Skip to content

Operációs rendszernek lenni

Időnként visszatérek az olyan félig (se) megoldott problémákhoz, amik zavarnak. Ilyen például az igazán kényelmes tennivaló-lista levadászása. Nem mintha a Firefoxba oldalsávval beépülő todoist.com-os módszer ne működne, csak zavaróan nethez van kötve. Eddig a körítés, innentől szubjektív rinya.

A legtöbb program azért esik ki nálam a megoldáskereséskor, mert kizárólagosak akarnak lenni. Van egy tökéletes használati módjuk, nem illeszthetőek be legóként egy létező módszerbe, mindent maguk akarnak megcsinálni. Azaz operációs rendszer szeretne lenni, mint például az OpenOffice, amihez a rossznyelvek szerint kernelt adva egy teljes linux disztribúciót kapunk.

Az a baj az ilyen megoldásokkal, hogy többnyire lusta, buta és rosszindulatú vagyok tanulni és újraszervezni. Nem azt várom el, hogy a munkamódszeremet alapjaiban megváltoztató, azt kétszáz százalékkal hatékonyabbá tevő szoftvert találjak. A módszer folyamatos csiszolgatása több időt visz, mint amit egészségesnek érzek, és nem lévén lifehacker, valamikor dolgoznom is kell.

Esetenként a címkézéssel is gond van, az egyes projektekkel töltött időt (nem kell), határidőket (iszonyú rövidre dolgozom, nem kell), a készültséget százalékban és színes csíkban kijelző (ha valami nem, ez) is kezelő GTD-s személyi menedzser alkalmazás például akkor sem tennivaló lista, ha ezt a nevet adják neki. Kicsit ilyenek az általános célú - podcatcher, videó- és zenelejátszó, netrádió hallgató és a többi - médialejátszók is, csak ezeket az évek során megszoktuk.

A tennivalós problémára például van optimálisnak tűnő megoldás, ám mind a Widefido Todopaper mind a GTD-sebb Tudumo túl van árazva.

6 Comments

 1. lister wrote:

  Hol pletykálnak a rossznyelvek az Openofficeról? Lökj egy linket, érdekelne!

  Tuesday, February 17, 2009 at 08:43 | Permalink
 2. Vix wrote:

  Papír + ceruza? :)

  Tuesday, February 17, 2009 at 09:55 | Permalink
 3. Vix wrote:

  Vagy hogy mondjak valami értelmeset: digitális papír + ceruza, azaz txt. A Todopapert inspiráló Maces Taskpapernek a honlapján valahol le lehet vadászni egy vim plugint ami nagyjából hasonló funkcionalitást ad. Ráadásul legózható, mert úgy customizálhatod a scriptet, ahogy akarod. Persze kicsit fapad, és csak akkor hatékony, ha az ujjaidban van a vi.

  Tuesday, February 17, 2009 at 10:02 | Permalink
 4. banyek wrote:

  vagy notepad? :) bár én néha “cikinek” gondolom, hogy notepadet használok.

  Tuesday, February 17, 2009 at 10:42 | Permalink
 5. @lister

  Élőszóban volt, ráadásul nem tudom ki. Az volt az apropó, hogy talán még saját libc is volt a mélyén.

  @Vix @banyek

  Igen, a vége a papír. A kispadon volt egy hosszú cikksorozat a tökéletes szervező kereséséről egy éve, ott is az a5 notesz lett a sztori megoldása.

  A mindent akaró program problémája kicsit általánosabb, igazából az a trend zavar.

  Tuesday, February 17, 2009 at 11:00 | Permalink
 6. agocsadam wrote:

  csak egy megerősítő üzenet: todo.txt/.rtf a desktopon, autostartra indítva a géphez (mert a sleep nem környezettudatos, ugye)

  a.

  Saturday, February 21, 2009 at 14:38 | Permalink