Skip to content

Langymeleg hírek

Kételyeim vannak, megosztom veletek. Nézem a média 2.1 által kiválogatott híreket a Séra Laci által összerakott TurulMémen. Van cukiság, van jó beszólás (top megosztott anyag a bash.hu), vannak sorozathírek, illetve feltűnt hat példányban a Gmail témázhatóságának híre is. Semmi igazán érdekes, semmi meglepő, semmi mély, többnyire langyoskás anyagok.

Ami persze érthető, az online médiatervező, a vidéki egyetemista, a szolgáltatásfejlesztő kreatív ember satöbbi satöbbi egyik érintkezési pontja lehet, hogy mind megosztják az aranyos kecskés képet vagy a meglepő my little pony remixet. A baj csak azzal van, hogy ezeknek az embereknek a saját geekségei, az egy-két ember által kiemelt szűkebb érdeklődési kör figyelmére számot tartó mélyebb anyagok érdekesebbek mint a mindenkinek tetsző elemek.

Lehet én sokalltam be csak az elmúlt évek bétáitól és kettőpontnulláitól, de nem az volt a tanulság a múltkor a mese végén, hogy a tömegek valójában nem is bölcsek?

8 Comments

 1. Sera wrote:

  Alapvetően egyetértek azzal amit mondasz, viszont vedd figyelembe azt is, hogy viszonylag szűk rétegből meríti most a rendszer az információt és még tényleg csak az elején tart az egész ahhoz képest amit én beletudnék álmodni. Jelen állapotában azt hiszem a leginkább a felfedezés örömét tudja adni az embernek, hiszen magam is olyan embereket, blogokat találtam ami felkeltette az érdeklődésemet. Kövezz meg, de szerintem ez nem rossz dolog…

  Thursday, November 20, 2008 at 08:21 | Permalink
 2. Egyrészt, itt vannak a TurulMém kommentek a cikkhez: http://turulmeme.com/ajanlas/langymeleg%C2%A0hirek/7895.aspx

  @Sera

  Kövez téged a fene. A Turulmeme mint project tetszik, különösen a lendület miatt, amivel fejlődik. A tartalommal szemben vannak fenntartásaim, és veled ellentétben nem hiszem, hogy ez további felhasználók behozásával megoldható, mert azzal a közép csak mégközepebb lesz.

  Egyszer érdekelne egy válogatás azokból az anyagokból, amit csak három vagy csak öt ember osztott meg. És aztán ez tovább szűrőzve. Igyekszem gondolkodni rajta.

  Thursday, November 20, 2008 at 19:25 | Permalink
 3. Sera wrote:

  Ádám: Azt gondolom, hogy a rendszer fejlődésének íve pont abba az irányba mutat amiről te “álmodsz”. De építkezni csak tudatosan lehet, persze lehetett volna mindaddig várnom az oldal publikálásával, amig el nem éri mondjuk ezt a szintet. Viszont hiszek abban, hogy egyedül nem tudom kitalálni a “tökéleteset” már a legelején és jó lelkész módjára próbálom figyelni gyülekezetet, meghallgatni a problémákat, tanulni a különböző megosztási mintákból. Azaz pontosan azt teszem ami egy dev only projekt sajátja, amit egy nagyobb médiacég nem tud megtenni. Hopsz, kicsi elkanyarodtam az eredeti felvetéstől… De remélem megnyugtat a tudat, hogy az oldal a jövőben jóval közelebb fog állni az általad vizionált működéshez:-)

  Friday, November 21, 2008 at 07:30 | Permalink
 4. Andrei wrote:

  A turulmeme elfér de késében van, és nekem speciel nem tetszik. Egyre többen álmodnak web 3.14-et, és szinte bármilyen célzással lehet látogatókat fogni. Minél inkább megy a fogyasztók hajkurászása, annál inkább ilyen tucatdolgok árasztják majd el a hálózatot.Megosztani, megosztani, megosztani. Valahogy én nem találtam a rám vonatkozó metszéspontot. 4 perc alatt X-eltem.

  Friday, November 21, 2008 at 08:12 | Permalink
 5. Paszternak wrote:

  Köszönöm: http://fiksz.klog.hu/869/turulmeme-szubjektiv/

  Friday, November 21, 2008 at 11:01 | Permalink
 6. @Sera

  Remek, remek. Illetve ha van hely a todolistád végén, akkor jó lenne - bár ezt Gazs is megírta talán - ha a turulmeme vissza tudna köpni valahogyan Readeres megjegyzéseket egy-egy poszthoz.

  Friday, November 21, 2008 at 14:25 | Permalink
 7. agocsadam wrote:

  nyilván csak egy szintig lehet algoritmizálni, nemde? az eddigi - hmm… - klasszikus webkettőben is ugyanúgy lineáris hierarchia van/volt, a törzsfőnökök dominálják a mondásokat. a törzsfőnökök meg attól törzsfőnökök, hogy van identitásuk+kézzel válogatják a junkból az értéket.

  a turulmeme jelen állás szerint felfogható a - meglehetősen zárt - közösség önnön nagyszerűségébe vetett hittel való plasztikus szembenézésnek is. addig, amíg csak “valami gyors” a sok megosztás, nem egyidejű, nem annyira átlátható, addig egzotikus is. most, hogy a napon van és egyidejű, kevésbé izgis.

  jöhet valami új trigger a longtailből :)

  Sunday, November 23, 2008 at 12:59 | Permalink
 8. Sera wrote:

  Ádám: Gazs ki lett elégítve:-)

  Sunday, November 23, 2008 at 14:58 | Permalink