Skip to content

Néhány Dolgot Megcsinálni

Pár hete elértem azt a pontot, ahol az addig remekül teljesítő todo.sh-t nem tudom elég hatékonyan használni. A hiba bennem lehet, mert ha a szupehatékony Gina Trappaninak megfelel, akkor a szoftvernek nem lehetnek határai. Mindegy, todo-gtd-produktiviti alkalmazás nélkül maradtam.

Nem nyert

A szigorú GTD alkalmazások részben a rendkívül zárt metodikájuk miatt (Actiontastic, iGTD) részben pedig az áruk miatt (OmniFocus) estek ki. Ráadásként a nagyobbik részük alfa/béta és zárt vagy kényelmetlenül olvasható adatformátumot használ. Azaz: kényelmetlen, nem áll kézre és lock-innel kecsegtet. Amely érvek részben paranoiának is hathatnak, de hagytam már adatot elsőre jónak tűnő béta alkalmazásban, ezt csak kínosabbá tette, hogy nem az én adatom volt.

Taskpaper

A megoldás

A megoldás a fent látható Hog Bay Software által “gyártott” Taskpaper lett a következő okok miatt:

 • kutyaegyszerű txt-t használ, nincs lock-in
 • rugalmasan használható, nincs szigorúan meghatározott egy igaz használati módja

A text formázása iszonyatosan egyszerű: ami mögött kettőspont van az projekt, ami előtt kötőjel van az todo, ami kukaccal kezdődik az kontextus. A tab értelemszerű alkalmazásával kezel hierarchikus todokat, a kötőjel nélküli, de nem projekt/kontextus dolgok pedig jegyzetként működnek. Az egész annyira bonyolult, mint a plaintext emailformázás. Ennek az egyszerűségnek köszönheti a szoftver, hogy van már hozzá vim és TextMate plugin is. Egy dokumentumot több tabon is meg lehet jeleníteni, lásd fent a szkrínsoton. A tab taralmazhat mindent, az egy projekthez tartozó összes tennivalót, vagy az egy kontextusban elintézendő dolgok listáját.

Quicksilver preferences

És most jön a mágia 43folders módon. Mivel az adatbázis egy text fájl, semmi nem akadályozza meg a felhasználót abban, hogy a Quicksilver Text actionjével szöveget fűzzön az elejéhez vagy a végéhez. A két kulcszó Append és Prepend. Azt kell csupán kitalálni, hogy a dokumentum eleje vagy vége lesz-e az inbox.

Sötét oldal

Eddig a sikertörténet. A programnak van még pár kivasalandó bugja, sikerült például projekt listázásos tabon beletörölni a következő projekt nevébe. Majd megy a bugreport, ha lesz időm megírni. Todoba már felvettem.

Az alkalmazás egyelőre 19 dollárba kerül, amit február végéig a Mugtaskpaper kupon kódot (forrás) felhasználva 13 dollárra lehet leimádkozni. Ennyiért egyelőre megéri. Ha tényleg kész lesz, akkor felmegy 27 dollár körülire az ár.

8 Comments

 1. Babarum wrote:

  Toodledo megvolt? Én azt használom, csak ajánlani tudom, nagyon jó. A nozbe-t is dicsérik, azt még csak megnéztem, jónak tűnik, de élesben még nem próbáltam.

  Wednesday, January 9, 2008 at 01:22 | Permalink
 2. Benjamin wrote:

  Miert csak Mac-ra fejlesztenek egyesek…

  Wednesday, January 9, 2008 at 01:40 | Permalink
 3. fns wrote:

  A Things-re is érdemes vetni egy pillantást - már publikus preview-ja van, plain xml a formátum és a srácok által írt Xyle árát (20USD) elnézve nem is lesz az egekben az ára. Nekem nagyon bevált a példa értékű GUI-jával, amin rengeteget masszíroztak a coder srácok, hogy ilyen egyszerű maradjon, amilyen: http://www.culturedcode.com/things/

  Wednesday, January 9, 2008 at 07:03 | Permalink
 4. fns wrote:

  Oops, tévedtem 49 || 39 USD lesz az ára, most néztem meg a site-on (39, ha január végéig feliratkozol a hírlevelükre). Április 15-ig time limites a preview változat.

  Wednesday, January 9, 2008 at 07:05 | Permalink
 5. kobak wrote:

  Egyelőre a things nálam a befutó.

  Wednesday, January 9, 2008 at 07:07 | Permalink
 6. @Babarum
  Onlájn megoldásokat nem is kerestem, bizonyos kérdésekben szégyellnivalóan desktop ember vagyok. Ugyanitt esett ki amúgy a mostanában divatos Gmail + Remember the Milk kombó is. Egy-két hónap múlva meg tudom mondani, hogy jól döntöttem-e.

  @Benjamin
  Irány a HogBay fóruma. Egyrészt mert ajánlanak hasonló windowsos progit (http://widefido.com/ - privát béta), másrészt mert a fejlesztő az együttműködős fajtába tartozik.

  @fns
  Néztem a Thingset még alfa korában, akkor még az alfaság, meg a szigorú gtd-ség miatt kikerült a szórásból. Pedig a billentyűkombinációra feljövő todo hozzáadás ablak nagyon el van találva.

  @Kobak
  Részben lásd fent, részben pedig a txt lassan vallássá válik. :)

  Thursday, January 10, 2008 at 00:22 | Permalink
 7. dani wrote:

  thinkingrock? nekem kicsit komplikáltnak tűnik, de free és platformfüggetlen. http://www.thinkingrock.com.au/

  Wednesday, January 16, 2008 at 16:50 | Permalink
 8. kobak wrote:

  @benjamin tasko: taskodone.com, de van webui is: http://code.google.com/p/taskpaper-web/

  Wednesday, February 20, 2008 at 19:48 | Permalink

2 Trackbacks/Pingbacks

 1. gtd@kobak pont org on Wednesday, February 20, 2008 at 20:00

  […] kezelésre things kuka (pedig olyan szép…), Kelt által anno beharangozott taskpaper install lett a vége. (taskoval ismerkedem, amint lesz rendes szinkronizálás a […]

 2. publik.wamma.hu - Nyomtatható checklist és GTD 101 on Thursday, February 5, 2009 at 04:14

  […] Worldshots: Néhány Dolgot Megcsinálni […]