Skip to content

Anya, Linuxot raktam a gépedre

Emberkísérletbe kezdtem két hete, most már merek róla beszélni. Úgy esett, hogy egy kiadós áramingadozás elfújta anyám gépében a memóriát és az alaplapot. A processzor, egy gigaherzes Tualatin, egyben maradt, vettem alá egy ASUS TUSL2-es lapot meg némi memóriát a jawáktól. És ekkor jött az ötlet, hogy új alaplap, úgyis rendszert kéne telepíteni, miért nem próbálok rá egy Ubuntut.

Pár hónappal korábban, már eltöltöttem egy hétvégét édes kettesben a desktop ready oprendszerrel. Közepesen öreg vasra kellett volna felmennie, aminek wifin kellene nethez jutnia. Fordítottam, ndiswrappereztem, szentségeltem, látott is a vas minden NIC-et, amit beledugtam, kivéve a wifikarcsit. Nevettem keserűeket, majd feltúrtam egy windows xp-t, úgyis ez volt az eredeti kérés.

Szóval előítéletekkel mentem neki az installnak. Eleve alternatív install cédét töltöttem le, mert a bebootol a livecd és onnan majd telepíted a rendszeredet elképzelés már régebben is sírásra ingerelt. A szöveges install gyorsan és szépen lefutott. Viszonylag kevés szemetet rakott fel, minden hardvert meg tudott hajtani - valószínűleg mert wifikártya nincs a gépben. Némi dokumentációturkálás és a kötelező ideológiai tananyagok elolvasása után lett Skype a gépen, a Firefox megtanult flashül. És ekkor jött a puding próbája azzal a mondattal kezdve, hogy “Anya, Linuxot raktam a gépedre.”

A sokkot megelőzendő végrehajtottam néhány kényelmi módosítást. Például ikonok költöztek az asztalra, illetve átállítottam annyira magyarra a rendszert - úgy láttam, ez még teljes - amennyire hagyta magát. És működik. A honfoglaló - iwiw - skype - szövegszerkesztés - nyomtatás feladatkörre teljesen alkalmas. Panaszszó nem hangzott el, ha a megkukult alaplapi USB portok kiváltására raktam volna a gépbe egy USB kártyát, happy end lenne a mese vége. Így még van egy kis dolgom vele.

8 Comments

 1. :-) jó történet, gratulálok!

  Wednesday, August 8, 2007 at 20:32 | Permalink
 2. greg wrote:

  respekt és kivetélesen nem neked hanem anyudnak! :) open office-szal hergeli a szövegszerkesztést? az én anyumtól már nem lehetne elvenni az iphotót, szóval ubuntu nem játszik. :)

  Wednesday, August 8, 2007 at 20:54 | Permalink
 3. Köszönet, urak, átadom. :)

  Szövegszerkesztés nem lesz tanévkezdésig, de a biztonság kedvéért kipróbáltam, hogy a cups szereti-e a gépre akasztott HP 6L őslézert. Érik a gondolat, hogy meg kéne osztani a hálózaton.

  Wednesday, August 8, 2007 at 21:24 | Permalink
 4. mrbond wrote:

  biosban nem tiltottad le az usbot? usbcore,ehci_hcd,ohci_hcd, usb_storage modulok be vannak toltve? nekem is van tusi-m es valami tiedhez hasonlo tipusu kutyum is es megy dapperrel az usb popecul

  Wednesday, August 8, 2007 at 22:13 | Permalink
 5. greg wrote:

  cups for president. az irodában mixed környezet van, osx és win kliensek, linux szerverek és mindig hatalmas szopás volt a nyomtató megosztás. próbáltuk airport-tal, de volt hogy a két osx-ből is csak az egyik volt hajlandó rendesen használni. a windows gépre kötve, ott megosztva módszer meg nem elegáns, mert a franc se akar e miatt folyamatosan hajtani egy win munkaállomást. aztán feltettük a cups-ot az egyik linux-ra és onnantól kezdve mindenki szépen felismerte és használja az így megosztott nyomtatót.

  Wednesday, August 8, 2007 at 22:40 | Permalink
 6. Konrad wrote:

  A HP6L őslézer? Nekem van egy működő 4L-em, amit még újonnan vettem a XX. században :-)

  Wednesday, August 8, 2007 at 23:28 | Permalink
 7. moshi wrote:

  az (ed)ubuntu live cd-s telepítés egyébként jól működött a régi IBM ThinkPad T21-esemen, ugyanezzel a kivétellel: csont nélkül felismerte a rádugott USB-s LinkSys wifi adapter, csak működésre nem tudta bírni.

  Thursday, August 9, 2007 at 13:37 | Permalink
 8. mrbond Végignyálaztam kétszer a biost és a jumpereket, de minden létező helyen engedélyezve van az usb. Ráadásul Windows alatt se szerette őket - kipróbáltam a biztonság kedvéért - úgyhogy most ment bele egy LegOlcsóbb (tm) usbkártya. Nagy a boldogság.

  Konrád Ősi. A legtöbb gépemen nincs LPT port, úgyhogy obsolyte kategória. :)

  Thursday, August 9, 2007 at 15:47 | Permalink