Skip to content

#2584 (k mint közeljövő)

Hogy ne csak ujjal mutogassak, mint lentebb, tudtok olyan magyar SF, vagy annak tűnő művet, ami a közeljövőben játszódik, és élhető, elképzelhető világa van? Kezdetnek beszerzem a Szintetikus álmot, úgyis restellem, hogy nem olvastam.

8 Comments

 1. PozAko wrote:

  Gáspár András: Kiálts farkast, illetve Két életem, egy halálom. De gondolom, ezeket ismered…

  Sunday, July 26, 2009 at 20:10 | Permalink
 2. Igen, a Kiálts farkast amúgy is az egyik kedvencem. Igazából az újabbak az érdekesek, mert ez a könyv közel húszéves.

  Sunday, July 26, 2009 at 20:49 | Permalink
 3. sezlony wrote:

  Markovics Botond: Isten gépei? Ha jól látom, erről nem írtál a blogban, lehet, hogy nem olvastad.

  Thursday, July 30, 2009 at 13:01 | Permalink
 4. Felírom a listámra. Eddig azért nem vettem kézbe, mert a szingularitás inkább technológiai tündérmese, mint jövőkép.

  Thursday, July 30, 2009 at 13:43 | Permalink
 5. sezlony wrote:

  Futurológiát szeretnél olvasni, vagy sf-t? Nem fejted ki bővebben, hogy mi értesz “élhető, elképzelhető világon”. A szingularitás nem kisebb tündérmese, mint a háttérsugárzásból öntudatra ébredő plazma, ha innen nézzük.

  Thursday, July 30, 2009 at 20:38 | Permalink
 6. Science fiction-t - sőt szívem szerint posztcyberpunkot - olyasmit, ami a szokásos ‘és akkor vannak tanuló MI-ink, virtuális gépen lakunk’ jellegű szingularitásos jövő előtt játszódik. Szakmai ártalomból kifolyólag némiképp szkeptikusan állok a nagy ugrásokhoz, de az érdekelne, hogy mi a mostani You Will (http://cyberculture.hu/fogod-te-meg/).

  Az öntudatra ébredő plazmával kapcsolatban teljesen igazad van. Ráadásul nem az az egyetlen gondom a könyvvel. Amiatt tartom érdekesnek, hogy el tudott magyarosan szakadni a CP minden rohad, minden sötét jövőjétől.

  Thursday, July 30, 2009 at 21:39 | Permalink
 7. sezlony wrote:

  Az említett regény nem valamiféle szingularitási tézistörténet - ha úgy tetszik, nem veszi feladatául, hogy megígérje a jövőt. :-P SF, amiben a szingularitás csak egy elem - a bolygókat másoló idegen értelem pl. egyáltalán nem következik semmilyen szingularitási elméletből. De a felvetésednek szerintem megfelel: elképzelhető, élhető jövőképet mutat be, a fantasztikum eszközeivel. Nem hard-sf, de azért alaposan átgondolt, és nem megy el a poszt-cp mellett sem, akármi is legyen az.

  Friday, July 31, 2009 at 06:50 | Permalink
 8. No, itt a táskámban az Isten gépei, majd referálok.

  Illetve, hogy a saját kérdésemre válaszoljak, volt két novella tán a Hipergalaktikában. Az egyik a közösségi hálókkal, a másik a beültettett RealID jellegű dolgokkal foglalkozott.

  Friday, July 31, 2009 at 17:08 | Permalink