Skip to content

Este jött a könyvtolvaj (frissítve)

Nincs pofám azt mondani, hogy újabb bizonyítéka annak, hogy semmi DRM-et tartalmazó digitális jószágot nem szabad venni, mert tele a szekrény a Steamről vett játékokkal, de nagy a kísértés. Ímé a hír:

Az Amazon törölte a Kindle készülékekről Orwell 1984-ét és az Állatfarmot, mert a jogokat birtokló kiadó visszatáncolt a digitális kiadástól. A könyveket megvásárlók visszakapták a kötetek körülbelül egy dollárt kitevő árát, most otthon gondolkodhatnak a számítógépük előtt, hogy mi is történt.

Itt az idő, hogy röhögjünk és mutogassunk ujjal. Esetleg beszélgessünk arról, hogy a villanykönyv szükségszerűen jobban kiszolgáltatja-e a tulajdonosát, vagy csak valami nagyon el van rontva.

Frissítve

A Times cikke megpróbálta tisztázni az esetet. Ezek szerint a kiadó jogtalnul töltötte fel az Orwell műveket az Amazonra, a valós jogtulajdonos levetette, és ezután törölte a berendezésekről az Amazon a könyveket. Azt egyébként belátta a cég, hogy nem volt jó ötlet mindenféle előzetes jelzés nélkül eltüntetni a jogsértő könyveket. Az Amazon szóvivője szerint ilyet a jövőben nem is csinálnak.

Az 1984-ből egyébként van más kiadás Kindle-re, Állatfarm viszont nincsen. Aki az utóbbiba kezdett bele, az vagy kalózkodik magának egy példányt, vagy elolvassa a george-orwell.org-ról whisperneten keresztül.

Röviden: a mosakodás megvolt, az eset nem lett kevéssé katasztrófa.

4 Comments

 1. Komaváry/Rorimack wrote:

  Vagy (ahogy a boingbboingon írták) keres az ember egy olyan országot, ahol jogosan van fent a mű.

  http://ebooks.adelaide.edu.au/o/orwell/george/

  Saturday, July 18, 2009 at 11:55 | Permalink
 2. Andrei wrote:

  Vicces, hogy Orwell, meg ez az utólag mentegetőzés. Ez a visszatáncolás meg nevetséges. Főleg, ha nem a kiadó a jogtulajdonos. Na, de hogyan is van ez? :D

  Saturday, July 18, 2009 at 12:32 | Permalink
 3. @Komaváry

  Igen. Vagy ha nem érdekli ennyire a törvényesség, akkor leszedi a #bookz-ról, torrentről satöbbi. Kérdés, hogy hányszor mutatják meg a vásárlóknak, hogy a görbe utak rövidebbek.

  Akkor bedobom már ide a magyart is: http://mek.oszk.hu/00800/00896/index.phtml

  @Andrei

  Valójában más kiadó a jogtulaj, ezek csak öööö bepróbálkoztak? :)

  Saturday, July 18, 2009 at 15:25 | Permalink
 4. Andrei wrote:

  @kelt: ööÖÖöö :D baráti :D

  Saturday, July 18, 2009 at 16:19 | Permalink