Valódi és papírmasé hackerekrül

Hacker Crackdow and Hackers Poster

Belefutottam egy idegennyelvű könyvesboltban - reklámozunk: Bestsellers - Bruce Sterling 1992-es The Hacker Crackdownjába. A könyv fent van számos számtalan helyen a neten is ingyenes e-szövegként - (1) (2) - de sose vágtam bele. Marhaság volt.

A könyv az AT&T hálózatának 1990. január 15-ei leomlásával kezdődik, tárgyalja a hackerek és egyéb gyanús elemek ezt követő összefogdosását, számítógépek és floppygyűjtemények lefoglalását, elmaradt és megtartott tárgyalásokat, csupa olyasmit, ami végül az Electronic Frontier Foundation megalakulásához vezet. Közben megismerjünk az első keresztkérdés után neveket és címeket soroló rettenthetetlen hackereket és phreakereket, a rendíthetetlenül nyomuló ügynököket, a hiányos laborban szenvedő szakértőket és persze a közös ügyért összefogni hajlandó netpolgárokat. Sterling szimpátiája érezhető időnként, de a szöveg épp csak annyira irányított, hogy a történet fontos szereplői megkapják a maguk rivaldafényét.

Ennyit a Crackdownról. A kordokumentumságán túl is érdekes szöveg arról, milyen volt a “lelked ellopása” helyett attól félni, hogy viszik a géped egy reggel az egyenruhások. És hogy vele megy a mikró, a videó, a PacMan dobozod.

Ami számomra igazán izgalmassá teszi - és ezért a kép, na meg mert nagy és színes - hogy a regény ismeretében egészen más élmény megnézni a többször dicsőített Hackerst. A film eddig is a hackerekről kialakult/kialakított kép paródiájaként volt igazán értelmezhető. A Phrackos, LoD-os ihletettségű karakterek, a szerencsétlen rendőrök, gaz céges programozók viszont még viccesebbek a crackdown valódi történetének ismeretében. Ha nem lennének a végletekig kisarkítva a hacker figurák - sosem valló, kovboj szilárdságú alakok, pedig… - beszélhetnék hosszasan a popkultúra bosszújáról. Így viszont csak abban vagyok biztos, hogy valakinek a film alkotói közül igen jó humora volt.

Emelem a kalapom. Fehér.

Mellékszál: a Hacker Crackdownt épp felolvassa Cory Doctorow. A részek ingyen letölthetőek, beépül iTunes-ba, tényleg fullextra, ha nem alszol be az audiobookoktól úgy általában.

One Reply to “Valódi és papírmasé hackerekrül”

Comments are closed.