Skip to content

Tolni egy pilgrimet..

Tegnap Rui Carmo kiegészítette a geekek szótárát.

pilgrim

 • olyan személy, aki látszólag vallásos okokból platformot vált
 • olyan személy, aki, visszatekintve, józan paraszi ész szerint hozott döntést, csak ezt nem vették észre

Még talán a pongyola fordításom sem rombolta le a poént. Amennyben igen, úgy arra utal vissza, hogy Mark Pilgrim, megunva az Apple által a rendszerbe épített korlátozásokat, átköltözött annó Ubuntu Linuxra.

A régi definíció azért kerülhetett elő, mert az Apple mostanában barátságtalan lépést barátságtalan lépésre halmoz. Mindig zárt cég volt - Jobs kontrollmániájának illik betudni - de csak az utóbbi években kezdte kiszorítani a termékeihez kiegészítőket gyártókat a piactól. A MagSafe tápcsatlakozókkal kiölte az utángyártott tápokat. (Lehet persze azt mondani, hogy minőségvédelem, de azt válaszolnám Kensington.) Az új iPodokhoz új tévékábel kell, mert csak. A telefonját az AT&T-hez kötötte - illetve itthon állítólag a T-Mobile-hoz. Az utóbbi idők készülékei pedig úgy le vannak zárva mint Fort Knox. Nem szimpatikus, nem nyílt, nem hekkeresen laza.

A problémakör ott válik személyes üggyé - elkeseredettségből nem szokásom számítógépet váltani - hogy gépcsere előtt állok. A szoftvereim az OS X-hez kötnek, amivel nincsenek is a kötelező körökön (pl. Finder) problémáim. Az adataim hordozhatóak, vagy minimális munkával azzá tehetőek. Csak a látszólag vallásos ok hiányzik.

Elég ha az ember a pénzével nem szavaz az iTelefonra, iPodra, Apple szoftverekre, vagy fontos zelótát játszani? Jobban megvált majd a Gnome kettő és a KDE négy, mint az Aqua? Elmondtam az én kételyeimet, a tieitek hogy néznek ki?

8 Comments

 1. robi wrote:

  Nos, én sokmindent próbáltam (tetszik az osx, de az apple nem), és eddig a kde összeintegráltsága tetszett. de megnéztem a vista ultimate-et, és ennél maradtam. Nekem tetszik, gyors, kényelmes(!), és nem kell hozzá vadállat gép, és lehet csatlakoztatni hozzá rengeteg eszközt (szembe a linux bármilyen alfajával). Az megint más lapra tartozik, hogy amint megjelenik a kde4, valószínű, kap egy lehetőséget, mert továbbrais a kioslavek a szivem csücskei :)

  Viszont a vista ultimate drága….

  Monday, September 17, 2007 at 10:01 | Permalink
 2. csy wrote:

  Nemtudom, engem még nem zavar ez a full kontroll, pedig én is széthekkelem a gépeim. Ha választanom kellene Vista, XP, OsX és KDE közt desktopban (gnome ot direkt nem említem egy kalap alatt ezekkel) akkor egyértelmű számomra az osx. rendszergazdaként nem kicsit könnyítette meg a dolgom. Vista. kiforratlan szar, sajnos egy másolás-zenelejátszás megöli. Kedvesem gépén az van és több gond van vele, mint bármilyen más oprendszerrel. Linux/KDE: imádom a linuxot, de szerverre! sajnos a desktop része még mindig nem elég felhasználóbarát ahhoz, hogy éles környezetben alkalmazzam.

  Monday, September 17, 2007 at 13:02 | Permalink
 3. mrbond wrote:

  nakem van 3 asztali masinam. alt noname hombrew pc-k. mindegyiken ubuntu & kde van. nincs veluk semmi bajom. kis korultekintessel meg lehet talalni azokat a hw elemeket amik csont nelkul mennek. nekem bevalt. most (meg nincs 1 honapja) van egy mb-m is. tetszik az osx, de: ahhoz, hogy otthon(osan) erezzem magam kapasbol install macports fink iterm stb. vannak az osxben furcsa dolgok, amiket meg szoknom kell, de eddig nem rosz. integraltsagban mint kb a kde. bar erre a 4 az ra fog verni, ha decemberben (?) megjelenik. persze szvsz.

  szerintem azt a swt meg nem talatak ki, csinaltak meg, ami igazi megvaltast jelentene :)

  Monday, September 17, 2007 at 14:31 | Permalink
 4. PAStheLoD wrote:

  A fogyasztó a pénztárcájával szavaz, az oké. Viszont hiába nem veszi senki a windózt, mégis mennyire jól jön a microsoftnak, hogy 90% körüli a részesedése a desktop piacon.

