Skip to content

Szabad oktatás?

Amióta a kezemben volt az XO, azóta gyanús, hogy minden vele kapcsolatos terv úgy kezdődik, hogy ”(…)kimászunk a nyúlból.” A mostani partit viszont különösen nem értem. Addig megvan, hogy egy raklap klasszikus, néhány felvilágosultabb akadémikus életműve, szabad kultúrás alapművek, printből kifutott irodalmak rossz nem lehet. Van ilyesmi vagy három giga a gépemen, ha kell egy szövegrészlet, csak keresni kell.

De az is hétszentség, hogy ebből nem lesz csak úgy oktatás. Könyv nélkül lehet tanítani, tanár nélkül nem, ez ennyire egyszerű. (Zárójel: laptop nélkül is lehet.) Sok könyvből lehet egyetemi oktatást építeni - az Open Course Ware valami hihetetlen jó ötlet - de az alapokhoz megint csak fontosabb lenne a tanár, a módszer, a metodika. Ezekről pedig nem esik szó. Szóval hol is van az OLPC Sulinetje?

(A fenti írás a hippi szó teljes hanyagolásával készült. Nem volt könnyű.)

2 Comments

 1. Komavary wrote:

  Az semmi, de gyönyörű példája a monokultúrának is. Vagy tényleg szívesen várják a magyar nyelvű CC-s és PDs anyagokat is? :D

  “Könyv nélkül lehet tanítani, tanár nélkül nem, ez ennyire egyszerű. (Zárójel: laptop nélkül is lehet.)”

  Diamond Age? Már most is majdnem adottak a módszerek, hogy elég legyen egy laptop. De nem úgy, hogy összedobálunk rá mindenféle hasznos információt.

  Sunday, February 17, 2008 at 18:14 | Permalink
 2. “De nem úgy, hogy összedobálunk rá mindenféle hasznos információt.”

  És persze nem úgy, hogy az első dolog, hogy a gyerekekből kiképezzük a saját szupportosaikat, mert igazából támogatás nincsen. Vicces lesz ez.

  Viszont a Haitin induló pilot projekt akár még érdekes is lehet: http://news.yahoo.com/s/infoworld/20080215/tc_infoworld/95360 Vagy legalábbis nem egy nagy tábortűzzel és a Free Software Song eléneklésével kezdődik.

  Sunday, February 17, 2008 at 18:28 | Permalink