Skip to content

Egysör könyvtár: Another World

Kezdem a mentegetőzéssel, az Another World valójában nem könyv, hanem egy egyszerű SF történetet elmesélő kalandjáték. A vörös hajú fizikus, Lester Knight Chaykin befarol Ferrarijával a laboratórium elé, beüti a kódot, lifttel lemegy a laborba, futtat egy ellenőrzést a tervezett kísérleten, majd felbont egy dobozos kólát és elindítja a részecskegyorsítót. A laborba villám csap, a kísérlet a feje tetejére áll, Lester pedig egy idegen világban találja magát. Tiszta Half-Life. Vagy tiszta LHC.

Innentől a játékos kezében van az irányítás, túl kell élnie a többnyire barátságtalan humanoid idegenek, veszélyes csúszómászók és gonoszul kinéző fekete szörnyek lakta világban. A történet feletti uralmat viszont nem adja át a játék, lineárisan - leszámítva a sok visszatöltést - lehet haladni, keresztül menekülve palotákon, háremeken, barlangokon. Az irányítás könnyű, a játék maga mocskosul nehéz. A sarokba vágom a kódokat tartalmazó füzetet, aztán felszedem és előről kezdem módon nehéz. Érdemes kipróbálni.

lowretohighres2

A sztori apropóját az adja, hogy az Ezt Vedd Meg sorozatban megjelent a játék felújított - nagy felbontású háttereket kapott, meg tán zenét - verziója. Én egy Cora polcáról vettem le két romkocsmás sör (990 forint) áráért a sajátomat, ami még a fizetős letöltés nyolc dolláránál is jobb biznisz. Akinek még nincs meg, most lepje meg vele magát.

Azt hittem, írtam már a játékról, de csak egy YT videóval megtámogatott lelkendezést találtam.

5 Comments

 1. Andrei wrote:

  Ez aranyos a kontroll leírásánál az oldalon: “REEDITION HAUTE RESOLUTION”. Este lehet, hogy belecsapok a lecsóba egy kicsit.

  Thursday, December 18, 2008 at 16:56 | Permalink
 2. Tgr wrote:

  Best gameplay EVAR. Hihetetlenül zseniális. (Valamint gyermekkorom egyik nagy traumája fűződik hozzá: épp túljutottam zárás után öt perccel az iskola géptermében a legnehezebb barlangos pályákon, amikor rámförmedt a rendszergazda, hogy most azonnal kifelé, mert haza akar menni, és hiába magyaráztam neki kétségbeesetten, hogy csak meg akarom várni azt a tíz másodpercet, amig vízbefúl a főhős, és kiírja a pályakódot, kőszívvel lenyomta a főkapcsolót, vagy tízpályányi haladásomat semmisítve meg ezzel. A mai ifjúság nem is tudja, mennyit köszönhet a Windowsnak - az volt az első oprendszer, ahol be lehetett adni a szülőnek és egyéb erőszakszerveknek, hogy nem lehet csak úgy kihúzni, mert attól tönkremegy a gép.)

  Viszont ha választanom kell, hogy fizetek érte ezer pénzt a Corának, vagy nem egész kétezret a játék készítőjének, akkor inkább az utóbbi.

  Thursday, December 18, 2008 at 23:38 | Permalink
 3. Tgr wrote:

  A mocskosul nehézzel azért vitatkoznék, a barlangi menekülős rész nagyon nehéz, de az az egyetlen. Ha mocskosul nehéz játékot akarsz látni, nézd meg a Dimet.

  Thursday, December 18, 2008 at 23:41 | Permalink
 4. @Tgr:

  A kérdés amentén dőlt el inkább, hogy van fizikai hordozó, vagy a saját trógerségemre van bízva a letöltött telepítő elmentése.

  Friday, December 19, 2008 at 01:00 | Permalink
 5. Tgr wrote:

  A kérdés az, hogy a fejlesztő weboldalát saccolod hosszabb élettartamúnak (ahonnan a telepítő bármikor letölthető, a kód meg megvan a mail kliensben), vagy egy darab CD-t a szobádban. Én a saját rendszeretetem ismeretében határozottan az előbbit.

  Saturday, December 20, 2008 at 02:24 | Permalink