBC beismerte, hogy némiképp elfogult volt a Panorama wifi témájú műsora. Annó én is füstölögtem miatta. Hogy mégse legyen nyugalom most a francia könyvtárosok panaszkodnak a wifire. A […]