Skip to content

Tovább is van, mondjam még?

Hirtelen felindulásból megnéztem pár hete a Douglas Coupland JPod című regényéből készült JPod sorozat első évadát. Kellemes limonádé programozókkal, borzasztóan rossz számítógépes grafikával, néhol túltengő magánéleti szálakkal és egy zseniális kínai keresztapa figurával, Kem Fonggal. Csak ezért a karakterért is megéri belenézni pár részbe. Függőségtől nem kell tartani, második évad nincsen, egy iszonyatos cliffhangerrel megszűnik csendesen a JPod. Aki nem éri be ennyivel, az megveheti a könyvet.

Nyár végén - tiszta cyberpunkos felindulásból - újranéztem a Ghost in the Shell Stand Alone Complexet. Akkor nem is tűnt fel, utólag belegondolva viszont nagyon furcsa, hogy nem cliffhangerrel végződik. Az utolsó három-négy epizód folyamatosan emeli a néző vérnyomását, de a végére rendeződik a komfliktus, Aramaki felfedi az eddig watsoni szerepben leledző nézők (és Togusa) számára az rejtély utolsó szálait. Mosoly, felmenő betűk.

TODO: utánanézni ki foglalkozott a ‘nézzél tovább’-ot sikoltozó és a zártabb kompozícióval rendelkező sorozatok egyéb különbségeivel.

6 Comments

 1. EdBoyWW wrote:

  A GITS alkotói nem szarakodnak cliffhangerrel, mivel az alapvető cél nem a néző képernyő előtt tartása. Ezt a problémát a konfliktus zseniális főszála, az apró magánéleti mellékvonalak, és az alapfilmben már megszeretett karakterek megoldják, az alkotók itt egy kerek egész valamit akartak az asztalra lerakni, mint a japánok általában. Ami sikerült is. Gondolom, te is meg fogod nézni a második évadot és a Solid State Societyt. Megéri.

  Sunday, November 2, 2008 at 06:03 | Permalink
 2. KTamas wrote:
  1. évad ill. a kvázi-3.-évad-mozifilm megvolt? :) Az is nagyon ott van (és ott sincsenek cliffhangerek a legvegen). De az animék amugy se szoktak annyira.
  Sunday, November 2, 2008 at 07:26 | Permalink
 3. KTamas wrote:

  Ej, elnyeltem az elejét, ugy kezdődik, hogy “2. évad ill…”

  Sunday, November 2, 2008 at 07:26 | Permalink
 4. KTamas wrote:

  Amugy masik erdekes dolog amibe nemreg gondoltam bele: animéknél a ‘cancel’ fogalma gyakorlatilag (1-2 nagyon speci esetet leszamitva) ismeretlen, nincs az a tobbe-kevesbe allando bizonytalansag, mint a sorozatoknal.

  Sunday, November 2, 2008 at 07:41 | Permalink
 5. Gazs wrote:

  Tegnap találtam egy jó kis esszégyűjteményt a Twin Peaksről, ott volt szó három általános sorozatfajtáról (és hogy hogy nem illik bele egyikbe se a TP): durva csúsztatással a standalone, a complex és a kettőt kombináló sorozatok. Much knowledge:

  http://books.google.com/books?id=m6mjuWXrqb8C&pg=PA30&source=gbs_toc_r&cad=0_0

  Sunday, November 2, 2008 at 10:30 | Permalink
 6. karma wrote:

  A könyv elég jó, az megvan. Le-e lehet-e torrentezni a sorozatot? :)

  Monday, November 3, 2008 at 13:39 | Permalink