Skip to content

Segítség, kannibálok!

Láttam ma Koronix megosztásaiban egy teljes hozzászólást. Válaszolt a blogger kérdésére, elmondta a személyes tapasztalatait, olyan komment volt, amit az ember örömmel olvas. Egy gond volt vele, Google Reader megjegyzésként tette.

A fenti kapcsán az jutott eszembe, hogy elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy mennyire kannibalizálták a megosztó oldalak a kommentelési és a blogírási szokásainkat. Mennyivel egyszerűbb egy-két mondattal megosztani valami igazán jópofát, mint megírni öt-hat mondatban bejegyzésnek, képet vágni hozzá, utánaolvasni. A miafenénél ennek a hatását érzem is. Bekattintom nyugodtan a share-t, írás viszont nem születik. Lustaság, na.

Hatványozottan odatesz a trend a kommentelésnek, ami azért gáz, mert nagyjából ez az egyetlen jutalma a blogírásnak. Illetve a szerencséseknek a konferenciapogácsa, meg a jóleső érzés, hogy a saját területét ismét szebb és naprakészebb szemétdombbá tette. (Vagy ez már így képzavar?)

Ha kőszívűek vagyunk és nem akarjuk a bloggert sajnálni, akkor viszont azon még mindig elkeseredhetünk, hogy a “dzsojnolni vágyott konverzésün” ezzel a jelenséggel bizony darabokra törik. Én megírom, te megosztod, a rád feliratkozottak látják, ő megosztja, az rá feliratkozottak látják, mindenki beszél a maga is megszokott csoportjához.

Nincs tippem, hogyan lehet begyűjteni a megszökő kommenteket, azt se tudom kell-e. Shareljétek, majd nézem a megjegyzéseket.

8 Comments

 1. bodzasfanta wrote:

  Velem ez a probléma a Friendfeed-nél jött elő. Ha szöveggel osztok meg valalmit gReader-ben akkor az ott is megjelenik kommentként, és valaki ott reagál rá. Tehát az eredeti tartalomtól teljesen függetlenül fejtjük ki a véleményünket. És ez lehet, hogy tényleg nem jó…

  Tuesday, October 7, 2008 at 22:27 | Permalink
 2. Rabbit wrote:

  Ez engem rém bosszant, nálam is “kommenteltek” már így, tán siránkoztam is neked rajta :)

  Tuesday, October 7, 2008 at 23:27 | Permalink
 3. Koronix wrote:

  nem hiszem, h ez “gond” lenne és nem is gondolom úgy, hogy ez bmilyen hibázás volna. végképp’ nem értek egyet abban, h a netes tartalom fogyasztásának és a rá való reagálásnak egyetlen helyes pontja a helyben lévő reakció lenne. és abban sem, h minden mást lustaságnak, kannibalizálásnak stb lehetne nevezni.

  sőt, úgy gondolom, h ahogy a mikrobloggolás is egy külön “műfaj”, a sharewithnote-nak is megvan a maga kerete és lehetősége - nem “öt-hat” odavetett mondat a lényeg, hanem szubjektív szelekció és véleményezés/mások figyelmébe ajánlása.

  shéreltem és kommentelem is neked, h meglegyen a jutalom. :)

  Wednesday, October 8, 2008 at 09:12 | Permalink
 4. pollner wrote:

  Ideális esetben a hozzászólások hozzá is adnak valamit az eredeti hozzászóláshoz, fogyasztásuk együtt az igazi. (Előfordulhat persze olyan eset, amikor arra vagyok kíváncsi, mit szól Koronix, vagy más az Élet Nagy Kérdéseihez, vagyis mikor Koronix Összes Hozzászólásait akarom olvasni, de azt hiszem, ez lényegesen ritkábban használt nézőpont, mint a normális “post+comment” olvasás. Szerencsére néhány elvetemültön (u.n. geek) kívül senki sem foglalkozik ezzel a fajta kifacsart hozzászólással.

  Wednesday, October 8, 2008 at 12:11 | Permalink
 5. _original wrote:

  elírtam a Readerben egy Note-ban a worldshots-ot Wordsotsznak, de csak utólag vettem észre, sorry. feketepont tudom :)

  De csak hogy ide is jöjjek kommentelni, mert annak a blogger örül ugye :D

  ;)

  Thursday, October 9, 2008 at 02:43 | Permalink
 6. @_original @koronix

  Noproblem, az öt mássalhangzó így utólag tényleg túlzás.

  Az kicsit sajnálom, hogy a beszélgetés helyett többnyire az egyes kommentekről beszéltünk tegnap, de valahogy együtt tudok élni a gondolattal. Külön vicces volt nézni a négy-öt blogon folyó többnyire követhető csevegést, meg a megosztások megjegyzéseinek atomizált beszélgetését. :)

  Thursday, October 9, 2008 at 07:14 | Permalink
 7. kobak wrote:

  Nem szeretem a greadert. Nem áll kézre, így én vagy csendben olvasok, vagy hozzászólok. :-)

  Thursday, October 9, 2008 at 16:12 | Permalink
 8. yaanno wrote:

  ami igazán hiányzik, az egy technorati jellegű dolog, ami a readeres megosztásokat/kommenteket láthatóvá tenné és ezt a megosztott blog meg is tudná jeleníteni

  Wednesday, November 19, 2008 at 18:56 | Permalink

4 Trackbacks/Pingbacks

 1. […] Kelt friss bejegyzése boncolgatja Koronix egyik Reader-ben született megjegyzését, ami az amerikában már általánossá váló jelenséget hozza el. Az emberek nem mennek a blogra hozzászólni, inkább a reader-be betolják a megjegyzéseket, aztán az látja, aki az ismerősi hálózatban van. […]

 2. Kispad on Wednesday, October 8, 2008 at 13:09

  A feed az új blog, a share az új komment…

  Vagy legalábbis hamarosan az lesz. Elmagyarázom. Az egész onnan indult, hogy még valamikor tavaly szembesültem azzal a dilemmával, hogy egyrészről nem iratkozom fel olyan fotóblog feedre, ami nem ad teljes méretű képet, mert nincs kedvem ki…

 3. […] a serelés (ismét új magyar szó!) (share, share with note, share any webpage…) dologra (Kelt, eszpee, tsabeeka, Doransky, HH), meg végig olvastam mind a negyvenöt ötvenöt SWN-t. A […]

 4. Hozzáadott érték for Google Reader at The Bergengotian on Monday, November 24, 2008 at 00:55

  […] is sokat bosszankodtál azon, hogy a Google Reader jegyzetes megosztás funkciója elszívja a blogokból a hozzáadott értéket. Én is. De most már tudunk tenni […]