Megér neked 24 forintot egy backup?

Tudom, hülye kérdés, ráadásul bulvárosan ferdít is egy keveset a “tényvalóságon”. Témára is térek inkább.

Van nagyjából 200-250 MB olyan adatom, amit nem szívesen veszítenék el. Saját írások, SF oktatóanyagok, aktuális CV, esszék, forró csókokkal telehintett szerelmeslevelek, miegymás. Meg van persze sokkal nagyobb halom adat, aminek az elvesztésén hosszasan szentségelnék - SF könyvtár - de a torrentmasinát beindítva hetek, hónapok alatt pótolni lehetne. A mese az előbbiekről szól.

Eddig mentettem iPodra, amíg meg nem adta magát. A desktop masinámra, amíg rá nem döbbentem, hogy azonos helyen, azonos elektromos hálózaton van, így nagyobb baj esetén halottnak a csók a backup. És kiírtam néha cd-re és dvd-re, amiben sosem bíztam igazán.

A legutolsó - és eleddig legjobb - próbálkozás az adatok Amazon S3 szuperolcsó tárhelyre feltolása volt. A feltöltéshez szükségünk van kliensre, mert az Amazon nem egyéni felhasználóknak szóló backup megoldásnak tervezte az S3-mat, így olyan finomságokat mint saját kliens, nem biztosít hozzá. Cserébe az általam használt és ajánlott Jungledisk a béta periódus idejére ingyenes, később pedig húsz dolláros olcsószoftver lesz. Ezzel a dolog költségesebb részét le is tudtuk. A kétszázegynéhány mega adat feltöltése és tárolása egy hónapig pedig iszonyú 0.13 dolláromba kerül, így jön ki a címben emlegetett 24 forint. Ja, és mellékhatásként az adataim miatt már nincsenek álmatlan éjszakáim.

Nyitott kérdés, hogy valaki fejleszt-e a WordPresshez S3 backup plugint. Iszonyú hasznos lenne, tudjuk, hogy wontfix státusszal - ld. még sohanapján kiskedden - került be a kívánt funkciók listájába. Kedves Lazyweb, feléd pislogok ilyen sandán.

Upd.

Megjelent a Jungle Disk 1.4, húsz dolláros bevezető áron.

11 Replies to “Megér neked 24 forintot egy backup?”

 1. gmailhez is van csomo tool amivel lehetne ilyenre hasznalni

  box.net vs. amazon s3: amazon eleg nagy ceg = megbizhato, stabil, stb. nyugodtabban epit ra az ember

 2. http://www.amazon.com/AWS-License-home-page-Money/b/ref=sc_fe_c_0_16427261_8/102-9044199-3343314?ie=UTF8&node=3440661&no=16427261&me=A36L942TSJ2AJA#7 és http://www.amazon.com/AWS-License-home-page-Money/b/ref=sc_fe_c_0_16427261_8/102-9044199-3343314?ie=UTF8&node=3440661&no=16427261&me=A36L942TSJ2AJA#11 röviden: szerintük akkor is él a szolgáltatás (tehát számláznak és fizetsz), ha - megtörik; - az Amazon leállítgatja; - tönkremennek a szerverek; - elvész az adatod; - ddos miatt elérhetetlen; - részben felfüggesztik a szolgáltatást; - ellopják az adataidat (személyes és tárolt); - rossz lábbal kelnek fel és törlik mindenedet.

  szóval csak ésszel: azért én javasolnék egy backupot a backupról, “normális” backup szolgáltatással.

 3. lipilee Igen, benne van a pakliban minden, amire a Customer Agreement kitér. Viszont a nagy részük olyasmi, ami igen rosszat tenne az amazon imázsának. (Adat ettől függetlenül csak titkosítva kerül fel, igaz egyelőre az AWS secret key a kulcs, ami erősen félmegoldás.) Egyelőre bizalom van. Illetve az adat még két helyen. :)

  Kobak Két dolog szól emellett. Egyrészt pont az, hogy nem ingyenes szolgáltatás, másrészt, hogy a box.net webdav részét október óta nem érem el.

  greg Webdav és backup kifejezésekre guglizva pártíz szolgáltatást kidobott az interweb. De amúgy a JungleDisk is futtat saját, csak localhostról elérhető webdav szervert.

  Benjamin Legpofásabb a WP-Backup-ba beépülve leenne. Összeütök egy mockupot, csak még családi gépszerelést játszom.

 4. És ha ide a Worldshots-ra pakolod fel, az nem jó? Megbízható, s egyszerű, nincs harmadik embernél, kisebb az esély az adatlopásra/vesztésre. Persze nem kötekedni akarok. :-)

 5. Ha gyakorló paranoiás akarok lenni, akkor nem. A WS adatbázisa/wp-contentse az egyik backupolt cucc, és a biztonsági mentés ne lakjon ugyanott, mint az eredeti. Ennyit a visszakötekedésről. :)

  Amúgy persze felrakhatnám ide, sőt Benedek is felajánlott helyet az ő vasán. De igazán tiszta az a szituáció, amikor én lehetek hülye vagy az Amazon (vagy random fizetős backup) lehet hülye. Nem terhelem más lelkiismeretét, ha nem kell. ;)

 6. 1 dolcsi a regisztracio az amazon web services-hez (ergo az s3-hoz), ugyhogy tegyel meg ra egy 190 forintos beugrasi koltseget…

Comments are closed.