Skip to content

Mi veszett el?

Tegnap válaszolt az Amazon AWS ügyfélszolgálat - tudta a fene, hogy egy email-címhez több azonosító tartozhat - így végre hozzáférek a webes backupomhoz. Nézzük mi maradt az elsődleges gép lenyúlása után.

 • Szakdolgozat - annyira közhely a lerobban gép, elszálló vinyó miatt elpusztuló dolgozat, hogy legalább négy biztonsági másolatom volt belőle. Az egyik pont itt, pár bejegyzéssel lejjebb.
 • Dokumentumok, Jelszavak, Licencek - pár hete ment fel egy teljes backup az általam írt dolgokból, konferenciajegyzetekből és a megvásárolt szoftverek kulcsaiból. Utóbbi fájl valószínűleg a legértékesebb 16 kilobyte adatom.
 • Könyvtár - a szerzői jogot némiképp sértő, ám annál kényelmesebb - - utálok idézetet gépelni - kedves ebookgyűjteményem sértetlen. Az utóbbi hónapból nincs backup, de a TOR kiadó által letöltésre felkínált heti egy SF könyvet a hét letelte után is le lehet szedni.
 • Könyvlista - ki írta, mit írt, hol a kritika, mennyi az amazonon. Egészen hosszú tematikus listám van olyan művekről, amiket a nemzeti bank rámszakadása esetén azonnal megrendelek. Nagyjából kéthónapos a megmaradt file, azóta befutott a Hackers - Heroes of the computer revolution és utánanéztem annak, mit érdemes kém témából elolvasni. Vesztettem kábé egy órányi munkát.
 • Keychain - jelszógyűjtemény. Az Amazonon lakott belőle egy másolat, a lényeges rendszerekhez ráadásul emlékszem is a kódokra. Szintén nincs adatvesztés.

Ezek meglétével az elveszett adatok nagy részét a film és a zene teszi ki, nem kár értük. Nagyon régi verzió maradt csak a naptáramból - bár a telefonomról valamit talán vissza lehetne nyerni - ennek a backupját meg kell oldani legközelebb. Vetem a keresztet a PGP kulcsomra, még visszavonni se tudom, ha alá van írva a levél, akkor az nem tőlem jön.

És nagyjából ennyi a lajstrom. Nagyon érezni rajta, hogy a Macet használó ember többnyire a desktopon él, mert kézre esik, nem kényelmetlen. Még gondolkodom, hová érdemes importálni a címjegyzékem, maradék naptáram.

+1

A feedek pedig a FeedGatornak és a NetNewsWire-nek hála bezászlózott, kijelölt, megszeretgetett hírekkel együtt megőrződtek a felhőben.

4 Comments

 1. kobak wrote:

  és hogy előre nézzünk, s kiváncsiskodjak, mi lesz az utód?

  Friday, May 16, 2008 at 23:04 | Permalink
 2. kobak wrote:

  illetve ami még érdekel, hogy mennyire voltak titkosítva tárolva az adatok? Engem sokkal jobban zavar, hogy vki más kezébe kerülnek az adataim, minthogy elvesznek.

  Friday, May 16, 2008 at 23:07 | Permalink
 3. Zeusz wrote:

  .Mac? Akár családtagként is.

  Friday, May 16, 2008 at 23:21 | Permalink
 4. @kobak

  Fogalmam sincs mi lesz az utód. Az se teljesen tiszta, miből lesz.

  A user account jelszó nem volt egy bonyolult darab, telepítő lemez birtokában úgyis egyszerű nullázni. A keychaint, ahonnan a többi alkalmazás behúzza a jelszavakat, egy rendesebb tíz karakteres, kis-nagybetűs-számos jelszó védi. Igaz, engem jobban aggaszt az adatok elvesztése, mint, hogy elvben más is hozzáférhet.

  @Zeusz

  A naptárra megoldás lenne a .mac, de határozottan rosszul érzem magam még a gondolattól is, hogy az Apple-től szolgáltatást vegyek.

  Saturday, May 17, 2008 at 02:10 | Permalink