  Sok kicsi meg sokra megy. Ha csak naponta egyszer írod le, hogy mit használsz, és miért előbb utóbb páran a te hatásodra (és még sok más egyéb dolog hatására) estleg váltanak, erre vagy arra.

  Példának ott a digg.com, egy csomó hőbörgésnek eredmémnye lett, pedig csak mindenki elmondta a magáét. Esetleg a Mozilla/Firefox, Spread the Fox kampánya. Sok kicsi sokra megy, már meg már 20% fölött a Firefox penetrációja és növekszik és de facto alap, hogy arra csinálnak weblapokat aztán IE-képessé teszik őket, nem pedig fordítva.

  Ezzel azt akarom mondani, hogy pusztán azzal, hogy elmész 1-1 oldalra és bekattintod a szavazásban, hogy te épp Mac-et használsz, vagy esetleg egy statgép szerű oldalon +1 OSX júzer lesz, nem tűnik soknak.. de erről szól, szinte minden egyes felhasználóért külön meg kell harcolniuk a kicsiknek és a nagyoknak is egyaránt.

  öö .. szerintem :]

  Monday, September 17, 2007 at 19:54 | Permalink
 5. dw wrote:

  akinek a vista alatt a másolás megöli a gépét az telepítse fel ezt:

  http://support.microsoft.com/kb/938979

  és ezt

  http://support.microsoft.com/kb/938194

  én továbbra is tartom, hogy a vista egy nagyon jó rendszer, sokkal fejlettebb mint az xp, annak aki a windows vonalat viszi, annak must have. az sp1 után meg aztán tényleg.

  aki mac-ről vált annak nyilván más, egy sokkal nagyobb világ több problémával de szerintem egyben több lehetőséggel.

  én eddig akárhányszor kezdtem el kacérkodni a linuxszal, mindig visszatáncoltam, a mac pedig kellően drága és elég zárt ahhoz, hogy ne legyen lehetőségem a kipróbálására, így arról nem tudok véleményt mondani.

  ha gondolod kelt, van néhány vista install dvd-m, 30 napig kipróbálhatod ;)

  Monday, September 17, 2007 at 23:39 | Permalink
 6. @robi

  Pont az a probléma, amit a zárójelben írsz. Az OS X igen jó, kényelmes rendszer, de egy mélyen antipatikus cég gyártja.

  Amúgy ez a kioslave dolog nekem új volt. Határozottan tetszik.

  @PAStheLOD

  A MS nem hal bele ha a home user nem veszi meg a rendszerét, nyugodtan támaszkodhat a vállalati vásárlókra és az Office eladásokra. Az Apple-nél viszont szorosan van integrálva minden. Az iPod sikeréhez jó ha van normális QT, iTunes, stb amik nem a windowsos verzióval kapcsolatban emlegetett leggyakoribb jelzők. :)

  Ezért akár vigyázhatna is a júzereire a cég. Mondjuk 90% úgyis fanatikus… :)

  @dw

  Köszi, van most a nappaliban egy Vista Basices notebook, öcsémnek (nemgeek) telepítgetek rá épp cuccokat. Volt már cancel or allow, tévedtem már el a vezérlőpulton, szóval folyik a megszokás.

  Vizuálisan jobban rendben van, mint az XP, bővebbet viszont még nem mondanék róla.

  Tuesday, September 18, 2007 at 08:27 | Permalink
 7. greg wrote:

  igen, jobs elég totalitárius vezető és az összes termék elég komoly kontroll alatt van, de vhogy még örülünk is neki, bevesszük a keserű pirulát. mert az a kevés opciód ami van, az gyárilag ki van tesztelve, le van zsírozva. azért felhívnám a figyelmet arra, hogy az apple aki bloggereket fenyeget egy-egy pletyka kapcsán és könyörtelen beperel, ugyanez az apple meg sem szólalt az appleTV hackelés, az iphone unlock és 3rd party app telepítések kapcsán…

  Tuesday, September 18, 2007 at 10:41 | Permalink
 8. @greg

  Az AppleTV és iPhone most futó termékek. Minden apróság velük kapcsolatban hír és ingyenreklám lesz az Apple-nek. Valahol már nevetséges is, hogy az elmúlt hétvégén tízes nagyságrendben születtek cikkek a csengőhangokról.

  Hülyék lesznek igazán akadályozni a hackereket.

  Wednesday, September 19, 2007 at 00:06 | Permalink