Skip to content

Nincs sugárzásérzékenység, kínos, mi?

A kísérletben a 44 érzékeny emberből csupán ketten tudták megmondani, hogy mikor van bekapcsolva az adó, viszont a sugárzástól nem szenvedők csoportjában is hasonló volt az arány. A tudósok a 4,5 százalékos találati arányból arra következtettek, hogy a páciensek valószínűleg tippeltek.

(index - Kamuznak a sugárzásra érzékenyek)

Gyanús volt korábban is - én amúgy Meskó Berci májusi írásával szoktam ellátni az aggódókat - de most van egy vélelmezhetően korrekt kutatás is a gyanú mögött. A csoportok 44 “sugárzásra érzékenyből” és 114 önkéntesből álltak, a vizsgálatok folytak GSM és 3G adók mellett folytak. Ismét lehet tiszta szívvel nevetni az alucsákót hordó paranoiás embertársainkon.

Legutoljára a wifi/mobil/sugárzás pánikroham a BBC Panorama műsorának nem kicsit elfogult májusi adása után érte el a netet. A britek főtudósa az iskolai hotspotok leszerelését javasolta biztos ami biztos alapon. Tegyük hozzá, a BBC már egy hónappal a Panorama adása után összefoglalót közölt a Stewarttal egyet nem értő tudósok véleményeiről.

8 Comments

 1. greg wrote:

  hát nem tudom. nálunk az irodában van egy mikró, ami miatt kismegszakítót kellett cserélni, mert bekapcsoláskor mindig levágta… a hűtő tetején van, okosan fejmagasságban és üzem közben mindenki lehajolva, fejét a nyakába húzva mer csak járkálni előtte, mert érzik, cseszi az agyukat… for real!

  Friday, July 27, 2007 at 00:04 | Permalink
 2. Stephan wrote:

  es ha nem erzed akkor nem kaphatsz tole agydaganatot esetlegesse?

  Friday, July 27, 2007 at 08:11 | Permalink
 3. greg, szerintem annak a mikrónak nem a sugárzása csapta le a biztosítékot, hanem a fogyasztása.

  Friday, July 27, 2007 at 09:35 | Permalink
 4. greg wrote:

  zoli, senki nem állította, hogy a sugárzása csapta le. hanem a bekapcsolási effektusnál megfigyelhető teljesítményfelvétel többlet. arra próbáltam utalni, hogy egy ilyen böszme, valószínűleg nem túl modern mikrónál, amihez ipari kismegszakítót kell felszerelni, mert szarnak háztartási szabványokba, ott valószínűleg a sugárzási normák betartását sem vették komolyan…

  Friday, July 27, 2007 at 11:02 | Permalink
 5. Stephan Természetesen a kettő közt nincs összefüggés. Bercire tudok hivatkozni, aki nem ismer meggyőző tanulmányt/vizsgálatot arról, hogy a mobil és wifi technológiában használt sugárzás egészségkárosító volna. Az ellenkezőjét bizonyító papírok viszont akadnak. Akkor miről beszélünk?

  greg Persze, elképzelhető, hogy legyártottak olyan készülékeket, amik a megengedett érték sokszorosát sugározzák. Ez viszont a megvalósítás hibája, nem a techológiáé. A felrobbanó Colorstar tévék kapcsán sem a tévével mint technológiával volt gond.

  Friday, July 27, 2007 at 13:28 | Permalink
 6. greg wrote:

  én nem is általánosítottam. egy bizonyos mikróról beszéltem. és bakker én is “érzem” a sugárzást mellette. persze lehet ha csak ugyanazt a hangot hallanám és ugyanúgy világítana benne a lámpa, mindenféle sugárzás nélkül, akkor is érezném :) csodálatos az emberi agy, miket ki nem tud interpolálni. nyilván az érzékelés és az esetleges (káros?) hatás is nagyban függ a használt frekveniától és a sugárzás erősségétől. hallottam olyan urban legend-et, hogy a biztonsági őr telente kiült/állt az általa örzött mikrohullámú átjátszó torony egyik parabolája elé melegedni…

  Friday, July 27, 2007 at 17:49 | Permalink
 7. avman wrote:

  aham. azért maradjunk annyiban, h nem szeretnék sem napi több órán keresztül mobiltelefonálni, sem nagyfeszültségű távvezeték alatt élni. kutatások ide, hangulatkeltés oda. azért mert egyes kutatások azt bizonyítják, h nincs semmilyen összefüggés EF vagy ELF terek és daganatos megbetegedések között, még nem fogom kajakra megenni, de nem is fogok hisztérázni. érdemes egy pillantást vetni a dohánylobbira és a dohányzás ártalmaihoz való viszonyára. erről mindig a thank you for smoking jut eszembe. a végén el is sütik a poént.

  Friday, July 27, 2007 at 22:24 | Permalink
 8. greg Pardon, akkor valami olyasmit olvastam bele a kommentedbe, ami nagyon nem volt ott.

  Legriasztóbb, amivel találkoztam, az orosz gyártmányú mikró volt. De nem féltem, mert lesírt róla, hogy benne van az anyag. Kétszer. :)

  Sunday, July 29, 2007 at 20:39 | Permalink