1984.azw

Miután Mark Pilgrim egy szó kommentár nélkül összeszedte mi a baja az Amazon Kindle digitális könyvolvasójával, igazából teljesen felesleges róla írni. Amúgy is tipikusan az a készülék, aminek annyira gyönyörű az üzleti terve, hogy a könnyem elcseppen tőle, csak épp mélyen gusztustalan.

Viszont a fizetős RSS, fizetős saját dokumentumok, fizetős minden más nagy ötlet. Meg a beépített, a júzereket remekül területhez kötő ingyen EVDO kapcsolat is szép. Mondjuk nekem a halálcsillag is tetszett.

9 Replies to “1984.azw”

 1. Nekem mondjuk a fenti készülék tök jól beleillik a gondolatmenetembe: a könyv is elszakad végre a nyomtatott formától. Ezzel együtt a fizikai példányra kitalált szabad feljhasználások is buknak (pl. first sale, avagy jogkimerülés, avagy a megszerzett példány továbbadásának joga).

  Bár nekem majdnem minden beleillik a gondolatmenetembe :)

 2. Az a baj ezzel a verzióval, hogy a papírkönyvhöz és a piac érdeklődésének hiányában elterjedt ilyen-olyan ebookokhoz képest is csak hátrányból hoz be újakat.

  Ha lenne eljátszani hetvenezer forint körüli összegem, ami momentán nincs, akkor inkább egy Bookeen Cybookot szeretnék. Arra például dokumentumok ide-oda küldözgetése nélkül is tudok saját tartalmat másolni. (http://bookeen.com/specs/ebook-software.aspx#formats)

 3. Én sepciel örülök a digitalitás (de szép szó) terjedésének. De szerintem csak akkor lesz értelme, ha ez sem lesz külön eszköz. Mobil+telefon+laptop+gps+stb. +ebook olvasó? Ennyi zsebe nincs az embernek.

  De összességében, jó hogy lesz ilyen populárisabb körben is. Kár hogy ilyen ronda… :-/ mintha a 60-as években tervezték volna…

 4. @Richárd A gond, hogy a felsorolt eszközök leváltására már kitalálták a telefonos PDA-t egyszer, de egészen komoly pofára esésnek tűnik. (Most egy windows mobile 5-ös rendszerrel megáldott készülékem van, sok jót nem tudok róla mondani.) Ott lehet a gond, hogy a telefonból a kicsi a jó, térképből nagyobb kell, könyvből meg fóliáns.

  Viszont ha már hatvanas évek, ezt a linket mindig el akartam sütni: a frog design által megálmodott Apple gépek a nyolcvanas évekből: http://fudder.de/artikel/2007/07/17/origin-of-the-iphone/ Pont ugyanilyen a Kindle is, illik a sorba.

 5. Ádám: teljesen igazad van, de ezek az eszközök még erősen fejlődőben vannak.

  Azt gondolom, hogy például a korszerű kijelzők hamar meg fogják változtatni a lehetőségeket. Például a feltekerhető kijelző, amiből már prototípus van…

  Egyébként kb 5 évvel ezelőtt néha olvasgattam ebookot PDA-n ami nem volt egy élvezet, de határtalanul rossz sem. Pedig az még csak 320 x 240-es felbontás volt. Egy mai szép kijelzőn és sokkal vékonyabb gépen, már sokkal jobb lehet.

  De továbbra sem látom értelmét, hogya annyi eszközt cipeljek magammal… :-)

  A link egyébként nagyon jó.

 6. Akárhogy is nézzük, az Amazon röghöz akar kötni. Mondjuk idehaza ez a “rásugározom a cuccot az olvasódra” megoldás a hálózat hiánya miatt nem fog működni még egy darabig, ám sokkal nagyobb baj, hogy pl. a Sony PRS-500/505 készülékeit sem lehet boltban kapni. Én meg nem veszek olyan kütyüt, amivel nem találkoztam személyesen a kifizetés előtt. :-(

 7. és aztán kiderült, hogy az amazon alice csodaországban jobsék mellett. szép, ha véletlenül beesik egy látogató egy ezeréves trackbackről :D

 8. 2007, de rég volt. Azóta van Kindlem, sőt megtanultam olyan könyveket csinálni rá szöveges anyagokból, amik nekem már elég jók. Az Apple pedig felkeményedett. :)

Comments are closed.