Skip to content

Részletek a bajor állami trójairól

Nem új hír, hogy a németek izomból dolgoznak azon, hogy ők legyenek Európa Amerikája, de a Wikileaksen kiszivárgott tavaly szeptemberi, a Skype beszélgetéseket lehallgató szoftverről szóló ismertető anyag meglepett. A gyengéden bundestrojanerként becézett szoftver ijesztően késznek tűnik a szöveg alapján, igaz a gépre juttatása még nem volt megoldva a dokumentum készítésének időpontjában. Ha nem csal az emlékezetem, azóta le is szavazták.

Biznisz egészen biztosan van a megfigyelésben, a Skype Capture Unit installálása 3500 euróba, az SSL forgalom lehallgatására szolgáló szoftveré pedig 2500 euróba kerül alkalmanként és havonta. Ehhez járulhat még a beszélgetéseket felvevő szerver és egyéb finomságok. A szoftver szeptemberben csak XP és Windows 2000 rendszerekre volt elérhető.

Az eredeti dokumentum erre található, az önkéntesek készítette angol fordítás pedig emerre. Slashdot thread pedig erre.

3 Comments

 1. moshi wrote:

  ha egy állam - akár korlátlanul, akár korlátok között - fenntartja a jogot a titkosszolgálati eszközök használatára, közte telefonbeszélgetések lehallgatására, akkor teljesen logikus, hogy megpróbál választ adni a skype-ra is, meg az összes többi új technológiára.

  ezzel nem azt mondom, hogy ez rendben van, csak azt mondom, hogy a vogonok így működnek.

  mársészt viszont régóta állítom, hogy a privacy szolgáltatás a nagyon nagy biznisz. erre szakosodott céget kéne alapítani, úgyismint az információbiztonság egy speciális területére szakosodni.

  Sunday, January 27, 2008 at 22:09 | Permalink
 2. Logikus, csak a trójaival nagyon ingoványos talajra érkezünk. Volt már ügy abból, azt hiszem Wired sztori, hogy a jófiúk trójaiját/vírusát egyes termékek felismerték mások viszont az istennek sem akarták észrevenni. Szóval nem félek attól, hogy nem lesz miről írni a következő öt évben.

  A privacy tényleg biznisz lehet. Ha megcsinálod semmiképp ne felejts el szólni róla.

  Monday, January 28, 2008 at 00:43 | Permalink
 3. moshi wrote:

  nem értek az IT biztonsághoz, az a baj. : )

  Tuesday, January 29, 2008 at 16:25 | Permalink