Skip to content

…mint a televízió képernyője műsorszünet idején

Fehérzajt elvben rendkívül egyszerű előállítani. Fogjuk a randomgenerátort és a kimenetét átzavarjuk valami hangkeltő eszközön. Ha filterezzük, akkor a fülnek talán kicsit kedvesebb rózsazajt vagy barnazajt is előállíthatjuk.

Ez linuxokon elvben annyira egyszerű, hogy cat /dev/urandom /dev/dsp, amitől nekem csak a pc speaker őrült meg, de ebbe ne menjünk bele. Az igényesek úgyis vagy a whitenoise nevű parancssoros alkalmazást fordítják le maguknak, amit már időzíteni és filterezni is lehet. Akinek ez is kevés, annak van Boodler meg Baudline és így tovább.

Windowson körülbelül két óra keresgetés és számtalan shareware oldal - ha valaki ilyenből tud az osx.iusethis.com-hoz mérhetőt, azonnal szóljon - bejárása után sem került megfelelő program. Van olyan ingyenes program (Noise Genarator), ami kinézetre a Win 3.1-es időkből maradt itt és kilépés helyett inkább összeomlik, minden más meg fizetős.

Kínomban Banyeket kérdeztem meg, aki azzal nyugtatott meg, hogy virtuális hangszerből van tucatnyi fehérzaj-generátor, önállót viszont ő sem tudna mondani. Innentől már diadalmenet a probléma megoldása, keresni kell az audiolejátszóhoz egy olyan plugint, ami VST-k futtatását teszi lehetővé. Foobarhoz ez a George Yohng’s VST Wrapper nevű kiegészítő, amivel szabadon választott ingyenes fehérzaj-generátor megszólaltatható. Például ez.

Ja, amúgy van egyszerű megoldás is a SimplyNoise.com oldalon, de lelkem mélyén szeretem az ágyúval verébre projekteket.

Mellékszál, hogy ha csak a környezeti zajok, beszédfoszlányok elnyomására kell fehérzaj, akkor még csak arra sem kell figyelni, hogy milyen minőségű randomból generáljuk a zajunkat. Pedig igazán szép téma, hogy történik akkor, amikor egy titkosításra használt randomgenerátor kiszámíthatónak bizonyul. Debian, Windows, rólatok van szó.

4 Comments

 1. bodzasfanta wrote:

  Írtam neked twitteren de vagy nem olvastad vagy nem figyelsz. Audacity a megoldás. Ingyenes és tökéletes program. Ezzel digitalizálom a bakeliteket otthon. És igen, van benne fehér zaj generálás. Ráadásul portable verzió és létezik. Mi kell még?

  Sunday, October 19, 2008 at 19:32 | Permalink
 2. bodzasfanta wrote:

  *portable verzió is létezik. bocs

  Sunday, October 19, 2008 at 19:32 | Permalink
 3. Az egyszerűség. Generálsz fehér zajt, konvertálod mp3-ba, loopolva hallgatod. Az ideális megoldás ezzel szemben a megnyomod a gombot -> jön a zaj.

  Sunday, October 19, 2008 at 19:36 | Permalink
 4. neo_21670 wrote:

  keszul amugy a win.iusethis.com, jo lesz majd az is - ha egyszer befejezik

  Tuesday, October 21, 2008 at 17:24 | Permalink

One Trackback/Pingback

 1. Worldshots › Nettó lelkendezés: Foobar2000 on Saturday, June 13, 2009 at 09:05

  […] Lapzárta után érkezett, hogy a VST hostra egyszer már rácsodálkoztam. Akkor fehérzajt szerettem volna gombnyomásra. […]