Skip to content

Ötösömleszinformatikából

Nem volt enter a jelem óvodában. Egyrészt, mert ha lehetett volna ilyesmi, akkor is maximum return lett volna jó Commodore-os módra, másrészt meg tökéletesen elégedett voltam a mozdonnyal. Arról nem is beszélve, hogy véletlenül sem akartam problémákat megoldani, az volt a cél, hogy a nindzsás játék elinduljon, ezzel pedig sosem volt gond.

De zárjuk az ovis éveket, a nyolc bites processzorokat rendes tizenhat bitesek követték. Megtanultam a 10 print “adam okos” 20 goto 10 című alapprogramot, jött a 32 bit, Pascal, Csáth Géza, egyetem, az első igen durván szélessávú élmény, különböző linuxok, szakdolgozat science fictionből, majdnem diploma. Még véletlenül sem lettem informatikus, technológiai újságíró vagyok, abból is a bölcsész féle. Innentől mindent foghatok szakmai ártalomra.

Az informatika nekem problémamegoldás. Ha nagyon unatkozom, akkor problémáknak a legyártása is. A kezdetekben például az sem volt evidens, hogyan lehet felkelteni álmából azt a gépet, ami a sarokban alszik, és aminek az eléréséhez ki kellene mászni a paplan alól. Szerencsére már gondoltak rá mások, készen vannak a szoftverek. Vagy letölteni a kedvenc webcomicom összes részét. Erre megint van megoldás, bár a paraméterekkel már el kell játszani. Ezek persze apró, lustáknak való, maximum szkriptelős feladatok. A szakmát választók nagyobbakat és szebbeket is találhatnak maguknak. Építhetnek, létrehozhatják azokat a legókockákat, amiből majd a kisebbek összelegózzák a maguk dolgait. A problémamegoldás viszont közös, és ebben benne van esetenként a dolgok - pl. az iPhone védelme - összezúzása is, mondhat bármit Tolkien a dolgok összetöréséről és a megismerésről.

Aki nem akar megrekedni a szoftvernél, játszhat hardverrel. Építhet prototípust legóból vagy arduinóból, aminek a nagy testvérei majd ezer tonnákat emelnek. Rakhat össze olyan rendszereket, amik az átlageber számára felfoghatatlan sebességen működnek. És persze lehet kever A felhasználó játszik pár meccs Nanowart, az informatikus megépíti mobiltelefonos-mobilnetes alapokon a játék élő emberekkel működő verzióját.

És végül, aki mindennek ellenére sem megy IT-s szakra, az még mindig lehet geek. Lelkesedni nem szégyen, egy-egy témáról mindent tudni dicsőség, háztartás csavarhúzó és forrasztópáka nélkül nem létezhet.

(Karmának, mert szépen kérte.)

9 Comments

 1. picidzé wrote:

  Ami késik, nem múlik, informatikai újságíróból én is szoftverfejlesztő lettem tavaly - bár igaz, hogy a diplomamunkám témája nem volt olyan szép, mint a tiéd. (Elesést detektáló műszer tervezése és implementálása gyorsulásmérővel. Haha.)

  Tuesday, February 10, 2009 at 14:18 | Permalink
 2. EdBoyWW wrote:

  Neked is mozdony volt a jeled? :)

  Tuesday, February 10, 2009 at 16:32 | Permalink
 3. karma wrote:

  btw nekem űrhajó volt a jelem, hiperkúl-e? volt rajta vörös csillag is!!!

  Tuesday, February 10, 2009 at 19:04 | Permalink
 4. moshi wrote:

  belenéztem a kúl arcok rovatba és már nem tudom eldönteni, hogy ez most vicc? vagy mi?

  Tuesday, February 10, 2009 at 19:30 | Permalink
 5. @moshi

  Nem, ez a kőkemény valóság. Az IVSZ szerint ezek az emberek teszik menővé és vonzóvá az informatikát. Ezért írtam meg végül a postot, a szépenkérés mellett, mert a lap alapján a kisállatok oltáskönyveinek katalogizálása is izgalmasabb az IT-nél.

  Tuesday, February 10, 2009 at 20:53 | Permalink
 6. @karma

  Szinte már puncsos. :)

  (Mellékszál: ha vöröscsillag, akkor abban kozmonauta ült. És mennyi név van még: http://en.wikipedia.org/wiki/Taikonauts#Other_terms)

  Tuesday, February 10, 2009 at 21:01 | Permalink
 7. Gazs wrote:

  @kelt igen, mert egy magyarszakos újságírónál senki se tudja autentikusabban elmondani, mekkora kúl dolog infósnak menni

  Tuesday, February 10, 2009 at 21:26 | Permalink
 8. @gazs

  Szánom, hogy nem sikerült annyira jól, mint egy Oracle topmenedzsernek.

  Tuesday, February 10, 2009 at 22:13 | Permalink
 9. O'Seamus wrote:

  Manuális trackback, miután a blogspot nem támogatja: http://hhanuman.blogspot.com/2009/02/kocka-e-vagy.html Nekem is mozdony volt a jelem annak idején. Szervezzünk klubot!:)

  Tuesday, February 17, 2009 at 17:33 | Permalink

2 Trackbacks/Pingbacks

 1. Született Informatikus? at The Bergengotian on Sunday, February 15, 2009 at 12:03

  […] tisztán bölcsészes szakot végzett, szintén tövig geek technológiai újságírót, hogy írjon saját blogjára egy bejegyzést arról, miért érdemes infós szakon továbbtanulni. Mindkettejüknek lehetett volna enter a […]

 2. Ronstein on Thursday, March 5, 2009 at 10:13

  […] * ezért az idézetért pedig Keltet illeti a credit […]