Néhány Dolgot Megcsinálni

Pár hete elértem azt a pontot, ahol az addig remekül teljesítő todo.sh-t nem tudom elég hatékonyan használni. A hiba bennem lehet, mert ha a szupehatékony Gina Trappaninak megfelel, akkor a szoftvernek nem lehetnek határai. Mindegy, todo-gtd-produktiviti alkalmazás nélkül maradtam.

Nem nyert

A szigorú GTD alkalmazások részben a rendkívül zárt metodikájuk miatt (Actiontastic, iGTD) részben pedig az áruk miatt (OmniFocus) estek ki. Ráadásként a nagyobbik részük alfa/béta és zárt vagy kényelmetlenül olvasható adatformátumot használ. Azaz: kényelmetlen, nem áll kézre és lock-innel kecsegtet. Amely érvek részben paranoiának is hathatnak, de hagytam már adatot elsőre jónak tűnő béta alkalmazásban, ezt csak kínosabbá tette, hogy nem az én adatom volt.

Taskpaper

A megoldás

A megoldás a fent látható Hog Bay Software által “gyártott” Taskpaper lett a következő okok miatt:

 • kutyaegyszerű txt-t használ, nincs lock-in
 • rugalmasan használható, nincs szigorúan meghatározott egy igaz használati módja

A text formázása iszonyatosan egyszerű: ami mögött kettőspont van az projekt, ami előtt kötőjel van az todo, ami kukaccal kezdődik az kontextus. A tab értelemszerű alkalmazásával kezel hierarchikus todokat, a kötőjel nélküli, de nem projekt/kontextus dolgok pedig jegyzetként működnek. Az egész annyira bonyolult, mint a plaintext emailformázás. Ennek az egyszerűségnek köszönheti a szoftver, hogy van már hozzá vim és TextMate plugin is. Egy dokumentumot több tabon is meg lehet jeleníteni, lásd fent a szkrínsoton. A tab taralmazhat mindent, az egy projekthez tartozó összes tennivalót, vagy az egy kontextusban elintézendő dolgok listáját.

Quicksilver preferences

És most jön a mágia 43folders módon. Mivel az adatbázis egy text fájl, semmi nem akadályozza meg a felhasználót abban, hogy a Quicksilver Text actionjével szöveget fűzzön az elejéhez vagy a végéhez. A két kulcszó Append és Prepend. Azt kell csupán kitalálni, hogy a dokumentum eleje vagy vége lesz-e az inbox.

Sötét oldal

Eddig a sikertörténet. A programnak van még pár kivasalandó bugja, sikerült például projekt listázásos tabon beletörölni a következő projekt nevébe. Majd megy a bugreport, ha lesz időm megírni. Todoba már felvettem.

Az alkalmazás egyelőre 19 dollárba kerül, amit február végéig a Mugtaskpaper kupon kódot (forrás) felhasználva 13 dollárra lehet leimádkozni. Ennyiért egyelőre megéri. Ha tényleg kész lesz, akkor felmegy 27 dollár körülire az ár.

10 Replies to “Néhány Dolgot Megcsinálni”

 1. Toodledo megvolt? Én azt használom, csak ajánlani tudom, nagyon jó. A nozbe-t is dicsérik, azt még csak megnéztem, jónak tűnik, de élesben még nem próbáltam.

 2. A Things-re is érdemes vetni egy pillantást - már publikus preview-ja van, plain xml a formátum és a srácok által írt Xyle árát (20USD) elnézve nem is lesz az egekben az ára. Nekem nagyon bevált a példa értékű GUI-jával, amin rengeteget masszíroztak a coder srácok, hogy ilyen egyszerű maradjon, amilyen: http://www.culturedcode.com/things/

 3. Oops, tévedtem 49 || 39 USD lesz az ára, most néztem meg a site-on (39, ha január végéig feliratkozol a hírlevelükre). Április 15-ig time limites a preview változat.

 4. @Babarum
  Onlájn megoldásokat nem is kerestem, bizonyos kérdésekben szégyellnivalóan desktop ember vagyok. Ugyanitt esett ki amúgy a mostanában divatos Gmail + Remember the Milk kombó is. Egy-két hónap múlva meg tudom mondani, hogy jól döntöttem-e.

  @Benjamin
  Irány a HogBay fóruma. Egyrészt mert ajánlanak hasonló windowsos progit (http://widefido.com/ - privát béta), másrészt mert a fejlesztő az együttműködős fajtába tartozik.

  @fns
  Néztem a Thingset még alfa korában, akkor még az alfaság, meg a szigorú gtd-ség miatt kikerült a szórásból. Pedig a billentyűkombinációra feljövő todo hozzáadás ablak nagyon el van találva.

  @Kobak
  Részben lásd fent, részben pedig a txt lassan vallássá válik. :)

 5. Pingback: gtd@kobak pont org

Comments are closed.