Skip to content

Ötforintos tükk: pin to start menu

Lehet, hogy találtam egy trükköt a programindító pótlására XP alá. Az ikonokat a Start menüre lehet tűzni (pin to start menu), a funkció ott van a kontextusérzékeny menüben, ha ikon felett jobbklikkelünk. Ilyenkor az alapértelmezett böngésző és levelező mellé felkerül az ikon, és a használat gyakoriságára való tekintet nélkül ott is marad.

A Start menünek van dedikált gombja, feljön a Windows gombra. A programokhoz a kezdőbetű lenyomásával lehet ugrani, ha több azonos betűvel kezdődő van, akkor némi keresgélés szükséges. Arra vigyázni kell, hogy véletlenül ne a rendszer altatását, kikapcsolását hívjuk meg, valószínűleg megszokás kérdése. A megoldás előnye, hogy nem kell külön launchert telepíteni, el lehet búcsúzni a brutális memóriazabálásra hajlandó Launchytól vagy a kétmonitoros környezetben kényelmetlen Rocket Docktól.

A végredmény így néz ki:

Pin to start menu

Alul öt legutóbb használt program - amúgy hazudik, ki is fogom ölni onnan - fent a Start menüre tűzött állandó elemek. Már majdnem sane default.

5 Comments

 1. sdd wrote:

  és a drag&drop-pal mi lesz? miért tették bele már a w98-ba? ;]

  Tuesday, January 27, 2009 at 22:48 | Permalink
 2. Jogos, csak a fogott ikon alá nyitok billentyűkombninációval egy start menüt megoldás nem tűnt annyira kényelmesnek. :) A windows drag&drop kezelése még furcsa nekem.

  Tuesday, January 27, 2009 at 23:22 | Permalink
 3. geri wrote:

  Én a gyorsindító eszköztárat használom erre, lomha Windowsnál jobb, hogy nem egy egész Start menüt kell felcsapnia, csak egy apró ikon-sort.

  A Windows, mint tudjuk, primitív, legyünk mink is azok…

  Wednesday, January 28, 2009 at 10:24 | Permalink
 4. sdd wrote:

  mármint úgy értettem hogy a start/programs menüből odadobni

  Wednesday, January 28, 2009 at 18:36 | Permalink
 5. @sdd Még jobb. Illetve közben rájöttem, hogy a shortcut fájlok törlésével a pinelt cuccok meghalnak. Hajlamos voltam azt hinni, hogy az viszi fel, ahová a link mutat.

  Thursday, January 29, 2009 at 21:49 | Permalink